Metoda practică prin care britanicele au fost convinse să alăpteze

Mihaela Călin
mama care alapteaza

Rata de alăptare poate fi încurajată prin oferirea de vouchere de cumpărături proaspetelor mămici. Cel puțin asta a relevat un studiu la care au participat peste 10.000 de mame din Anglia, care au primit tichete de cumpărături în valoare de 200 de lire ca stimulent pentru alăptare.

La studiu au participat peste 10.000 de femei, care tocmai născuseră, din trei comitate: Yorkshire, Derbyshire și Nottinghamshire. Cele trei zone alese erau cunoscute în statistici ca având rate scăzute de alăptare. Mămicile care au participat la studiu primeau câte cinci seturi de vouchere, în valoare de 40 de lire fiecare, dacă își alăptau bebelușii în primele două zile de viață, în primele 10 zile, de la șase la opt săptămâni, la trei luni și la șase luni, potrivit netmums.com.
Studiul, condus de Universitatea Sheffield și publicat în jurnalul JAMA Pediatrics, a relevat faptul că voucherele de cumpărături au dus la o creștere a ratei de alăptare în aceste zone. S-a înregistrat o creștere de 6% în zonele în care schema era disponibilă, în comparație cu zonele în care nu era.

Vouchere pentru haine, jucării, cărți

Aproximativ 46% dintre mamele cărora li s-au oferit vouchere s-au înscris în program, iar mai mult de 40% au câștigat cel puțin un voucher. Voucherele puteau fi folosite pentru a cumpăra alimente, jucării, haine, cărți și DVD-uri în supermarketuri și alte magazine.
Unul dintre autorii studiului, Mary Renfrew de la Universitatea din Dundee, a declarat: „Pentru femei poate fi deosebit de dificil să alăpteze fără un sprijin puternic din partea familiei și comunității, din cauza barierelor sociale puternice”. De asemenea, ea a adăugat că este răspândită ideea acestui marketing înșelător conform căruia laptele praf este echivalent cu alăptarea. Datele publicate în revista medicală Lancet în 2016 au arătat că rata de alăptare din Marea Britanie se numără printre cele mai scăzute din lume, cu doar 34% dintre mame care alăptează până la șase luni.

12 trucuri pentru o alăptare mai ușoară

Dacă rata de alăptare din Marea Britanie este considerată printre cele mai scăzute din lume, ce să mai zicem de rata alăptării exclusive până la vârsta de 6 luni din România, care este de 16%, conform unui raport publicat de UNICEF şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în 2017.
Până ce mamele din țară noastră vor fi încurajate să alăpteze prin oferirea unor vouchere de cumpărături, să nu uităm că multe dintre ele renunță la alăptat pentru că întâmpină dificultăți. Așa că ți-am pregătit câteva trucuri pentru a depăși mai ușor momentele dificile din timpul alăptării.

Îți recomandăm și cartea Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman, pe care o găsești la cel mai bun preț AICI

1. Încrederea este cheia

Suntem siguri că există puține femei și copii care au noroc să se potrivească imediat. Pentru majoritatea este vorba despre o abilitate care se învață. Să nu crezi vreo secundă că dacă alăptarea nu vine în mod natural, ai eșuat cumva ca mamă. Nici pe departe!
În schimb, caută sprijinul unui consilier în alăptare, vizionează videoclipuri pentru a verifica dacă bebelușul este atașat corect, discută cu alte mame și nu-ți fie teamă să continui să ceri ajutor, cât timp ai nevoie. Cu cât ai mai multă încredere în ceea ce faci, cu atât mai ușor îți va fi.

2. Toate la îndemână

În primele săptămâni, vei petrece mult timp alăptând. Unele reprize de alăptat pot dura și 40 de minute. Așa că este o idee bună să ai la îndemână cam tot ce ai nevoie.
O sticlă mare de apă este esențială pentru menținerea hidratarii, câteva gustări, telefonul (eventual pe silent ca să nu-l deranjeze pe cel mic) și ceva pentru a-ți umple timpul, ar putea fi televizorul, o carte sau o revistă (deși mâinile libere pot fi o problemă aici). Desigur, o mare parte din timp îl vei folosi privind la acea față mică.

3. Începe cu mersul la toaletă

Din motivele descrise mai sus, este bine ca înainte să începi ședința de alăptare, să mergi la toaletă.

4. Alătură-te unui grup

Caută un grup de sprijin pentru alăptare în zona ta. Este o modalitate foarte bună de a obține sfaturi de la alte mame care sunt în situația ta.

5. Citește semnele bebelușului

Iată semnele că bebelușul tău este bine hrănit:
Scutece umede / murdare frecvente.
Hraniri regulate (8-12 serii în 24 ore, în primele săptămâni).
Copilul este activ, alert și are o culoare frumoasă și piele fermă.

6. Tampoane pentru sâni

Dacă nu-ți doreșți pete mari pe haine, de fiecare dată când bebelușul tău plânge, nu uita să folosești tampoane pentru sâni, oriunde te duci.

7. Păstrează-ți calmul și mergi mai departe

Nervozitatea sau starea de tensiune pot întârzia reflexul de curgere a laptelui. Și bebelușul îți poate crește starea de tensiune, așa că înainte de alăptare, asigură-te că te simți confortabil.

Te simți incomod să alaptezi în fața rudelor venite în vizită? Atunci du-te în altă cameră sau roagă-ți rudele să-ți pregătească un ceai sau ceva de mâncare.
Nu-ți place să alaptezi în public? Atunci investește într-o pelerină pentru alăptat.
Dar, în același timp, nu ar trebui să te simți rușinată – este dreptul tău să-ți alăptezi copilul acolo unde te simți bine. Nu există un loc corect sau greșit, important este să faci cum ți se pare mai ușor.

8. Stai cu sânii la aer

Dacă ai mameloanele rănite sau crăpate, ele se vindecă mai repede stând topless un pic, în fiecare zi. Desigur îți sugerăm să tragi draperiile în primul rând. Este important să-ți aminteșți că alăptarea nu trebuie să fie dureroasă. Dacă se întâmplă acest lucru, cere ajutor specializat. Asta înseamnă că bebelușul nu este atașat corect.

9. Când credeai că lucrurile s-au așezat, totul se schimbă

Uraaaaa, bebelușul tău și-a stabilit în cele din urmă un program destul de regulat de hrănire. Dar înainte să te relaxezi mai bine, bebelușul tău își va alege acest moment ca să agite un pic apele. Va începe dintr-o dată să se hrănească mult mai des – hei, ce zici la fiecare oră! Iată ce ar putea cauza acest lucru:

Un puseu de creștere. În general acestea pot fi de așteptat atunci când bebelușul are în jur de 3 săptămâni, 6 săptămâni, 3 luni și 6 luni și poate dura câteva zile. Răspunde cerințelor suplimentare ale bebelușului tău, iar acest lucru îți va menține lactația. Asigură-te că mânanci suficient, bei multă apă și te odihnești bine, astfel încât corpul tău să poată face față cererii suplimentare.
Unii copii simt nevoia să se hrănească mai des din alte motive: o mutare în casă nouă, o vacanță, primii dinți, o nouă etapă în dezvoltare sau musafiri în casă. Deci, da, cel mai probabil nu vei ști niciodată de ce o face, dar te asigurăm că nu va dura pentru totdeauna.

10. Atenție la medicamente

Majoritatea medicamentelor pe care le iei vor ajunge în laptele matern. Deci este mai bine dacă ceri sfatul medicului sau farmacistului înainte de a lua orice medicament fără prescripție medicală. În general, paracetamolul este un analgezic sigur.

11. Suzetă – da sau nu?

Cel mai bine este să nu-i dai copilului o suzetă în primele patru săptămâni de viață, dacă încerci să te reglezi cu alăptarea. Aceasta ar putea interfera cu capacitatea copilului de a suge la sân. Fii foarte atentă să nu-i dai bebelușului, atunci când plânge, o suzetă, când el are nevoie, de fapt, de hrană.

12. Rezerve de lapte

Copilul nu este singurul care poate scoate laptele din sânii tăi. Există o mulțime de motive pentru stocarea laptelui matern. Poate vrei o noapte de odihnă sau câteva ore petrecute în oraș cu fetele. Când ai lapte matern depozitat la frigider, altcineva poate să-ți preia un timp rolul. Laptele matern depozitat într-o sticlă poate fi înghețat și folosit cu altă ocazie. 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa