Poziții de alăptare după cezariană. Recomandări de la expertul nr. 1 în alăptare

Veronica Guzun, redactor
poziția mingii de fotbal
Una dintre pozițiile de alăptare recomandate după cezariană se numește ”Mingea de fotbal”. Din această poziție bebelușul nu pune deloc presiune pe incizie. Foto: Shutterstock

Alăptarea trebuie să fie confortabilă, altfel orice disconfort o va face pe mamă să se oprească mai repede, să obosească și în timp chiar să renunțe. De aceea este bine să cunoști ce poziții de alăptare după cezariană pot face hrănirea la sân nu doar comodă, dar și să nu pună presiune pe proaspăta incizie.

Cercetările arată că mamele care nasc prin cezariană renunță mai devreme la alăptare. Și aceasta din mai multe cauze. Pe de o parte pentru că de cele mai multe ori copilul este adus mamei cu întârziere și se ratează startul, pe de alta, hidratarea oferită în operație fac ca mameloanele să se aplatizeze și copilul să se atașeze mai greu și nu în ultimul rând, găsirea unei poziții potrivite, care să nu pună presiune pe operație devine o adevărată provocare.

Află din articolul de mai jos ce poziții de alăptare după cezariană recomandă specialistul numărul 1 în hrănirea la sân, dr. Jack Newman în cartea sa ”Ghidul pentru alăptare”.

Ca regulă generală, pozițiile de alăptare care evită zona plăgii sunt de obicei cele mai confortabile și deci cele mai recomandate. Există cel puțin patru asemenea poziții.

Înainte de poziție, atenție la atașare!

O poziție bună în alăptare rezolvă doar jumătate din problemă, pentru că cealaltă jumătate ține de modul în care se atașează copilul la sân. Cele două sunt legate între ele și doar împreună asigură lipsa durerii pentru mamă, instalarea lactației la timp și succesul în alăptare.

„Mamele și copiii vor avea o relație mai ușoară de alăptare când copilul este așezat la sân și se atașează asimetric, acoperind o mai mare parte a areolei cu buza inferioară decât cu buza superioară. În această poziție poate extrage lapte din sân într-un mod mai eficient”.

Jack Newman în Ghidul pentru alăptare

Cum știm că bebelușul s-a atașat bine?

  • Va acoperi mai mult spațiu din areolă cu buza inferioară decât cu buza superioară.
  • Buza inferioară va fi întoarsă către bărbie, iar cea superioară nu va fi îndreptată către nas.
  • Va atinge sânul cu tot corpul, nu doar cu capul și va fi ușor întors către în sus, putând să îți privească fața.
  • Maxilarele bebelușului se mișcă cu totul în timp de suge.
  • Se aude cum înghite laptele.
  • Nu simți nicio senzație de ciupitură sau durere.
Iată cum se face atașarea corectă la sân

Poziția semi-înclinată pe spate

Aceasta este e fapt prima poziție din care copilul se poate atașa chiar imediat după naștere. Dacă este pus pe pieptul mamei, în apropiere de sân copilul se va autoatașa cu ușurință, iar această primă reușită poate deveni un început excelent în alăptare. Același tip de atașare se poate repeta și acasă. Întinde-te într-o poziție semi-înclinată cu perne în spate pentru sprijin. Așază copilul pe piept, sau roagă pe cineva să-l așeze cu fața către tine, cu nasul la nivelul mamelonului și cu picioarele departe de plaga abdominală.

Pe măsură ce bebelușul își îndreaptă capul înapoi, bărbia îi va apăsa în sân, reflexele instinctive de hrănire vor fi stimulate și se va atașa bine. Această poziție este deosebit de utilă dacă bebelușul are probleme cu atașarea. În plus este o poziție perfectă și pentru contactul piele-pe-piele.

Alăptarea, chiar dacă este un proces natural, vine cu destule provocări. Cum să le faci față și să-i poți oferi bebelușului tot ce e mai bun, adică laptele tău, fără dureri și suferințe, află din ”Ghidul pentru alăptare” semnat de specialistul numărul unu la nivel mondial, pediatrul Jack Newman. Orice problemă în alăptare are soluție, dacă este adresată corect și la timp.

Poziții de alăptare după cezariană – Poziția culcat pe o parte

În prima săptămână este mai înțelept să-l învățăm pe cel mic cu mai multe poziții de supt. Una dintre ele este Poziția culcat pe o parte. Mama și bebelușul stau întinși unul cu fața spre celălalt.

Pentru confort, dr. Sears în ”Cartea Bebelușului” recomandă să ai la îndemână cinci perne pe care să le așezi în următorul mod: două sub cap, una la spate, una sub piciorul de deasupra și a cincea sub bebeluș.

Mai ales la început, alăptarea poate fi un proces de durată, de aceea, confortul trebuie să primeze, chiar dacă aparent te simți bine fără vreun sprijin, în câteva minute ar putea apărea senzația de amorțire iar schimbările de poziție cât încă operația e destul de recentă sunt dificile și pot fi chiar dureroase.

Pune-l pe cel mic de o parte cu fața spre tine și cuibărit pe brațul tău. Aranjează-l mai sus sau mai jos ca gura sa ajungă la același nivel cu sânul. Asigură-te că s-a mufat respectând caracteristicile unei atașări corecte menționate mai sus.

Seara, când mulți copii sunt agitați hrănirea în poziția întins poate ajuta copilul să se liniștească și să mănânce mai bine.

Poziția „minge de fotbal”

Este o poziție bună dacă bebelușul are probleme de atașare la sân, se agită, își arcuiește spatele și se îndepărtează de la sân. De asemenea, este potrivită bebelușilor mici, prematuri sau hipotonici, dar nu e pentru copii mai grei sau mai lungi. În această poziție mama ține copilul aproape la fel cum ține mingea un jucător de fotbal american. Copilul se află mai curând în laterala mamei decât în fața ei. Mama ține corpul copilului aproape de al său cu ajutorul antebrațului, în timp ce mâna susține fața ca o pernă.

Câteva detalii de care să ții cont

  • Greutatea copilului trebuie să fie susținută de antebraț și nu de mână sau de încheietură, pentru a evita oboseala.
  • Picioarele copilului se vor afla în spatele mamei.
  • Pentru alăptare eficientă, Jack Newman în „Ghidul pentru alăptare” ,recomandă să-ți susții sânul stâng cu mâna dreaptă, cu degetele de dedesubt, iar degetul mare de deasupra, cât mai departe de mamelon și areolă.

Poziția leagănului și a leagănului încrucișat

Poziția leagănului este cea pe care o vedem cel mai des ilustrată și e potrivită mai ales după ce mama a deprins deja tainele alăptării. Pentru această poziție, așază-te confortabil pe un scaun sau pe un pat, cu spatele bine sprijinit cu perne și picioarele sprijinite pe un taburet, podea sau perne pe pat. Poți pune o pernă deasupra zonei operație, iar copilul trebuie ținut în brațe, nu așezat pe pernă.
Ține bebelușul aproape, de-a lungul antebrațului, astfel încât capul să se sprijine pe pliul cotului. Bărbia se va sprijini de sân, nu însă și nasul, care trebuie să respire liber. Atașează copilul atunci când deschide gura larg, urmărind ca mamelonul să fie îndreptat spre cerul gurii.
Poziția leagănului încrucișat seamănă cu poziția leagănului, doar că, în acest caz, bebelușul este susținut nu pe brațul care se află pe partea sânului din care suge, ci cu mâna opusă.

Informează-te din cea mai completă carte despre alăptare

Cezariana nu are de ce să te împiedice să-ți alăptezi copilul. Găsești cele mai bune soluții pentru hrănirea la sân cu succes după operație în cartea pe care mamele au numit-o ”Biblia alăptării”. Cum poți ști dacă bebe se satură la sân, ce să faci dacă apare durerea mamelonului, cum să depășești cu bine angorjarea și furia laptelui, află din cartea pediatrului Jack Newman, ”Ghidul pentru alăptare”.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa