Remedii naturiste pentru furia laptelui

Anca Lupescu
mama care alapteaza
Ce poți face pentru a diminua disconfortul dacă ai furia laptelui. FOTO: Shutterstock

Furia laptelui sau „angorjarea sânilor” apare de obicei la câteva zile după naștere și se manifestă prin vascularizarea extremă a sânilor și umplerea lor cu lapte până în punctul în care devin dureroși și tari. Acest lucru se întâmplă din cauza fluxului sanguin crescut, lichidelor limfatice și producției de lapte, care pot începe la câteva zile post partum.

Poți experimenta furia laptelui de la 3 până la 5 zile după naștere și poate apărea din nou dacă alăptezi, pe măsură ce programul de hrănire al bebelușului tău se schimbă și laptele se acumulează. Furia laptelui este de obicei temporară, până când corpul tău își ajustează producția de lapte la nevoile bebelușului tău. Pentru că senzația este una dureroasă, există câteva remedii naturiste pentru furia laptelui pe care să le pui în aplicare pentru a te simți mai bine.

Ce este furia laptelui 

Furia laptelui este o inflamație în zona mamară care face ca sânii să devină dureroși și sensibili. Este cauzată de creșterea fluxului sanguin și a producției de lapte în sâni și apare în primele zile după naștere. Chiar dacă ai decis să nu alăptezi sau nu poți să faci acest lucru, este posibil să experimentezi totuși furia laptelui. Acest lucru se poate întâmpla în primele zile după naștere. Corpul tău va produce lapte, dar dacă nu îl scoți sau nu alăptezi, producția se va opri în cele din urmă. Creșterea fluxului sanguin ajută sânii să producă suficient lapte, dar poate cauza și durere și disconfort. Producția de lapte poate să nu înceapă până la trei până la cinci zile postpartum. Furia laptelui poate apărea pentru prima dată în prima săptămână sau două după naștere. De asemenea, poate reapărea în orice moment dacă continui să alăptezi.

Cauzele furiei laptelui 

Furia laptelui apare de obicei atunci când sânii tăi sunt prea plini de lapte, sânge și limfă. Iată câteva motive pentru care ai putea experimenta furia laptelui:

 • Bebelușul nu se atașează bine – Fluxul de lapte crește semnificativ la 3 zile după naștere. Dacă bebelușul tău încă nu se poate atașa bine și nu golește laptele din sâni, aceștia vor deveni grei și dureroși. Apoi, furia laptelui poate face și mai dificilă atașarea bebelușului.
 • Nu pompezi laptele când sari peste o sesiune de alăptare – Poate că nu intenționezi să alăptezi bebelușul, dar dacă nu scoți laptele când acesta vine, poți face furia laptelui.
 • Produci prea mult lapte – Dacă pompezi prea des, poți produce cantități mari de lapte de care bebelușul tău nu are nevoie. Acest lucru poate facilita apariția furiei laptelui.
 • Trece prea mult timp între sesiuni de alăptare sau pompare – Acest lucru se poate întâmpla dacă ești ocupată și nu pompezi când este nevoie.
 • Oferi bebelușului lapte praf între sesiunile de alăptare – Dacă îi dai bebelușului tău formulă între sesiunile de alăptare, acesta ar putea mânca mai puțin, ceea ce înseamnă că nu se va hrăni cu suficient lapte matern pentru a-ți goli sânii. 
 • Înțarci bebelușul prea repede – Sânii tăi au nevoie de timp pentru a se ajusta și a reduce producția de lapte. Poți încetini procesul de înțărcare sau să pompezi lapte mai des pentru a reduce riscul de apariție a furiei laptelui.

Semne si simptome care apar 

Sâni umflați și dureroși – Printre cele mai des întâlnite simptome sunt sânii umflați care se simt tari și sensibili. Aceștia pot părea grei, noduroși și calzi la atingere dacă sunt foarte plini. În timp ce sânii tăi pot crește câteva mărimi de cupă după naștere, sânii umflați par mai mari decât de obicei și poate dura mai mult să revină la dimensiunea normală după hrănire sau după ce ai pompat lapte. Poți experimenta umflături la unul sau ambii sâni, iar umflarea se poate extinde până la axilă.

Vene mai vizibile sub pielea sânilor – Din cauza fluxului sanguin crescut către sâni, este posibil să observi că venele de sub sâni sunt mai evidente. Pielea întinsă poate contribui, de asemenea, la aspectul mai vizibil al venelor.

Sfârcuri aplatizate – Areola, care este zona întunecată din jurul sfârcului, poate deveni tare. Bebelușul tău poate avea dificultăți în a se atașa din această cauză.

Când să mergi la medic 

Dacă experimentezi următoarele simptome, ar trebui să îți suni medicul pentru o consultație.

 • Febră ușoară – Poți avea o temperatură de aproximativ 38°C din cauza furiei laptelui. Deși este sigur să continui alăptarea, este recomandat să informezi medicul că ai febră, deoarece temperatura ridicată poate indica și alte infecții.
 • Zone roșiatice, calde pe sân – Dacă găsești zone roșii care sunt dureroase, sensibile și calde, poate fi vorba de o infecție, iar pentru tratatrea ei ai nevoie de îndrumare din partea medicului.

Remedii naturiste pentru furia laptelui

Tratamentele pentru furia laptelui depind de faptul dacă alăptezi sau nu. Dacă alăptezi, remediile pentru furia laptelui includ:

 • Folosirea unei comprese calde sau un duș cald pentru a facilita descărcarea laptelui
 • Alăptarea regulată, cel puțin la fiecare una până la trei ore
 • Masarea sânilor în timpul alăptării
 • Aplicarea unei comprese reci sau a unui pachet de gheață pentru a ameliora durerea și umflarea
 • Alternarea pozițiilor de alăptare pentru a goli laptele din toate zonele sânului
 • Alternarea sânilor la fiecare hrănire, astfel încât bebelușul să golească rezerva de lapte
 • Pomparea laptelui sau folosirea unei pompe atunci când nu poți alăpta
 • Administrarea de medicamente pentru durere aprobate de medic
 • Duș cald înainte de alăptare

Pentru cele care nu alăptează, furia laptelui care vine la pachet cu dureri durează de obicei aproximativ o zi.  După această perioadă, sânii tăi pot încă să se simtă plini și grei, dar disconfortul și durerea ar trebui să se reducă.  Poți aștepta ca această perioadă să treacă sau poți folosi unul dintre următoarele remedii:

 • Folosirea unei comprese reci sau a pachetelor de gheață pentru a ameliora umflarea și inflamația
 • Administrarea de medicamente pentru durere aprobate de medicul tău
 • Purtarea unui sutien de susținere care împiedică mișcarea semnificativă a sânilor
 • Comprese cu frunze de varză – acestea reduc inflamația și durerea, conform studiilor. Ține frunzele la frigider ca să fie reci, apoi le poți introduce în sutien astfel încât să îți acopere sânul. Ține-le pentru aproximativ 20 de minute.

Aceste remedii naturiste pentru furia laptelui vor ajuta la diminuarea disconfortului care apare atunci când sânii sunt prea plini de lapte și încep să devină dureroși.

Cum poți preveni furia laptelui

Nu poți preveni furia laptelui care apare în primele zile după naștere. Până când corpul tău știe cum să-și regleze producția de lapte, este posibil să supraproduci. Cu toate acestea, poți preveni episoadele ulterioare de furie a laptelui cu aceste sfaturi și tehnici:

 • Alăptează sau pompează regulat. Corpul tău produce lapte în mod regulat, indiferent de programul de alăptare. Alăptează bebelușul cel puțin la fiecare una până la trei ore. Pompează dacă bebelușul nu este flămând sau dacă ești plecată.
 • Folosește pachete de gheață pentru a reduce producția. În plus față de răcirea și calmarea țesutului inflamat al sânilor, pachetele de gheață și compresele reci pot ajuta la reducerea producției de lapte. Acest lucru se datorează faptului că pachetele reci opresc semnalul care îi spune corpului să producă mai mult lapte.
 • Pompează mici cantități de lapte matern. Dacă trebuie să ameliorezi presiunea, poți pompa manual puțin lapte. Nu pompa prea mult, însă. Acest lucru poate avea efectul opus și corpul tău poate ajunge să încerce să producă mai mult lapte pentru a compensa ceea ce tocmai ai eliminat.
 • Înțarcă lent. Dacă renunți brisc la alăptare, planul tău de înțărcare poate avea efectul opus. Ai putea ajunge să ai prea mult lapte. Înțarcă-ți copilul lent astfel încât corpul tău să se poată adapta la necesarul redus.
 • Dacă nu alăptezi, poți aștepta ca producția de lapte matern să se oprească. În câteva zile, corpul tău va înțelege că nu trebuie să producă lapte și producția se va opri. Acest lucru va opri furia laptelui. Nu fi tentată să pompezi laptele. Vei semnala corpului tău că trebuie să producă în continuare și poți prelungi disconfortul.
 • Hrănește cât mai des bebelușul– Poți alăpta la fiecare una până la două ore, chiar și atunci când bebelușul tău este somnoros. Poți, de asemenea, să trezești bebelușul pentru a-l alăpta. Menținerea bebelușului în contact cu pieptul tău poate încuraja hrănirea frecventă. Dacă sânii tăi nu se simt mai moi după hrănire, este posibil ca bebelușul tău să nu primească lapte eficient, așa că ar putea fi nevoie să verifici cu un consultant în lactație dacă bebe se atașează corect.
 • Aplică o compresă rece după hrănire – Dacă sânii tăi încă se simt umflați și sensibili după alăptare, poți pune o compresă rece (pachet de gheață/frunze de varză congelate) timp de 10-15 minute pentru a reduce umflarea și durerea.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa