Ai sfârcuri sensibile de când alăptezi? Iată soluțiile salvatoare!

Pentru că sânii au un rol complet nou după naștere, este posibil ca și tu să simți că ai sfârcuri sensibile și să te sperii. Nu e cazul!

Georgiana Mihalcea, redactor
sfârcuri sensibile
Sfârcuri sensibile? Iată ce ai de făcut!

70% dintre proaspetele mămici nu ştiu cum să-şi golească corect sânii sau cum să evite „furia laptelui”. Doar 24% ştiu cum să prevină rănirea sfârcurilor. Pentru că sânii au un rol complet nou după naștere, este posibil ca și tu să simți că ai sfârcuri sensibile și să te sperii. Nu e cazul!

Te înțelegem perfect, ești copleșită de nouă tău rol, acela de a fi mamă. Și corpul tău suferă tot felul de modificări, apar probleme mai mari sau mai mici, la care trebuie să găsești soluții corecte.

„Alăptarea imediat după naștere întărește legătura emoțională dintre mamă și copil, avantajele fiind de ambele părți, atât din punct de vedere psihologic, cât și fiziologic.”

Dr Ana Culcer, medic pediatru si expert în alăptare

E posibil ca sfârcurile să fie sensibile în primele zile sau chiar săptămâni. Nu te îngrijora! Următoarele sfaturi îți vor fi cu siguranță de ajutor!

Prevenirea constă în cea mai bună atașare posibilă

Dr. Jack Newman, expert internațional în alăptare și autorul cărții „Ghidul pentru alăptare”, carte tradusă în limba română la Editura Totul despre mame, vorbește pe larg în lucrarea sa despre toate problemele care pot apărea în timpul alăptării și îți dezvăluie cele mai simple și naturale soluții.

În cazul sfârcurilor sensibile, soluția doctorului Newman este o atașare corectă la sân a copilului încă de la prima alăptare.

Modul de a preveni, dar și a trata sfârcurile sensibile este să realizezi cea mai bună atașare la sân încă de la prima hrănire. Prevenirea angorjării sânilor este importantă, deoarece este dificil pentru copil să se atașeze atunci când sfârcul este sensibil, iar areola este umflată.

Soluția nu este să oferi copilului supliment și/sau să iei copilul de la sân pentru „a da o pauză sfârcurilor”, nici să folosești mameloanele de silicon.

Soluția este să rezolvi modul în care copilul prinde sânul.

Din păcate, multe mame nu primesc informații corecte încă din prima clipă și sunt tentate să renunțe la alăptare dacă sfârcurile sunt sensibile și dureroase la început de drum.

Unora dintre mame cu sfârcuri sensibile li se spune că, dacă atașează copilul și doare, ar trebui să ia copilul de la sân și să încerce din nou. Dacă doare și de data aceasta, copilul trebuie luat de la sân și încercat din nou și tot așa.

„Mama va avea dureri și va fi frustrată, iar copilul se poate frustra și el destul de tare, încât să renunțe să se mai atașeze la sân. Este adesea posibil să îmbunătățești atașasea fără să iei copilul de la sân”.

Dr. Jack Newman, expert internațional în alăptare

Mama poate împinge șezutul copilului către corpul ei, ceea ce face atașarea să fie mai asimetrică. Și poate trage ușor în jos bărbia copilului, în timp ce acesta suge, pentru ca gura lui să cuprindă mai mult din sân.

Chiar și când aceste „trucuri” nu funcționează, durerea și sensibilitatea la nivelul sfârcurilor și sânului în general se estompează, în mod normal, pe măsură ce se continuă masa. Deci, dacă poate finaliza această masă, poți încerca din nou să corectezi atașarea, la mutarea copilului la celălalt sân, este de părere medicul canadian.

Atașarea corectă la sân a bebelușului în 6 pași simpli. Funcționează chiar și când ai sfârcuri sensibile!

Totul despre…sfârcuri, mameloane și sâni

Sfârcurile joacă un rol foarte important în procesul de alăptare

Beneficiind de o musculatură fină, sfârcurile devin erecte în prezenţa unor stimuli. În perioada sarcinii şi după naştere, mameloanele devin mai mari, mai proeminente, mai sensibile şi mai suple decât în mod obişnuit.

Dar este foarte important de ştiut că bebeluşul are nevoie, pentru a se putea hrăni cât mai uşor, de o suprafaţă mai mare, care include şi areola mamară, altfel spus, de o „gură“ apreciabilă din sânul tău, pentru a putea să sugă bine.

Mameloanele pot fi mari, mici, ascuţite sau plate

Atunci când nu sunt erecte, sfârcurile au un aspect aproape aplatizat dar, de îndată ce bebeluşul începe să sugă, dacă ţi-e frig sau dacă eşti supusă unui stimul de natură sexuală, ies imediat la suprafaţă!

Sânii, mameloanele și sfârcurile tale se vor schimba încă din perioada sarcinii

…şi nu trebuie să te miri când vei descoperi că natura îşi face treaba în mod excelent, astfel încât sfârcurile tale „introvertite“ vor deveni, treptat, tot mai „extrovertite“, pe măsură ce sânii îşi măresc dimensiunea.

Dacă, totuşi, mameloanele nu ies în relief suficient de mult este bine ca, înainte de a-l pune la sân pe bebeluş, să storci cu mâna o cantitate mică de lapte.

Unele mame cu sfârcuri introvertite sunt sfătuite să poarte la alăptat o apărătoare specială.

Dacă o foloseşti, încearcă s-o ţii pe sân doar pentru câteva minute după ce copilul a început să sugă. De îndată ce mamelonul a ieşit suficient în exterior, îndepărtează cu o mişcare uşoară dar rapidă apărătoarea şi pune din nou bebeluşul la sân, să-şi continue masa. Doar în unele cazuri severe apărătoarea de mameloane trebuie folosită pe termen lung.

Este important să urmăreşti cu atenţie dacă bebeluşul tău reuşeşte să sugă suficient lapte prin apărătoare şi să ai grijă ca sfârcurile tale să nu fie rănite de fricţiunea continuă provocată de apărătoare.

Cum îngrijești sânii cu sfârcuri sensibile

  • Dimineaţa trebuie să-ţi speli sânii cu apă caldă şi săpun.
  • La nivelul areolei şi sfârcului există glande care secretă sebum. Acesta are rolul de a lubrifia şi proteja zona mamelonară. Dacă insişti prea mult cu săpun, pielea se sensibilizează şi se va răni.
  • Înainte de fiecare masă, trebuie să te speli doar cu apă caldă, fără săpun.
  • Pielea trebuie protejată cu un unguent cu pantenol, care favorizează reepitelizarea. După fiecare alăptare, aplici în peliculă subţire unguentul şi înainte de următoarea alăptare clăteşti uşor cu apă călduţă.
  • Nu folosi preparate care prin clătire nu se îndepărtează şi pot trece în lapte.
  • Foloseşte un sutien obişnuit de bumbac sau unul special pentru alăptat şi tampoane pentru mameloane sensibile (un fel de discuri moi, care-ţi protejează mameloanele).

Chiar dacă sfârcurile sunt sensibile, nu întrerupe alăptatul!

Întreruperea alăptatului este cel mai mare rău pe care îl poţi face copilului, dar și sânului tău. Prin supt, copilul scade presiunea din sân şi permite un flux corect al laptelui prin canalele galactofore.

După alăptare te vei simţi mult mai bine, sânul se uşurează şi treptat organismul tău va învăţa să producă exact cantitatea de lapte de care are nevoie copilul.

Oprirea alăptării va duce la acumulare în canale şi la infecţia sânului.

Apare mastita sau, mai grav, abcesul sânului. Aceste complicaţii vor face imposibilă alăptarea, ceea ce ar însemna o pierdere imensă pentru puiul tău, dar şi un stres enorm pentru tine. Tratamentul abcesului mamar este strict chirurgical.

„Copilul nu trebuie să primească mameloane artificiale. Nu trebuie decât să privești un copil cum suge din biberon și apoi cum suge la sân, pentru a înțelege că sunt două procese total diferite. La sân, copilul folosește gura și limba într-un mod foarte diferit față de atunci când suge la tetina de plastic a unui biberon, un mamelon artificial sau chiar o suzetă!”
dr Jack Newman, autorul cărții „Ghidul pentru alăptare”

Atenție la infecțiile fungice!

Dacă bebelușul este bine poziţionat la sân, dar sfârcurile sunt în continuare sensibile  şi durerea persistă, atunci trebuie luată în considerare existenţa unei infecţii fungice la nivelul mamelonului.

Ciuperca este transmisă în guriţa copilului, îl doare, ustură, plânge tot timpul. Consultul de specialitate va scoate la iveală o astfel de problemă, care poate fi uşor tratată.

Informează-te despre alăptare din cele mai bune cărți

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa