Mastita. Care este cel mai bun tratament?

Ramona Dinescu
mastita

Mastita este o infecție a sânului ce poate apărea în cazul femeilor care alăptează și care nu dispare fără un tratament adecvat.

Sunt una dintre acele mame care s-a confruntat cu mastita la ambii copii. Prima dată nu am aplicat tratamentul rapid și corect și aproape după ureche, recunosc, am renunțat la alăptat din cauza acesteia, însă a doua oară, am învățat din greșeli și la sfatul doctorului Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, am reușit să scap de această problemă, fără complicații majore. Mastita nu este ceva atât de grav, iar cu un tratament prompt oricine poate reuși să țină sub control această infecție și să simtă o îmbunătățire a simptomelor în aproximativ 2 zile.

Tratamentul pentru mastită

De obicei, tratamentul mastitei se reduce la aceste două proceduri:

–          Antibiotice administrate pe cale orală pentru a distruge bacteria ce cauzează infecția.

–          Golirea regulată a sânului prin alăptare sau prin mulgere cu pompa de sân. O golire adecvată a sânului afectat de mastită ajută la prevenirea răspândirii bacteriei la nivelul sânului și la scurtarea duratei infecției.

Medicii susțin că poți alăpta în siguranță în continuare în timpul infecției și al tratamentului pentru mastită. Și, foarte important, bebelușul reprezintă cea mai eficientă pompă pentru golirea sânului. Laptele matern ce provine din sânul infectat este foarte bun pentru cel mic deoarece orice bacterie din el va fi distrusă de sucurile gastrice ale bebelușului.

Sfaturi pentru alăptat în caz de mastită

–          Înainte de alăptat, pune o compresă călduță pe sânul afectat și las-o aproximativ 15 minute. Încearcă să faci acest lucru cel puțin de trei ori pe zi. Prin această procedură ajuți la creșterea fluxului de lapte la nivelul sânului. și masajul sânului ajută la asigurarea unui flux mai bun de lapte.

–          Dacă este posibil, continuă alăptarea la ambii sâni. Ideal ar fi să începi alăptarea cu sânul afectat de mastită pentru a-l goli în întregime. Dacă alăptarea la sânul inflamat este prea dureroasă, atunci poți muta copilul la sânul sănătos. Apoi, după ce laptele începe să curgă, alăptează copilul la sânul inflamat până ce acesta devine moale. Mută copilul apoi la sânul sănătos până ce micuțul își termină masa.

–          Dacă este prea dureros procesul de alăptare, n-ți rămâne decât să extragi laptele din sânul afectat de mastită cu ajutorul unei pompe de sân. Durerea poate fi cauzată și de faptul că bebelușul rămâne fixat de sfârcul inflamat.

–          Bebelușul tău ar putea să pară reticent la a primi sânul dureros. Acest lucru nu se întâmplă din cauză că laptele are un gust ciudat ci mai degrabă deoarece sânul tău se simte altfel și îi este mai greu să sugă din el. Încearcă să mulgi puțin lapte înainte pentru că această operațiune va înmuia puțin sânul și îi va fi mai ușor copilului să se atașeze de el.

Tratamentul abcesului mamar

Dacă ai făcut mastită din cauza unui canal de alăptare blocat și ai întârziat tratamentul, infecția sânului se poate transforma în abces mamar. Tratamentul pentru abces este următorul:

–          Drenarea abcesului. Abcesul se poate vindeca în 5-7 zile.

–          Administrarea de antibiotice orale pentru distrugerea bacteriei ce cauzează infecția (doar în cazuri foarte grave se administrează antibiotice intravenos).

–          Golirea corespunzătoare și frecventă a sânului prin alăptat sau cu ajutorul pompei de sân, este esențială pentru a păstra un stoc suficient de lapte.

–          Multe femei nu pot continua alăptarea la sânul afectat până ce abcesul nu se vindecă. Dacă medicul te sfătuiește, poți acoperi zona afectată de abces cu un pansament din tifon în timpul alăptării.

–          Dacă sfatul medicului este să oprești alăptarea la sânul afectat de abces, poți continua să-ți hrănești copilul la sânul sănătos. Însă trebuie să te asiguri că golești periodic și sânul infectat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa