Pepenele roșu în alăptare. Beneficii, pericole și modul de alegere

În perioada de vară pepenele este vedetă, iar mamele se întreabă dacă trebuie sau nu să îl consume.

Georgiana Mihalcea, redactor
pepene roșu în alăptare
Pepenele roșu este recomandat în alăptare, dar există anumite avertizări!

Pepenele roșu în alăptare. Mamele care alăptează își monitorizează atent dieta pentru că sănătatea și dezvoltarea copilului depind de nutrienții pe care îi primește acesta din laptele matern. În perioada de vară pepenele este vedetă, iar mamele se întreabă dacă trebuie sau nu să îl consume.

Specialiștii spun că pepenele roșu poate fi consumat în timpul alăptării, deoarece aduce foarte multe beneficii în organismul mamei. Datorită conținutului ridicat de apă din pepene, toxinele și sărurile sunt eliminate din corp, ajutând la buna funcționare a ficatului și rinichilor.

Secretul constă în alegerea fructului potrivit!

Cum se alege cel mai bun pepene verde și verifică o eventuală alergie

  • Consumă pepene verde la sfârșitul verii, deoarece aceasta este perioada de coacere naturală!
  • Pepenii verzi timpurii sunt dăunători, mai ales pentru o mamă care alăptează, deoarece conțin foarte mulți nitrați.
  • Fii foarte atentă la culoarea fructului! Aceasta ar trebui să fie strălucitoare, iar dungile să alterneze uniform.
  • Coda unui pepene copt este întotdeauna uscată.
  • Dungile trebuie să fie gălbui.

Cum se testează un pepene verde pentru nitrați

Pentru a testa un pepene verde pentru conținutul de nitrați, taie o bucată de pulpă și scufund-o într-o cană cu apă. Dacă după un timp devine tulbure, este semn că acest fruct nu trebuie consumat de mama care alăptează (și în general nu trebuie consumat de nimeni)!

Dacă te hotărăști să îl mănânci totuși, evită pe cât posibil partea de pulpă necoaptă de lângă coajă, deoarece această zonă conține o cantitate mare de nitrați.

Ia în calcul că poți fi alergică! Sau poate că este bebelușul!

  • Înainte de a consuma pepene verde, trebuie să verifici reacția organismului la produs. Mănâncă puțin și așteaptă să vezi cum reacționează corpul tău. Dacă după câteva ore nici tu, nici bebelușul nu prezentați nicio reacție alergică, vă puteți bucura în siguranță de acest fruct.
  • Mulți pediatri nu recomandă să consumi în timpul alăptării pepene verde, argumentând că sugarul poate avea dureri de burtică. Cu toate acestea, dacă mama și copilul nu prezintă reacții alergice, nu există nicio contraindicație legată de consumul acestul fruct.

Beneficii ale consumului de pepene verde în alăptare

Haide să vedem mai întâi ce elemente nutritive sunt conținute într-un kilogram de pepene:

Beta-caroten (un puternic antioxidant și precursor al vitaminei A)20% din valoarea zilnică.
Vitamina A 19%
Vitamina B1 27%
Vitamina B6 45%
Vitamina B9 20%
Vitamina C 78%
Vitamina E 7%
Citamina PP (acid nicotinic) 15%
Calciu 14%
Fier 56%

Cu un total de 270 kcal pe kilogram, te poți bucura în plină vară de consumul acestui fruct, fără a te îngrijora de excesul de greutate.

Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de pepene verde în alăptare:

  • Pulpa unui fruct sănătos conține o cantitate uriașă de vitamine și minerale vitale pentru o mamă care alăptează, care, prin laptele matern le oferă bebelușului.
  • Cele mai importante sunt: calciu, magneziu, fier, cupru, zinc, vitamine B, acid ascorbic, vitamine A și E. Toți acești compuși nu doar ajută mama să aibă o bună funcționare a organismului, dar constribuie și la dezvoltarea armonioasă a copilului.
  • Poți folosi pepenele verde ca desert și ai parte de ceva dulce sănătos și care nu îngrașă, mai ales că nu prea ai voie să consumi prăjituri atunci când alăptezi!
  • Este posibil ca rinichii tăi imediat după ce ai născut să nu fucționeze la parametri optimi. Tocmai de aceea este indicat să consumi o cantitate crescută de lichid, cum este cea din compoziția pulpei pepenelui, pentru că va îmbunătăți funcționarea rinichilor tăi și va ameliora edemul.
  • 90% din pepene este apă, iar mama care alăptează trebuie să consume cât mai multe lichide pentru a crește producția de lapte, prin urmare, pepenele verde poate fi folosit ca agent lactogonic.
  • Microelementele – magneziu, potasiu, calciu, sodiu, fosfor – stimulează creșterea și dezvoltarea, conferă elasticitate și flexibilitate țesuturilor moi și normalizează circulația sângelui.
  • Fierul crește hemoglobina, îmbogățește sângele, prin urmare, pepenele este benefic mamei și bebelușului.
  • Combinația de oligoelemente care alcătuiesc acest fruct are, în general, un efect pozitiv asupra digestiei.
  • Pepenele verde este bogat în glucoză, deci este extrem de necesar pentru o femeie în timpul alăptării. Corpul unei mame care alăptează caută să compenseze acele pierderi care apar în timpul gestației și în procesul ulterior de hrănire a unui copil.
  • Acest fruct stimulează alăptarea. Motivul este acidul folic, care se găsește din plin în fructele coapte.
  • Pepenele verde activează sistemul excretor, ajută la eliminarea excesului de lichid și la curățarea organismului de toxine, datorită acidului pantenolic, care face parte din acesta.
  • Pepenele roșu are un conținut ridicat de vitamina C, dar și complexul de vitamine B și contribuie astfel la întărirea sistemului imunitar.

Când este dăunător pepenele verde pentru mamele care alăptează

Cel mai mare pericol pe care îl prezintă consumul de pepene verde în perioada alăptării este posibilitatea de intoxicare cu nitrați.

Sâmburii acestui fruct au o capacitate ridicată de a acumula substanțe toxice, iar producătorii și vânzătorii utilizează nitrații pentru a reduce timpul de coacere al pepenelui.

Astfel fructele suculente, gustoase și sănătoase se pot transforma în adevărate „bombe de nitrați”, care pot face mult rău celor care le consumă. Nu doar mama care alăptează se poate intoxica nu nitrați, ci și bebelușul, prin intermediul laptelui matern.

Pentru a evita acest risc, trebuie să fii foarte atentă la alegerea unui pepene sănătos. Nivelul permis de nitrați din pepeni nu este mai mare de 60 mg / kg. În plus, pepenele roșu este pe lista alimentelor alergene, de aceea este indicat să faci un mic test înainte de a consuma cu poftă.

Așa cum am spus și mai sus, cel mai bine ar fi să consumi o cantitate redusă înainte de a-l alăpta pe cel mic și să urmărești cu atenție dacă la tine sau la el apar eventuale semne de alergie: erupții cutanate, iritație, descuamare a pielii. Dacă acestea apar, trebuie întrerupt temporar consumul acestui fruct.

Pepenele verde poate provoca, în unele cazuri, tulburări digestive și modificări ale scaunului la copil, mai ales prima dată când ajunge prin intermediul laptelui matern la bebeluș.

Acest risc este tipil mai ales copiilor în prima lună de viață, deoarece tractul gastro-intestinal al nou-născuților abia începe să se formeze.

O mamă care alăptează este sfătuită să excludă din dieta sa pepenele verde în primele luni de viață ale bebeleșului pentru a evita astfel tulburarea fucției digestine a bebelușului.

Pepenele roșu poate dănuna și mamei? Da, desigur, dacă aceasta are anumite afecțiuni preexistente cum ar fi: diabetul, inflamația pancerasului, prezența pietrelor la rinichi sau la vezica biliară.

Pepenele verde este un diuretic puternic, deci ar trebui să fie utilizat cu precauție de către o mamă care alăptează. Este recomandabil să faci acest lucru în prima jumătate a zilei, în perioada de veghe atât a mamei, cât și a copilului.

În concluzie este sau nu indicat consumul de pepene roșu pentru mama care alăptează? Da, dar trebuie respectate câteva reguli importante:

  • Pepenele ales să nu conțină nitrați, să fie copt suficient.
  • Mama și bebelușul să nu fie alergici la pepene.
  • Pepenele roșu să nu fie introdus în dieta mamei care alăptează în primele 3 luni.
  • Mama să nu aibă contraindicații pentru introducerea pepenelui în dietă.

Doar atunci când aceste trei condiții sunt îndeplinite, femeia care alăptează și bebelușul său se pot bucura pe deplin de beneficiile pe care le acude pepenele roșu în dietă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa