Puseele de creștere la copii se confundă cu „nu mai am lapte”. Când au loc puseele, ce au de făcut mamele

TOTUL DESPRE MAME
puseu de creștere
Puseele de creștere par la anumite inervale de timp și nu necesită folosirea laptelui praf

Câte dintre mamele care au alăptat nu au avut la un moment dat senzația că laptele lor era insuficient și că bebelușul nu se sătura? Și câte dintre ele nu au renunțat la alăptat din aceste motive? Ei bine, în multe dintre aceste cazuri, răspunsul la probleme ar fi fost unul singur: bebelușul trecea printr-un puseu de creștere. Haideți să aflăm de la Mihaela Niță, medic pediatru și consilier în alăptare certificat IBCLC, cum și când se manifestă puseele de creștere, dar și cum le putem depăși.

Puseele de creștere sunt normale și necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Sunt perioade destul de dificile pentru părinți, pentru că sugarul le solicită atenția aproape fără încetare. Uneori, mama începe să își pună întrebări în legătură cu calitatea laptelui său, iar cei din jur încep să pună presiune pe ea.

Mai ales atunci când bebelușul pare să nu se mai sature oricât ar mânca, trezindu-se de foarte multe ori pe noapte, tot timpul înfometat și neliniștit. Dacă cel mic nu are alte simptome care să vă îngrijoreze, gândiți-vă la un puseu de creștere.

Sunt perioade când copiii cresc accelerat (în lungime și/sau în greutate) și sunt mai evidente în primul an de viață și în perioada pubertății. Pur și simplu, copilul „crește peste noapte”.

Dacă vrei să afli informații complete despre alăptare, potrivite atât pentru mame, cât și pentru specialiști, îți recomandăm Ghidul pentru alăptare al Doctorului Jack Newman, pe care îl găsești aici.

Totul despre mame: Fiecare bebeluș crește în propriul său ritm, știm deja asta. Totuși, majoritatea mamelor și a medicilor pediatri se ghidează după faimoasele grafice de creștere pentru a determina dacă sugarul crește într-un ritm normal. Nu e o contradicție aici?

Dr. Mihaela Niță, medic pediatru și consilier în alăptare: Creşterea bebeluşilor nu este un proces liniar, ci unul pulsatil, în care perioade de creştere rapidă (aşa-numitele pusee de creştere) sunt urmate de perioade de stagnare a creşterii sau o creştere într-un ritm scăzut.

În afara acestei caracteristici, creşterea bebeluşilor este influenţată şi de mulţi alţi factori printre care anotimpurile (cu rate ale creşterii mai mari în timpul primăverii şi verii) şi de modalitatea de hrănire. Aici este o capcană care a deteminat multe mame să renunţe la alăptare.

În primele 3-4 luni de zile creşterea la copiii alăptaţi este mai mare decât la cei alimentaţi artificial, apoi ritmul de creştere se inversează, existând un ritm de creştere mai mic la copiii alăptaţi faţă de cei alimentaţi artificial. Când creşterea bebeluşilor este analizată în funcţie de curbele de creştere (graficele), care au fost elaborate pornind mai ales de la bebeluşii alimentaţi artificial, creşterea bebeluşilor alăptaţi poate părea prea rapidă în primele luni de zile şi prea mică în următoarele.

Puseu de creștere. Când apar

Totul despre mame: În jurul căror vârste ale copiilor se pot aștepta mămicile să apară aceste pusee de creștere?

Dr. Mihaela Niță, medic pediatru și consilier în alăptare: Puseele de creştere apar în primele zile de la naştere, la 7-10 zile, 2-3 săptămâni, 4-6 săptămâni, 3 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni etc, însă fiecare bebeluş, în parte, are modul lui unic de creştere. Puseele de creştere continuă şi după primul an de viaţă, şi apoi, şi în copilărie şi adolescenţă.

Puseele de creştere nu sunt specifice rasei umane. O curiozitate – un studiu publicat în revista Nature despre dinozauri arată că şi aceştia aveau perioade de pusee de creştere care le permiteau să ajungă la dimensiunile foarte mari, ca adulţi. Mărimea caracteristică fiecărei rase este un compromis între avantajele şi dezavantajele de a fi mic sau mare.

Totul despre mame: Ce se întâmplă de obicei în timpul puseelor de creștere?

Dr. Mihaela Niță, medic pediatru și consilier în alăptare: În timpul puseelor de creştere bebeluşii mănâncă mai bine, devin mai agitaţi la sân, se trezesc mai des în timpul nopţii, dar, dacă se practică alăptarea la cerere, sânul se adaptează foarte repede şi va produce mai mult lapte într-un interval foarte scurt de timp. Acelaşi comportament poate să apară şi în timpul perioadelor de achiziţii, când nevoile bebeluşului sunt crescute. Durata puseelor de creştere variază de la câteva zile până la o săptămână.

Puseu de creștere. Alăptarea la cerere este suficientă

Totul despre mame: În timpul acestor pusee de creștere, sugarul va avea nevoie de mai mult lapte, pentru a susține procesul. Va reuși mama să se adapteze, să producă lapte suficient?

Dr. Mihaela Niță, medic pediatru și consilier în alăptare: De obicei, mamele cred că produc o cantitate mai mică de lapte şi pot intra în panică. Însă, trebuie să-şi aducă aminte că acestă perioadă este temporară şi este extrem de importantă pentru creşterea şi dezvoltarea copilului lor şi că doar alăptarea la cerere este suficientă. Suplimentarea influenţeză reglarea producerii laptelui în funcţie de nevoile bebeluşului şi împiedică creşterea secreţiei lactate prin lipsa mesajului pe care îl transmite bebeluşul sânului de a face mai mult lapte.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.            

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa