Ai mameloane plate? Iată ce trebuie să știi ca să poți alăpta

Multă vreme s-a considerat că sânii cu mameloane plate sunt incompatibili cu alăptarea. În realitate, hrănirea la sân este posibilă.

Veronica Guzun, redactor
mama alapteaza nou nascut
Contactul piele-pe-piele din primele clipe după naștere ajută pe copil să se atașeze mai ușor, chiar dacă mama are mameloane plate. Foto: Shutterstock

Forma mameloanelor este adesea motiv de îngrijorare pentru viitoarele mame care doresc să-și alăpteze bebelușul. Multă vreme s-a considerat că sânii cu mameloane plate, ombilicate, mari sau lungi nu oferă copilului suportul potrivit pentru mufare, deci sunt incompatibili cu alăptarea. În realitate, hrănirea la sân este posibilă în marea majoritate a cazurilor, dar necesită cunoașterea unor tehnici și mai multă răbdare decât în cazurile obișnuite.

Așa cum sânii pot fi de diverse mărimi și forme, la fel și mameloanele pot varia în aspect și dimensiune. Aceste deosebiri însă nu ar trebui să stea în calea alăptării. Pediatrul Jack Newman, în ”Ghidul pentru alăptare” spune că mameloanele cu formă specială fac atașarea la sân a copilului ”mai dificilă”, dar nu imposibilă. Mameloanele plate fac parte din această categorie.

Mameloane plate doar în aparență

Multe sfârcuri, chiar dacă par plate, vor ieși la frig sau când sunt stimulate. Iată cum puteți verifica dacă aveți cu adevărat mameloane plate.

  1. Așezați degetul mare și arătătorul pe marginile areolei, care este zona întunecată din jurul mamelonului.
  2. Strângeți ușor.
  3. Repetați pe celălalt sân.
    Dacă mamelonul este cu adevărat plat, acesta se va aplatiza în loc să iasă în afară.

„Cele mai multe mameloane plate sunt protractile (pot fi întinse către înainte). Un bebeluș nu ar trebui să aibă dificultăți în alăptarea unui mamelon protractil”.

Organizația Mondială a Sănătății

Această capacitate de a se întinde înainte se îmbunătățește în timpul sarcinii și a primei săptămâni de la naștere, astfel încât unele dintre femei care au avut sfârcuri plate pot descoperi că au mameloane de care bebelușul se poate atașa cu ușurință.

Mameloane plate sau doar edem postnatal?

Sunt frecvente cazurile în care mamele sunt informate greșit în spital că ar avea mameloane plate, când de fapt, aspectul plat al sfârcurilor este dat de hiperhidratarea din timpul nașterii și nu este o caracteristică a lor în mod normal.

Adesea mameloanele plate sunt de fapt doar un edem (umflare cauzată de fluide) al mamelonului și al areolei, din cauza cantității mari de fluide pe care mamele le primesc în timpul travaliului. Odată ce aceste lichide pleacă din organism și forma mamelonului se schimbă, iar atașarea devine mai ușoară.

Dr. Jack Newman, ”Ghidul pentru alăptare”


Mameloane plate sau sâni angorjați?

O altă cauză care aplatizează sfârcurile este angorjarea (umplerea sânilor cu mult lapte pe care bebelușul nu reușește să îl consume în timp util). Acest fenomen este frecvent în special în primele zile de alăptare când raportul cerere și ofertă nu s-a stabilizat. Sânii mari și dureroși la care adăugăm și mameloanele plate de care copilul se atașează cu greu fac împreună o combinație dificil de tolerat pentru mamă și bebeluș.

Pentru a rezolva această situație, Dr. William Sears în ”Cartea bebelușului” recomandă să țineți sânii sub jet de apă caldă timp de 10 minute înainte de alăptare. Canalele contractate se vor relaxa și laptele va ieși mai ușor.

O altă soluție este utilizarea pompei de de sân înainte de alăptare. Nu scoateți prea mult lapte, doar cât să detensionați sânii. Dacă îndepărtați prea mult laptele matern, corpul va produce mai mult și aplatizarea mameloanelor se poate agrava.

Sunt plate! Ce mă fac?

Dacă mameloanele sunt cu adevărat plate, ele nu își schimbă forma la stimulare sau la frig. În acest caz, pentru a ajuta copilul să se atașeze e necesar să cunoașteți un șir de tehnici. Organizația Mondială a Sănătății are următoarele recomandări:

  • Inițierea alăptării cât mai repede după naștere.
  • Testarea unor poziții diferite, cum ar fi aplecarea asupra copilului, astfel încât sânul și mamelonul să cadă spre gura copilului.
  • Contactul piele-pe-piele pentru a încuraja autoatașarea copilului de sânul mamei. În acest mod copilul găsește singur cel mai potrivit mod de mufare.
  • Dacă un copil nu se poate atașa în prima săptămână sau două, mama poate mulge laptele și să-l ofere bebelușului cu cănița.
  • Evitați să-i dați lapte cu biberonul, chiar dacă e vorba despre lapte muls de la mamă.
  • Pe măsură ce copilul crește, se va atașa mai ușor, de aceea mama trebuie încurajată să nu renunțe la a căuta poziții potrivite pentru alăptare.

Alăptarea, chiar dacă este un proces natural, poate veni la pachet cu multe provocări. Cum să previi problemele și cum să le rezolvi pe cele care apar poți afla din cel mai complet ghid pe acest subiect: ”Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”. Este o lucrare amplă la care fac apel atât mamele, cât și specialiștii în domeniul sănătății mamei și al copilului (medici, moașe, consultanți în alăptare).

Sugestii practice pentru a forma mameloanele plate

Recomandările OMS pot fi completate cu un șir de tehnici care ajută la crearea unui mamelon pe care copilul să îl poată mai ușor prinde. Iată câteva tehnici sugerate dee healthline.com:

Metoda seringii inversate

  • Dr. Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare” recomandă mai curând această metodă decât pompa, deoarece nu mulge foarte mult lapte. Tăiați capătul unei seringi de 20 de ml acolo unde se fixează acul, astfel încât să obțineți un tub deschis la ambele capete. Scoateți pistonul și introduceți-l în capătul nou format, iar capătul unde se introduce de obicei pistonul este fixat în zona unde trebuie să formăm mamelonul. Tragem pistonul, iar presiunea formată în seringă ajută la formarea mamelonului.

Tehnica Hoffman

Încercați tehnica Hoffman, care a fost creată pentru a ajuta femeile să alăpteze cu mameloane plate sau inversate. Un studiu din 2017 a constatat că tehnica a îmbunătățit în mod semnificativ tipul mamelonului și calitatea alăptării.

Iată cum să efectuați tehnica Hoffman:

  • Așezați indexul și degetul mare de ambele părți ale mamelonului.
  • Apăsați ferm degetele în țesutul mamar.Întindeți ușor areola în fiecare direcție.
  • Repetați de cinci ori în fiecare dimineață, dacă puteți, fără durere.
  • De asemenea, puteți efectua exercițiul cu ambele mâini, folosind ambele degete.
Tehnica Hoffman este folosită pentru a facilita alăptarea cu mameloane plate sau ombilicate Foto: healthline.com

Prinderea sânului cu mâna în ”C” sau ”V”

Țineți sânul în mână în timp ce alăptați. Acest gest va face ca bebelușul să se atașeze mai ușor și să rămână mufat.
Iată două moduri pe care le puteți încerca.
Prinderea în formă de ”C”
• Creați forma literei „C” cu mâna.
• Așezați mâna în jurul sânului, astfel încât degetul mare să fie deasupra sânului și degetele să fie în partea de jos.
• Asigurați-vă că degetele sunt în spatele areolei.
• Strângeți ușor degetele, apăsând pe sân ca un sandviș.
Prinderea în formă de ”V”
• Așezați mamelonul între degetul arătător și degetul mijlociu.
• Degetul mare și arătătorul ar trebui să fie deasupra sânului și degetele rămase sub sân.
• Apăsați ușor spre piept pentru a ajuta la presarea mamelonului și a areolei.

Moduri de susținere a sânului în timpul alăptării. Prindere în ”C” și ”V”.
Foto: boba.com

Alte îndrumări

  • Încercați cupele (scoicile) de sân. Acestea sunt din plastic și se poartă peste areola și mameloane, ele vă ajută să vă formați sfârcurile, dar și să vă protejați dacă ați făcut ragade.
  • Verificați scutecul. Bebelușul ar trebui să aibă scutece dese ude și murdare. Aproximativ când vine laptele, nou-născutul trebuie să aibă șase sau mai multe scutece umede în fiecare zi și trei sau mai multe scaune pe zi.
  • Cereți ajutor de la un consultant în alăptare

Cea mai bună carte despre alăptare

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa