Cum să te pregătești pentru alăptare încă înainte de a naște

Veronica Guzun, redactor
pregătirea pentru alăptare
Pregătirea pentru alăptare începe din sarcină: alege-ți un consultant în lactație încă din timpul sarcinii, când ești mai relaxată

Odată cu vestea cea mare că vei deveni mamă, vei observa cum corpul tău intră într-un lung șir de transformări. Toate lucrează ca tu să aduci cu bine bebelușul pe lume și apoi să–i poți asigura supraviețuirea, prin grijă, prezență și, desigur, alăptare. Hormonii sunt cei care îți ajută corpul să se adapteze rolului de mamă, dar informarea din timp poate face diferența între reușită și eșec, când vine vorba despre alăptare. Iată câteva sugestii care să te ajute în pregătirea pentru alăptare încă înainte de a naște.

Încă din primul trimestru de sarcină, sânii tăi încep să se pregătească pentru a alăpta bebelușul. Pe lângă transformările din corp, este necesar să te pregătești și emoțional și informațional pentru a reuși să-ți hrănești copilul la sân. Dr. Jack Newman, expertul nr 1 în alăptare, oferă în cartea sa ”Ghidul Pentru Alăptare” un șir de recomandări viitoarelor mame pentru a avea un start ușor și armonios cu nou-născutul.

Înconjoară-te de profesioniști pro-alăptare din timp

Pentru ca un proces natural precum alăptarea să demareze cu ușurință, este înțelept să ai alături profesionști care susțin alimentația la sân a bebelușului. Alege-ți un consultant în lactație încă din timpul sarcinii, când ești mai relaxată, pentru că, după naștere e posibil să te simți copleșită de noi emoții și prea stresată ca să cauți o persoană cu care să ai chimie și care să te poată ajuta în alăptare. O întâlnire cu un Consultant în Lactație și Alăptare Certificat Internațional (IBCLC) încă din ultimul trimestru de sarcină te poate ajuta să previi probleme și neclarități care pot apărea la început. Un asemenea specialist îți va explica cum să atașezi corect la sân copilul și cum poți verifica dacă bebelușul se hrănește bine. Tot consultantul te va învăța despre posibile strategii în caz că sunt complicații, cum ar fi o naștere prematură sau o operație de cezariană. Odată creată legătura, vei putea reveni la acest specialist după naștere ori de câte ori ai întrebări, probleme sau dubii.

Alt specialist pe care este bine să-l știi alături este medicul de familie / pediatrul care va urmări bebelușul. Pentru a alege un medic pro alăptare este bine să-i pui câteva întrebări precum: Ce procent dintre bebelușii urmăriți de medic sunt alăptați? (La naștere, la trei luni, la 6 luni), În ce situații ar recomanda înțărcarea (fii atentă la cât de lungă e acea listă). Ce cărți și filme despre alăptare recomandă? (atenție dacă sunt produse de companii de lapte praf).

Deoarece intervențiile din timpul travaliului și a nașterii pot afecta inițierea alăptării, ia în considerare să ai o doula alături de tine în sala de nașteri. Ea te poate ajuta să eviți intervnțiile nenecesare și să crești astfel șansele să alăptezi cu succes.

Pregătirea pentru alăptare – alege să naști într-un spital ”Prieten al copilului”

Informează-te cu privire la politicile spitalului în care urmează să naști și spune doctorului și moașei că vrei să ții copilul cu tine chiar din momentul nașterii (dacă nu există nicio problemă medicală care să impună separarea). Alege un spital care a dobândit calificativul ”prieten al copilului” de la OMS și UNICEF. Spitalele cu acest calificativ sprijină și promovează alăptarea la sân, iar bebelușii stau in aceeași cameră cu mamele. Dacă nu ai un asemenea spital în preajmă, solicită din timp o întânire cu neonatologul pentru a-l întreba despre alăptare. Ghidează-te după cele 10 principii pe care maternitățile care susțin alăptarea ar trebui să le respecte.

De asemenea, află de la personalul medical care sunt protocoalele de inițiere a alăptării în cazul în care se impune operația de cezariană sau dacă ai un copil prematur sau bolnav.

Informează-te din surse de încredere

Participă la cel puțin o întâlnire a grupurilor de sprijin în alăptare. Vei avea ocazia să vezi copii alăptați, să cunoști persoane care te pot sprijini când vine copilul și chiar să cunoști consultanți în alăptare.

Vizionează filmulețe a consultanților în alăptare pentru a vedea tutoariale video despre alăptare.

Cumpără o carte despre alăptare care să acopere o gamă cât mai completă de subiecte. Vei putea apela la ea la orice oră din zi sau din noapte.

Pregătirea pentru alăptare – găsește-ți aliați

Ține legătura cu mame care au născut recent și care alăptează, pentru că ele ar putea avea informații despre clinici, doctori, specialiști în alăptare sau pot cunoaște alte informații utile.

Nu în ultimul rând, asigură-te că ai sprijin și ajutor acasă, pe timpul lăuziei, astfel încât să te poți concentra cât de mult posibil pe alăptare. Pregătirea mesei, curățenia, îngrijirea celorlalți copii pot fi făcute la început de o bunică, soț sau altă persoană de încredere, astfel încât să ai răgazul și energia necesare pentru a ți se instala lactația și a găsi echilibrul între cerere și ofertă.

Ce aduce un start ușor în alăptare

Experiența de alăptare a unei mame poate fi profund afectată de ceea ce se întâmplă în primele ore și zile după nașterea copilului. Un bun început o poate ajuta să vadă alăptarea ca fiind ușoară și nedureroasă. Iată, după părerea pediatrului Jack Newman, ce aduce un start ușor în alăptare:

  • Dacă este posibil, alege o naștere naturală;
  • Ține copilul piele-pe-piele imediat după naștere și acordă-i timp să inițieze alăptarea prin autoatașare;
  • Alege sistemul rooming-in, acesta ar trebui să însemne 24 din 24, nu doar în timpul zilei;
  • Copilul nu trebuie să primeacă mameloane artificiale;
  • Nu limita frecvența sau durata meselor;
  • Suplimentarea cu apă, apă cu zahăr, lapte praf trebuie oferită numai când este necesară, iar această situație este rară;
  • Nu accepta mostre gratuite sau reduse de lapte praf;
  • Acordă atenție poziției de alăptare și atașării la sân. Acestea sunt esențiale pentru succes;

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa