„Alăptez și am descoperit un nodul la sân! Ce ar trebui să fac?”

Un nodul la sân în timpul alăptării este provocat de mastită sau de blocarea canalelor, în majoritatea cazurilor.

Ileana Mirescu
În timpul alăptării, mastita poate apărea atunci când sânii nu sunt goliți complet la fiecare supt. Treptat, aceștia devin dureroși.
În timpul alăptării, mastita poate apărea atunci când sânii nu sunt goliți complet la fiecare supt. Treptat, aceștia devin dureroși.

Un nodul la sân în timpul alăptării nu reprezintă, de obicei, o problemă gravă. Deși este posibil să apară cancerul mamar și în timpul alăptării, acest lucru se întâmplă rar.

Nodulii care apar în timpul alăptării și care le pot speria pe proaspetele mămici, sunt provocate de mastită sau de blocarea canalelor, în majoritatea cazurilor. În ambele situații, problema se poate rezolva prin golirea completă a sânilor, iar alăptarea nu ar trebui întreruptă decât la recomandarea medicului.

Andreas Vythoulkas

„Beneficiile alăptatului sunt multiple, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cu toate că este un proces firesc, alăptarea poate să aibă un start mai greu sau pot să apară probleme în timpul alăptării, femeile care fac acest lucru nefiind scutite de apariția unor noduli la sâni”.

– Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Un nodul la sân în timpul alăptării poate fi provocat de mastită

Printre cele mai frecvente probleme ale sânilor cu care se pot confrunta femeile care alăptează se numără mastita. Aceasta înseamnă, de fapt, inflamația țesutului mamar.

În timpul alăptării, mastita poate apărea atunci când sânii nu sunt goliți complet la fiecare supt. Treptat, aceștia devin dureroși.

Mastita poate apărea și în urma unei infecții bacteriene, în conditiile în care sânul sau mamelonul prezintă o iritație sau o crăpătură.

Principalele simptome ale mastitei sunt, potrivit medicului ginecolog următoarele:

 • înroșirea sânului,
 • apariția durerii,
 • mărirea în volum,
 • modificarea temperaturii,
 • senzația de greutate a sânului. 

În porțiunile afectate, sânul este deosebit de tare la palpare, iar în anumite zone se pot simți umflături asemenea unor noduli dureroși la palpare.

„Cel mai bun remediu în cazul apariției mastitei este reprezentat de golirea completă a sânului afectat prin atașarea corectă a bebelușului la sân. Dacă durerea este insuportabilă pentru mamă, atunci ea poate să golească sânul cu ajutorul unei pompe manuale sau electrice,” adaugă dr. Andreas Vythoulkas.

Blocarea canalelor, o altă problemă frecventă

Alăptarea nu trebuie întreruptă decât dacă simptomele persistă și doctorul recomandă acest lucru sau dacă este nevoie de un tratament incompatibil cu alăptarea.

Un alt moment dificil care poate să apară, în timpul alăptării, este blocarea canalelor. Medicul ginecolog precizează că este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni la nivelul sânilor în timpul alăptării.

Mama simte noduli la nivelul sânilor, apar pete roșii și simte durere mai mult sau mai puțin intensă. Și în acest caz, soluția pentru a evita canale blocate este golirea sânilor, potrivit medicului. Acest lucru se poate face, fie direct prin alăptarea bebelușului, fie prin folosirea unei pompe de sân.

„Sânii pot fi masați, iar mama trebuie să evite sutienele strâmte. De preferat este ca alăptarea să fie alternată între sâni. Odată ce problema canalelor blocate este rezolvată, nodulii ar trebui să dispară. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este nevoie de o vizită la medicul specialist.”

– Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Dacă mastita nu e tratată corect, poate să apară abcesul

Abcesul mamar este un nodul dureros și inflamat. Se poate dezvolta atunci când mastita nu e tratate rapid sau corect. Totuși, abcesele sunt rare în rândul mamelor care alăptează.

Dacă aveți un abces mamar, este posibil să simțiți un nodul plin cu puroi în interiorul sânului, care este dureros la palpare. Pielea din jurul abcesului poate fi roșie și fierbinte la atingere. Unele femei raportează, de asemenea, febră și alte simptome asemănătoare gripei.

Abcesele mamare pot să apară când bacteriile de pe suprafața pielii sau bacteriile din gura bebelușului pătrund în ductele mamare printr-o crăpătura sau leziune ce există pe pielea mamelonului. Dacă această infecție nu este tratată, se poate forma un abces.

Abcesele mamare pot fi tratate cu antibiotice. Însă, principalul tratament, pentru abcesul mamar este drenarea acestuia pentru îndepărtarea puroiului.

Un nodul la sân în timpul alăptării poate fi semn de cancer?

Un alt avantaj al perioadei de alăptare este că femeile care fac acest lucru sunt foarte atente cu sânii și pot, în felul acesta, să observe orice modificare apărută, destul de rapid.

„Întrebarea pe care și-o pun multe femei care alăptează este dacă pot sau nu să dezvolte nodului cancerigeni în timpul procesului de alăptare. Răspunsul ar fi că da, acest lucru se poate întâmpla, dar într-un procent foarte mic,” mai spune dr. Vythoulkas.

Potrivit National Cancer Institute, unele cercetari sugerează că riscul de cancer de sân este mai mare în anii care urmează după o sarcină și după o naștere.

Medicul ginecolog precizează că acest risc crescut ar putea fi rezultatul modificărilor sau dereglărilor hormonale ce au loc în timpul lunilor de sarcină. Dar chiar și asa, alăptarea la sân reduce riscul de cancer mamar, în special la femeile aflate în perioada premenopauzei.

Mergeți la medic pentru orice modificare la nivelul sânilor și mai ales dacă apare un nodul la sân în timpul alăptării

„Lunile de sarcină și de alăptare la sân, vor scădea numărul de cicluri menstruale pe care o femeie le are de-a lungul vieții ei. Acest lucru va reduce expunerea femeii la hormonii care îi pot crește riscul de a dezvolta anumite forme de cancer,” mai explică specialistul în ginecologie.

Un lucru este cert: pentru orice modificare apăruta în perioada alăptării și care se dovedește că nu este temporară, este bine ca femeia să meargă la medicul de specialitate care poate recomanda investigații suplimentare, în cazul în care apar suspiciuni.

Nu trebuie excluse ecografia mamară și nici mamografia în timpul alăptării dacă medicul recomandă acest lucru, cu toate că există cazuri în care niciuna dintre cele două investigatii nu este concludentă, din pricina transformărilor pe care le au sânii în timpul alăptării.

Semne că un nodul la sân în timpul alăptării trebuie investigat

Așa cum spuneam, în majoritatea cazurilor, nodulii mamari în cazul femeilor care alăptează nu sunt cancerosi și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Cu toate acestea, îndemnul medicului ginecolog este ca orice femeie ar trebui să meargă la un consult, în legătură cu apariția unui nodul la sân, dacă:

 • acesta nu dispare,
 • continuă să crească,
 • apăsarea lui nu îl face să se miște în interiorul țesutului mamar,
 • nodulul determină pielea să se „încrețească”, să aibă adancituri ori să semene cu o coajă de portocală.

Informează-te despre alăptare din cele mai bune cărți

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

 • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
 • Ce poți face când copilul refuză sânul;
 • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
 • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
 • Alăptarea unui copil care are colici;
 • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa