Problemele de alăptare – cum le prevenim

TOTUL DESPRE MAME
Cum prevenim problemele de alaptare Totul despre mame

Problemele de alăptare sunt principalul motiv pentru care mamele înțatcă prematur. Rox Duduș, consultant La Leche League ne explică cum le putem preveni. 

Am auzit odată o vorbă foarte simpatică: „Dacă n-ai primit încă o sută de sfaturi despre ce ar trebui să mănânce copilul tău, înseamnă că n-ai născut încă.” În spatele acestei zicale se ascunde însă un adevăr nu foarte vesel: multe dintre sfaturile pe care le primesc tinerele mame nu sunt fondate și nu fac decât să le inducă în eroare în ceea ce privește alăptarea.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Problemele de alăptare trec cu multă informare

Am vorbit cu Rox Duduș, consultant La Leche League, despre greutățile pe care le întâmpină uneori tinerele mame atunci când încep să alăpteze. Dacă te pregătești să devii mamă și vrei să afli mai multe despre ce înseamnă și cum funcționează alăptarea sau dacă te confrunți cu greutăți și ai vrea să afli răspunsuri la întrebările care te copleșesc, te invităm să citești acest articol în care vei găsi toate informațiile corecte de care ai nevoie pentru o alăptare de succes.

Un start bun

Majoritatea mamelor din România au un start bun în alăptare. Dar în câteva luni, săptămâni și chiar zile, multe dintre ele apelează la formulă. De ce? Laptele insuficient, infecții ale sânilor, răni mamelonare, presiunea celor din jur, recomandările greșite sau confuziile despre comportamentul nou-născuților sunt doar câteva dintre motive. Problemele de alăptare pot fi evitate sau rezolvate rapid prin informare corectă și sprijin.

În activitatea mea de consultant La Leche League, am avut sute de cazuri. Fiecare caz a fost unic, chiar dacă, de multe ori, problema era aceeași.

Descurajate chiar de cadrele medicale

În maternități refrenul constant este acela că mama nu e capabilă în primele zile să producă lapte. Că e necesar să se odihnească și că laptele praf are aceleași calități ca și laptele matern. Dar suplimentarea cu lapte praf este cea mai mare descurajare pentru stabilirea unei producții de lapte matern.

Dacă, din anumite motive, experiența alăptării în maternitate nu a fost cea mai bună, mama ar fi bine să se relaxeze. Când va fi acasă, în mediul ei, cu bebelușul, va fi capabilă, de cele mai multe ori, să reia alăptarea. Cel mai important după naștere este ca mama să-și țină bebelușul aproape, să-i vorbească, să-i ofere confort – să înceapă să îl „citească”. Sânii mamei devin sursă pentru hrana ideală și atașament parental. Dacă bebelușul dorește și dacă i se va permite, acesta se va hrăni imediat ce se naște.

Alăptarea frecventă stimulează producerea laptelui matern și protejează mameloanele

Laptele va veni din plin cândva între a doua și a șasea zi după naștere. Înainte de acesta, se va produce colostrul ce va oferi bebelușului tot ce are nevoie în primele zile. La care se adaugă și elementele protective împotriva infecțiilor – anticorpii. Cam de două săptămâni are nevoie colostrul pentru a se transforma treptat în lapte matur. În primele zile stomacul bebelușului are mărimea unui bob de mazăre. Vă dați seama că numai câteva picături de colostru sunt suficiente pentru un nou-născut. Așa că, odată instalată lactația, nici nu se pune problema ca mama să nu aibă suficient lapte pentru a hrăni un pui de om de câteva ore, așa cum auzim atât de des în maternități.

De multe ori li se recomandă mamelor să limiteze alăptarea, de la 3 la 5 minute pentru fiecare sân. Această recomandare e menită să ajute mamele pentru a evita rănile mamelonare – ragadele. Dar alăptarea frecventă, ori de câte ori bebelușul dorește, stimulează producerea laptelui matern și protejează mameloanele. Poziționarea corectă a bebelușului la sânul matern (adică să aibă în gură 1/3 din areolă și tot mamelonul) și tehnica de atașare sunt cele mai bune protecții împotriva ragadelor. Deci limitarea timpului de stat la sân nu este necesară pentru a preveni ragadele.

Laptele tău nu e bun

Laptele matern este mult mai mult decât un adaos de vitamine sau anticorpi. Reprezintă cheia unei bune sănătăți și a unei bune dezvoltări. Este un lapte unic pentru o specie unică!

Proporția componenților laptelui variază de la o specie la alta pentru a satisface rate de creștere diferite, comportament diferit și nevoi diferite. Laptele de vacă conține multe proteine și caseină, vitale pentru vițel dar foarte dificil de digerat pentru bebelușul uman. Laptele de balenă este bogat în grăsime pentru ca bebelușii-balenă să poată rezista în apele reci. Și așa mai departe, pentru fiecare specie de mamifere. Laptele matern uman are un nivel ridicat de lactoză și acizi grași, foarte importante pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos. Bebelușii umani au nevoie să fie hrăniți des din cauza nivelului scăzut de proteină din laptele matern. Contactul cu mama le oferă siguranță și le dezvoltă aptitudini sociale importante pentru supraviețuire.

Laptele matern conține apă, proteine, grăsime (importantă pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos, oferă energie pentru a crește și variază de la o masă la alta), acizi grași (de ex. DHA – asociați unei dezvoltări vizuale și cognitive mai bune), lactoză (pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos, pentru absorbția calciului necesar pentru creșterea oaselor și a dinților), enzime (de ex. lipaza – ajută nutrienții și anticorpii să fie disponibili pentru bebeluș), hormoni (ajută la dezvoltarea fiziologică), taurină (pentru dezvoltarea retinei ochiului și a țesuturilor creierului), vitamine și minerale (Fe, Ca, Zn, Cu, Mn, fluor), mult mai bine asimilabile decât cele sintetizate chimic. Studii pe compoziția laptelui matern sunt numeroase și toate arată beneficiile acestui lichid viu.

Laptele matern vine în culori surprinzătoare

Pentru a mai tempera temerile unor mame care observă o culoare sau o consistență ciudată a laptelui lor, aș vrea să mai subliniez un lucru: laptele matern vine în culori surprinzătoare. Am întâlnit mame al căror lapte avea culoare verzuie, iar bebelușii au avut o dezvoltare normală. Sau mame care în primele zile au produs lapte de culoare maro, iar medicul le-a interzis alăptarea. Acel lapte de început poate avea mai multe etiologii posibile, dar niciuna periculoasă pentru bebeluș. Culoarea maronie era de la celulele roșii din sânge care au ajuns în lapte și modificau culoarea (e denumit în engleza rusty pipe – conducta ruginită, amuzant de altfel în traducere), dar în timp de patru zile se revine la albul cunoscut.

Uneori, unele substanțe ingerate de mamă, mai ales sub formă de comprimate, pot schimba culoarea laptelui (vitamine pe bază de plante, tablete cu fier etc).

În trecut, cu secole în urmă, mamele nu știau detalii despre laptele matern și de ce este atât de important pentru bebeluși, dar minunata apropiere față de bebeluș pe care o oferă alăptarea, bucuria de a își privi bebelusul când e la sânul matern cu siguranță că le confirmau ce știau ele în inima lor – că laptele matern, sânul mamei și mama însăși reprezintă tot ce are nevoie bebelușul.

Când este suplimentarea cu adevărat necesară?

Cine a zis „citește-ți bebelușul” s-a bazat pe încrederea în instinctele mamei și pe capacitatea acesteia de a fi alături de bebeluș pentru a crea o relație. Mama trece prin provocări multiple pentru a își cunoaște bebelușul. Suplimentarea cu lapte praf rareori este necesară, în cazuri extreme și speciale, din motive medicale. Din păcate, suplimentarea cu formulă de lapte este o primă recomandare comună din partea medicului pediatru. Și un prim pas spre problemele de alăptare.

Bebelușii care par să nu se sature niciodată

Să lămurim mai întâi de ce unii bebeluși par să nu se sature niciodată și au nevoie să stea la sân zeci de minute. Bebelușul simte nevoia de a fi mai tot timpul la sânul mamei. Nu vrea să stea la sân doar pentru că îi este foame, ci dorește confort, încurajare, dragoste, securitate. Relația creată prin alăptare face ca mama și copilul să se cunoască mai bine. Bebelușii comunică prin plâns. De multe ori, faptul că mama încă nu a învățat ce își dorește bebelușul să comunice o determină să creadă că i-a scăzut capacitatea de a produce lapte pentru nevoia lui și apelează la supliment cu lapte praf. Pentru unele mame, plânsul este semn sigur că bebelușului îi este foame. Dar cauzele plânsului pot fi multiple. Faptul că bebelușii doresc să fie hrăniți foarte des nu înseamnă neapărat că le este foame. Mulți bebeluși au o nevoie acută de supt și de contact continuu cu mama lor.

Când un bebeluș plânge, mama răspunde instinctiv, imediat, oferindu-i sânul. Chiar dacă au trecut 5 minute sau două ore de la ultima hrănire, câteva minute de supt pot fi tot ce bebelușul are nevoie pentru a se calma.

Puseul de creștere

Există și perioade speciale, pe care mamele experimentate știu să le recunoască, și anume puseele de crestere, când bebelușii cresc cu o rată mai mare pe o perioadă scurtă și au nevoie de mai mult lapte, devin agitați și dorm în reprize scurte. Multe mame consideră că laptele nu mai este de ajuns și apelează la suplimentare.

Un mod ușor și rapid pentru ca mama să se asigure că bebelușul își ia cât lapte are nevoie este numărul de scutece umede. Dacă bebelușul are 6 sau mai multe scutece umede (pentru a învăța ce înseamnă un scutec umed mama poate lua un scutec uscat și să toarne în el 2-4 linguri de apă) în 24 de ore (mă refer la cantitatea de urină) atunci mama e sigură că primește cât lapte matern are nevoie. Bebelușii au nevoie de hrană și pe timpul nopții, deoarece ei nu știu că e zi sau noapte, știu doar că le este foame sau au nevoie de mama.

Laptele matern se produce aproape continuu

Pentru a stabili și a menține producția lactată este ușor ca mama să înțeleagă cum lactația este reglementată și ce poate perturba echilibrul dintre cantitatea de lapte de care bebelușul are nevoie și cantitatea de lapte care se produce. Cu cât bebelușul va fi alăptat mai mult timp, în mod eficient, cu atât mai mult lapte va fi. Laptele matern se produce aproape continuu, pe principiul cerere-ofertă. Unele mame gândesc că nu au lapte suficient, când, de fapt, nu este nicio problemă cu producția lor lactată. Ele se îngrijorează în legătură cu simptomele care pot avea alte cauze. Uneori, nu sunt familiare cu varietatea de modele care sunt, de fapt, normale pentru bebelușii alăptați. Și de aici….problemele de alăptare sunt gata să apară.

Dacă dorința mamei este de a suplimenta alimentația bebelușului, atunci recomandarea este ca suplimentarea să se facă cu lapte matern extras manual sau cu pompa și oferit cu lingurița, seringa sau SNS-ul. Suplimentarea cu alt tip de lapte, chiar ocazională, interferează cu alăptarea. Suplimentarea face ca timpul până la următoarea hrănire cu lapte matern să crească, deci scade și frecvența suptului, iar organismul mamei va produce mai puțin lapte.

Recomand tinerelor mame să aibă încredere în organismul lor

Consultanta La Leche League nu dă sfaturi, ci oferă informație. Viitoarele mame ar fi necesar să urmeze înainte de naștere cursuri de puericultură, să se informeze despre alăptare, să ceară informații de la medic și să aibă la îndemână numărul de telefon al unei consultante în alăptare pentru ca în eventualitatea în care vor avea probleme în alăptare să ia o decizie informată.

Din copilărie suntem învățați să nu ne mai încredem în cunoașterea instinctivă. Recomand tinerelor mame să aibă încredere în organismul lor. Să-și asculte instinctul. Să-și țină bebelușul aproape și să se îngrijească și ele. E posibil ca problemele de alăptare să le ocolească.

Pentru un bebeluș sănătos laptele matern este singurul aliment necesar până când arată semne că are nevoie și de alte alimente, după prima jumătate a primului an. Ideal, alăptarea va continua până când bebelușul sau copilul și-a îndeplinit nevoia.

Aici citești 38 de lucruri surprinzătoare și amuzante despre alăptare!

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa