6 semne că rămâi fără lapte și ce ai de făcut. Explicații de la medici

Citește cu atenție semnele prezentate doctorul Jack Newman, expert în alăptare, care te vor ajuta să descoperi dacă într-adevăr aprovizionarea cu lapte este redusă și ce poți face în acest sens.

Georgiana Mihalcea, redactor
semne că rămâi fără lapte
Semne că rămâi fără lapte- supravechează atent comportamentul bebelușului la supt.

Multe mame se întreabă dacă aportul lor de lapte este suficient, dar le este greu să afle răspunsul la această întrebare! Citește cu atenție semnele prezentate doctorul Jack Newman, unul dintre cei mai buni experți în alăptare din lume, care te vor ajuta să descoperi dacă într-adevăr rămâi fără lapte și ce poți face în acest sens.

Ce bine ar fi dacă ai avea sâni transparenţi, ai putea să-i priveşti ca pe o… sticlă cu lapte. Abia atunci ai vedea cât a supt copilul, cât lapte mai ai şi care e riscul ca surplusul să ţi se „reverse“ pe bluză. Aşa cum se prezintă lucrurile, nicio mamă nu va scăpa de întrebarea: oare „produc“ suficient lapte pentru copilul meu?

Primul semnal de alarmă

Secreţia lactată este în mare măsură prestabilită, depinzând de numărul unor receptori hormonali aflaţi la nivelul sânului. Cei mai importanţi hormoni sunt prolactina (care „ordonă“ glandei mamare să producă laptele) şi oxitocina (care „dirijează“ laptele spre mamelon). Procesul e comandat de creier, care trimite aceste mesaje hormonale spre sân. Sunt însă unele predispoziţii genetice, aşa că e posibil să ai la fel de mult lapte ca alte femei din familia ta.

Iată care sunt semnele că rămâi fără lapte, explicate de dr. Conescu Andreea, medic specialist pediatrie, Spitalul de pediatrie Medlife:

Dr. Conescu Andreea, medic specialist pediatrie, Spitalul de pediatrie Medlife

Atunci când copilul este alăptat exclusiv este dificil de apreciat cu exactitate cât lapte primește. Totuși există unele semne că bebelușul nu primește suficient lapte matern:

 • se menține agitat/iritabil chiar și după ce a terminat de supt sau devine apatic, somnolent.
 • nu crește suficient în greutate.
 • urina este mai închisă la culoare/nu se schimbă același număr de scutece pe zi.
 • scaunele sunt închise la culoare și în cantitate mai redusă.
 • în timpul suptului nu se mai aud acele zgomote specifice de înghițit.

Semne că rămâi fără lapte – explicate pe larg de dr. Jack Newman în cartea „Ghidul pentru lăptare”

Vom prezenta aici pe scurt semnele scăderii producției de lapte așa cum le-a descris dr Newman. Dacă dorești să descoperi toate secretele unei alăptări de succes, poți comanda direct de aici bestsellerul internațional „Ghidul pentru alăptare”.

1. Ritmul în care copilul ia în greutate încetinește, stagnează sau copilul ajunge chiar să piardă în greutate.

Desigur, după primele două luni este normal ca ritmul de creștere să încetinească. Un copil care crește încet, dar într-un ritm constant, care este fericit, vioi și se dezvoltă normal nu reprezintă o problemă. Însă unii copii pot părea fericiți sau cel puțin liniștiți dacă își sug degetul sau o suzetă deși, de fapt, le este foame.

Singurul mod de a-ți da seama că bebelușul tău nu primește suficient lapte este să îl lași la sân și să vezi dacă suge bine sau nu. Nu este mereu simplu: un copil de patru luni poate fi ușor distras în timpul alăptării, dar mai ales dacă nu-i este foame sau dacă fluxul laptelui este redus.

2. Copilul plânge la sân, este agitat, revine la sân, dar tot nu este mulțumit.

În primele luni de viață, copiii au tendința să adoarmă la sân când fluxul laptelui este redus. Pe măsură ce cresc, încep să se agite la sân, fără să îi dea drumul din gură sau se se retragă de la sân atunci când fluxul se reduce.

Desigur, copiii sunt diferiți – unii se agită întotdeauna la sân, cerând un flux mai rapid, chiar și atunci când au doar câteva zile, alții dorm atunci când fluxul laptelui este încetinit.

Unii le fac pe amândouă în momente diferite! De asemenea copiii pot adormi sau se pot agita la sân atunci când s-au săturat.

Acest comportament de îndepărtare și revenire la sân este adesea diagnosticat ca reflux gastroesofagian (BRGE), iar copiii sunt trecuți pe tratament medicamentos. Deoarece copilul continuă să ia în greutate, medicul nu consideră că problema ar fi dacă de scăderea producției de lapte. Tratamenul medicamentos nu dă aproape niciodată rezultate, pentru că nu refluxul este problema, iar tu trebuie să notezi acest comportament în lista de semne că rămâi fără lapte.

3. Somnul de seară, apariția colicilor

Scăderea cantității de lapte poate face copilul să plângă mai tare și mai mult în special seara, când majoritatea mamelor par să aibă mai puțin lapte, iar fluxul este mai redus.

Acest plâns de seară este tipic pentru colici, însă acestea nu apar la vârsta de două-trei luni, ci mult mai devreme- încetează în mod natural în jurul acestei vârste! Deci, nu confunda colicii cu scăderea producției de lapte. Vârsta copilului tău va fi principalul indiciu!

4. Mama are mameloane dureroase, după o perioadă de alăptare fără durere

Este un lucru obișnuit ca mamele să aibă mameloane dureroase în primele zile de alăptare, din cauza faptului că nou-născutul nu se atașează bine la sân, dar majoritatea mamelor depășesc în timp această problemă. Însă, dacă producția de lapte scade ulterior, mama poate începe din nou să aibă mameloane dureroase.

Interviu cu dr. Jack Newman, autorul cărții „Ghidul pentru alăptare”, tradusă în limba română la Editura Totul despre mame

5. „Greva suptului” poate fi semn că rămâi fără lapte

Mama al cărei bebeluș care a intrat în „greva suptului” va spune că în timpul zilei copilul abia dacă mai prinde sânul sau îl refuză în totalitate, cu excepția primei mese de dimineață, când sânii sunt foarte plini. Bebelușul va începe prin a refuza o masă după-amiaza târziu sau seara devreme, dar va continua să refuze sânul din ce în ce mai mult, pe măsură ce trec zilele.

6. Copilul dormea mai bine noaptea, dar acum se trezește mai des.

Trezirile nocturne mai frecvente pot fi modul copilului de a obține mai mult lapte atunci când a scăzut producția de lapte, dar nu uita că sunt și alte motive pentru care un copil se poate trezi frecvent în jurul vârstei de patru-cinci luni!

Din nou, trebuie observat comportamentul copilului la sân. O scădere a producției de lapte poate apărea atunci când copilul petrece mult timp la sân sugând sau, dimpotrivă, atunci când stă perioade scurte de timp. Nu trebuie însă să tragi concluzii pripite, deoarece copiii se mai schimbă în timp.

După ce ai remarcat că rămâi fără lapte, iată ce ai de făcut!

Ţine-l mult la sân. Prima jumătate a „mesei” constă în lapte sărac în grăsimi, apos, pe care îl putem compara cu supa adulţilor. Dacă alăptatul se opreşte înainte ca micuţul să ajungă la „felul doi”, el va lua mai puţin în greutate. Sânul nu se va goli corespunzător. Ca urmare, se va adapta. A doua oară va secreta mai puţin lapte.

Evită o greşeală frecventă: nu schimba copilul de la un sân la altul când ţi se pare că ritmul în care se hrăneşte a scăzut. Laptele „subţire”, de la  început, e uşor de „extras”, cel gros, iese mai greu. Suptul devine mai rar şi mai puternic spre finalul „prânzului”.

Hrăneşte-l des. Sânii se umplu în ritmul în care sunt goliţi. Cu cât copilul mănâncă mai mult, cu atât sânul produce mai mult. Unii medici recomandă ca la sfârşitul săptămânii copilul să fie alăptat cât de des posibil.

Fixează-l corect. Numai dacă este bine aşezat la sân copilul îl poate goli complet, stimulând producţia. Bărbia trebuie să atingă sânul, stimulând secreţia lactată. Asigură-te că şi partea inferioară a areolei a fost „înghiţită”. Gura copilului trebuie să fie plină, maxilarele să se mişte, iar urechile… ei bine, trebuie să pară că dă din urechi!

Scoate ceea ce prisoseşte. După ce copilul s-a săturat, îndepărtează cât de mult lapte poţi, cu o pompă sau prin presiune mamară. Astfel te asiguri că sânul s-a golit complet.

Ia-ţi un ajutor. Există aparate care permit suplimentarea mesei cu laptele din rezervă. Acesta se colectează, între mese, cu o pompă cu vid şi se ţine în frigider. Aparatul constă dintr-o sticlă în care se pune laptele în prealabil adus la temperatura corpului, şi un dispozitiv care prinde de sân un tub legat la sticla cu lapte.

Când copilul suge, trage atât laptele din sân, prin mamelon, cât şi cel din sticlă, prin tub. Însă, stimularea dublă înseamnă, cum arătam, şi o producţie dublă de lapte.

False semne că rămâi fără lapte

Următoarele semne apar frecvent în perioada alăptării. Nu trebuie să te îngrijorezi, ci să observi mai mult timp comportamentul bebelușului tău atunci când îl pui la sân:

 • Bebelușul tău vrea să fie hrănit mult mai des.
 • Vrea să stea mai tot timpul în brațe.
 • Se trezește frecvent noaptea.
 • Suge o perioadă scurtă de timp.
 • Sânii tăi par mai moi decât în primele săptămâni după naștere.
 • Ai sâni mici.
 • Sânii nu se mai scurg după alăptare.

Informează-te din cele mai bune cărți:

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

 • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
 • Ce poți face când copilul refuză sânul;
 • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
 • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
 • Alăptarea unui copil care are colici;
 • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa