Sarcina în timpul alăptării. Ce simptome o anunță?

Semnele unei sarcini în timpul alăptării sunt, de obicei, aceleași ca în cazul unei sarcini obișnuite. Hai să le descoperim împreună în acest articol!

Ramona Dinescu
singura metodă de prevenție a unei sarcini în timpul alăptării este contracepția
Singura metodă de prevenție a unei sarcini în timpul alăptării este contracepția

Sarcina în timpul alăptării este posibilă? Da! Chiar dacă se spune că alăptarea reduce fertilitatea; o reduce, nu o anulează.

Chiar dacă proaspetele mame de obicei nu ovulează mai repede de 3 săptămâni după naștere, iar unele femei nu au menstruație timp de câteva luni, nu există nici o modalitate care prin care să poți prezice cu exactitate momentul în care organismul femeii va elibera primul ovul gata de fertilizare. Și nici ea nu va ști asta mai devreme de două săptămâni.

Alăptarea nu este o metodă contraceptivă

Oricum, dacă mama alăptează exclusiv, zi și noapte, probabil că nu va avea menstruație cel puțin un an după naștere, sau cel puțin nu atâta timp cât bebelușul ei primește lapte matern.

Însă, singura metodă de prevenție a unei sarcini în timpul alăptării este contracepția, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

În popor, femeile folosesc alăptarea ca metodă naturală și eficientă de contracepție, însă aceasta poate funcționa doar în anumite condiții:

  • Copilul este hrănit exclusiv la sân
  • Copilul este alăptat de mai mult de 6 ori pe zi
  • Fiecare sesiune de alăptat durează minimum 15 minute
  • Mama nu a avut încă menstruație.

Dacă bebelușul nu se mai trezește noaptea să mănânce, probabil că mama își va recăpăta menstruația. Situația este valabilă și în cazul în care mesele bebelușului sunt suplimentate cu formule de lapte praf.

Tot ce trebuie să știi despre alăptare găsești în cartea Ghidul pentru Alăptare al doctorului Jack Newman iar informații esențiale care te vor ajuta să te descurci în primii doi ani de viață ai bebelușului vei găsi în cele două volume semnate de familia de pediatri Sears, ”Cartea bebelușului”

Ce efect are alăptarea asupra sarcinii?

Stimularea mameloanelor care apare în timpul alăptării afectează hormonul prolactină care are un efect negativ asupra hormonilor reproducători.

Cu cât este mai mare nivelul prolactinei în corp, cu atât femeia este mai puțin fertilă. Prolactina restricționează ovulația și ciclul menstrual.

Sarcina în timpul alăptării? Care sunt simptomele?

Semnele unei sarcini în timpul alăptării sunt, de obicei, aceleași ca în cazul unei sarcini obișnuite.

Unul dintre primele semne ale unei sarcini este dat de modificarea apărută la nivelul sânilor. Acum, în timpul alăptării schimbările vor fi mai greu de sesizat, însă, dacă ești atentă, vei observa modificări la nivelul laptelui. Producția de lapte scade, iar calitatea laptelui nu mai este aceeași: cam în a treia săptămână de sarcină lapte devine mai acru sau mai sărat, lucru care îl va necăji pe bebelușul tău. Laptele devine mai apoi și mai puțin alb.

Un alt semn este acela al grețurilor matinale care pot fi destul de severe dacă sarcina intervine în timpul alăptării.

Oboseala nu este un simptom de luat în seamă pentru că o proaspătă mamă este veșnic obosită, mai ales dacă alăptează zi și noapte.

Fiți atente și la urinarea frecventă. Sângerarea apărută la implantarea embrionului probabil că nu-ți va da de gândit dar dacă observi modificări la nivelul laptelui, ai grețuri și urinezi mai des, trebuie să ceri sfatul medicului. Un test îți va confirma sau infirma suspiciunea extrem de repede.

Sarcina în timpul alăptării. Poate fi dusă în siguranță?

Multe mame se tem de siguranța unei sarcini apărute în timpul alăptării, însă, medicii spun că nu există motive de îngrijorare.

Pentru foarte multe femei alăptarea în timpul sarcinii reprezintă o alegere ce le face plăcere și, după nașterea celui de-al doilea copil continuă să alăpteze în tandem.

Bineînțeles, medicul este cel care dă verdictul final și înainte de orice, trebuie să-i prezinți situația reală și să faceți împreună cea mai potrivită alegere. Atenția specială trebuie acordată mamelor care au născut prin cezariană, care au nevoie de precauții speciale la o nouă sarcină apărută la scurt timp după prima.

Vă invităm să citiți despre metodele de contracepție în timpul alăptării AICI

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa