Povestea mea despre alăptare – de la lactație insuficientă la probleme medicale

Anca Vlad
Monique despre alaptare

3 mame povestesc despre experiențele pe care le-au trăit în perioada în care și-au alăptat copiii

Cheyanne Booker a fotografiat câteva mame, care și-au împărtășit experiențele din perioada în care au alăptat – de la o lactație insuficientă, la probleme medicale.

Booker s-a inspirat din propria luptă. După ce a născut-o pe Blyss, fiica ei, acum în vârstă de un an și două luni, fotografa a alăptat-o foarte des și, cu toate acestea, copilul a pierdut în greutate în prima săptămână.

Povești despre alăptare

Shelby despre alaptare

„M-am simțit trădată de propriul trup care nu era în stare să producă laptele necesar pentru fiica mea, cu atât mai mult cu cât îmi doream s-o hrănesc natural”. Cu ajutorul cumnatei sale, Booker a perseverat și, la trei luni, Blyss avea 97% din greutatea unui copil de vârsta ei. Asta a făcut-o pe fotografă să pună la punct un proiect prin care să mediatizeze alăptatul și să le vină în ajutor mămicilor care întâmpină probleme.

„Aven e cel de-al patrulea meu copil, dar primul pe care-l alăptez. Călătoria mea a început cu o pereche de gemeni. Nu a fost deloc așa cum mi-am imaginat. Născuți la doar 29 de săptămâni, copilașii erau prea mici și subdezvoltați ca să se poate hrăni normal. Așa că m-am muls, iar laptele a ajuns în burticile lor prin tuburi și, mai apoi, cu ajutorul biberonului. În acest mod, am reușit să le asigur lapte timp de 10 luni.

Nu m-am așteptat să am probleme cu cel de-al treilea copil, dar băiatul s-a născut cu micrognație – o deformare a maxilarului care făcea imposibilă alăptarea. Așa că am apelat din nou la pompă și l-am hrănit așa timp de 13 luni.

Am fost îngrozită că istoria se va repeta la a patrulea copil și că voi fi nevoită să mă mulg din nou. Mi-am făcut însă griji degeaba. Copila s-a născut la termen, a fost sănătoasă, nu a avut micrognație și a acceptat sânul imediat. În cele din urmă am trăit acest miracol și am decis că, dacă ea vrea, am s-o alăptez până la doi ani”, își încheie povestea Shelby Butler.

  • Informații practice despre alăptare, dar şi soluţii pentru problemele obișnuite care apar pe parcursul alăptării, găsiți în ”Ghidul pentru alăptare” al doctorului Jack Newman, disponibil online AICI.

Monique despre alaptare

„Alăptez deja de trei ani. Am început cu fiul meu din ziua în care s-a născut. La început a fost greu atât pentru mine, cât și pentru el, dar odată ce-am învățat, a fost cel mai simplu lucru din lume. Am continuat să-l alăptez în toată perioada în care am fost însărcinată cu fata și, deși nu mi-a fost ușor, nu l-am înțărcat deoarece am considerat că este un lucru bun pentru copilul meu. Cu toate acestea, nu m-am gândit niciodată că că va continua să sugă și la 2 ani și 8 luni. La fel de bine, nu m-am gândit niciodată că-i voi alăpta simultan pe ambii mei copii, dar uite c-o fac.

Fiica mea a fost norocoasă încă de la naștere, deoarece aveam deja lactație. Când am început să-i alăptez pe amândoi mi-am dat seama că este incredibil de greu. Am plâns, m-am enervat și am vrut să-i înțarc. M-am calmat când mi-am dat seama că nu le pot face asta copiilor mei, că depind de alăptare nu numai pentru hrană, ci și pentru confort, sprijin emoțional și crearea unei legături între ei și între ei și mine. Am fost nevoită însă să-i stabilesc niște reguli fiului meu și anume că-l voi hrăni doar când voi crede eu de cuviință și nu mai mult de două ori pe zi. A fost soluția perfectă și toată lumea a fost mulțumită”, susține Monique Johnson.

Emily despre alaptare

„I-am hrănit la piept pe toți cei trei copii ai mei. Cel mai mare, Trevor (8 ani), a avut numeroase probleme: era alergic la proteinele din lapte, avea reflux gastric, colici… Din cauza acestor probleme l-am alăptat doar șase luni. Nu am avut ajutor și nici cunoștințele necesare despre diete. Când a venit pe lume Zoey (2 ani și jumătate) am fost hotărâtă s-o alăptez, orice ar fi. Am avut și atunci probleme: alergie la proteinele din lapte, intoleranță la lactoză și o problemă de lactație. Nici nu vă închipuiți cât de greu mi-a fost. Din fericire, pe la șapte luni a dispărut intoleranța la lactoză și mi-a fost mult mai ușor. Acum, Zoey are 2 ani și jumătate și „împarte” sânii cu frățiorul ei, Cyrus, în vârstă de 9 luni. De câte ori îl țin la piept pe Cyrus, Zoey vrea și ea să sugă. Mi-aș dori să-l alăptez pe Cyrus până la doi ani, cât despre Zoey, am s-o fac atâta timp cât ea va fi fericită și o voi înțărca doar când va dori ea acest lucru” – Emily Lowell.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi şi alte articole interesante.

Foto: Peachy Moments Photography

Te-ar mai putea interesa