Ai mameloane ombilicate? Dr. Jack Newman: „Alăptarea este mai dificilă, dar nu imposibilă”

Mameloanele pot fi ombilicate într-un grad mai mare sau mai mic. Dacă inversarea este destul de pronunțată, recomandările din acest articol pot facilita alăptarea.

Veronica Guzun, redactor
mama alapteaza
Poziția ”minge de fotbal” este una dintre cele mai potrivite pentru alăptare cu mameloane ombilicate. Foto: Shutterstock

Conform unor statistici, până la 10% dintre femei au unul sau ambele mameloane ombilicate (mamelonul nu iese în afară). Odată devenite mame, acestor femei adesea li se spune că nu au nicio șansă de a alăpta. Realitatea însă este cu totul alta. Se poate alăpta cu mameloane ombilicate!  Un șir de tehnici, corect aplicate, pot asigura acest lucru.

Mai întâi și-ntâi de toate, trebuie să reținem că un copil este alăptat la sân și nu la mamelon, așa că, dacă bebelușul cuprinde areola corect, cu toată gura, forma și dimensiunea mamelonului sunt mult mai puțin importante. Acest fapt însă nu înseamnă că alăptarea cu mameloane ombilicate nu are câteva specificități.

„Este adevărat că forma și lungimea unor mameloane poate face dificilă atașarea copilului la sân. Subliniez că este ”mai dificilă” nu ”imposibilă”.

Dr. Jack newman, ”Ghidul pentru alăptare”

Ce sunt mameloanele ombilicate?

Acel mamelon care nu iese în afară, ci, mai degrabă, este îngropat în areolă și formează o adâncitură în mijlocul ei. Până la 10% dintre femei au unul sau ambele mameloane ombilicate în mod natural. Sfârcurile ombilicate se mai numesc și mameloane retractate. De multe ori, femeile se nasc cu o asemenea particularitate a mameloanelor, însă dacă modificarea formei apare mai târziu în viață, ar putea fi un simptom al cancerului de sân, de aceea controlul medical este obligatoriu.

Se poate alăpta cu mameloane ombilicate?

Este important să se facă distincția intre mameloane fals ombilicate și cele cu adevărat ombilicate.

Consultanții în alăptare de la alăptează.com recomandă în acest sens un test:

”Cuprindeți marginile areolei mamare între degetul mare și arătător. Apăsați ușor, dar ferm către spatele mamelonului. Dacă mamelonul iese, asta e minunat. În cazul în care nu iese în afară, se considera ca este plat. Dacă se retrage sau dispare, acesta este cu adevărat ombilicat. Sfârcurile care sunt cu adevărat plate sau inversate nu vor răspunde la stimulare sau la frig. Dacă efectuați testul și mameloanele ies în afara, ele nu sunt cu adevărat inversate și, probabil, nu vor cauza probleme atunci când vă veți alăpta copilul”.

Diferite tipuri de mameloane inversate:

Înfundat: Doar o parte a mamelonului iese în afară. Mamelonul poate fi scos, dar nu rămâne așa.

Unilateral: Un singur sân are un mamelon inversat.

Inversat: Există diferite grade posibile de inversare a mamelonului.

Site-ul medical webmd.com clasifică mameloanele după gradul de inversare astfel:

Gradul 1. La acest grad de ombilicare, mameloanele mai sunt numite și ”timide”. Sfârcul poate fi tras cu ușurință spre exterior și uneori se va evidenția singur la frig sau stimulare. Un semn bun că alăptarea nu va avea de suferit. Ca regulă, un bebeluș care suge corect nu va avea probabil probleme cu scoaterea mamelonului ușor inversat. Totuși, un bebeluș prematur sau unul care suge slab ar putea avea dificultăți la început.
Gradul 2. Sfârcurile demonstrează o fibroză de grad moderat. Canalele de lapte sunt retractate. Mameloanele pot fi scoase spre exterior, dar se retrag imediat după. Alăptarea este posibilă, dar copilul poate avea dificultăți în a se prinde de mamelon.
Gradul 3. Sfârcul nu poate fi scos deloc în exterior din cauza acumulării în exces a țesutului fibros în jurul mamelonului. În acest caz alăptarea este foarte dificilă, iar în cazurile extreme, se impune intervenția chirurgicală care înlătură parte din țesutul ce împiedică ieșirea mamelonului în exterior. Acești pacienți se confruntă cu o mare varietate de probleme asociate, cum ar fi erupții cutanate, mameloane dureroase și mastită recurentă.

Pentru ombilicare de gradul doi și, uneori, trei pot fi de mare ajutor recomandările din acest articol.

Ce poate ajuta la alăptare dacă ai mameloane ombilicate

În ceea ce privește pregătirea sfârcurilor din timpul sarcinii, părerile specialiștilor sunt împărțite. Totuși există mame care afirmă că le-a fost de ajutor să poarte cupe de formare a mameloanelor începând cu săptămâna 32 de sarcină.

Înainte de naștere

  • Poartă cupe de sân începând cu săptămâna 32 de sarcină. Purtate în sutien, cupele de sân pot ajuta la extragerea mameloanelor plate sau inversate. Acestea sunt formate din două bucăți și sunt realizate din plastic. Piesa interioară are o gaură care se potrivește peste mamelon. Presiunea asupra țesutului din jurul mamelonului determină mamelonul să iasă prin gaură. După naștere, pot fi purtate aproximativ o jumătate de oră înainte de hrănire pentru a scoate mamelonul. Nu trebuie ținute pe sâni în timpul nopții, iar laptele colectat în timp ce le purtați nu trebuie utilizat.

Imediat după naștere

  • Contactul piele-pe-piele este esențial în inițierea alăptării indiferent de forma mameloanelor, însă în cazul celor ombilicate auto-atașarea poate constitui un prim pas către rezolvarea problemei. Poziția culcată pe spate poate fi una foarte potrivită în cazul mameloanelor ombilicate.

În primele zile de alăptare

  • Stimularea mamelonului înainte de hrănire: Dacă puteți apuca mamelonul, rotiți-l între degetul mare și degetul arătător timp de un minut sau două. Apoi, atingeți-l rapid cu o cârpă umedă și rece sau cu gheață care a fost înfășurată într-o cârpă. Această metodă poate ajuta mamelonul să devină erect. Evitați utilizarea prelungită a gheții, deoarece amorțirea mamelonului și a areolei ar putea inhiba reflexul de eliberare a laptelui.
  • Folosiți o pompă înainte de alăptare, ea formează sfârcul, dar face și să pierdeți ceva lapte. De aceea, Jack Newman, în ”Ghidul pentru alăptare” recomandă mai curând utilizarea unei seringi de 20 ml. Nu! Niciun ac nu face parte din această tehnică! Tăiați capătul unde se fixează acul astfel încât să obțineți un tub deschis la ambele capete. Scoateți pistonul și introduceți-l în capătul nou format, iar capătul unde se introduce de obicei pistonul este fixat în zona unde trebuie să formăm mamelonul. Tragem pistonul iar presiunea formată în seringă ajută la scoaterea în exterior a mamelonului ombilicat.
Metoda seringii inversate. Foto: wikihow.com
  • Protecție pentru mamelon numit și mamelon artificial. Acesta e din silicon și se atașează pe sân, imitând forma mamelonului. Găurile din vârf permit laptelui să curgă la bebeluș. Dacă alte strategii nu funcționează, o asemenea protecție ar putea ajuta bebelușul să se mufeze. Aceste dispozitive trebuie utilizate numai cu îndrumarea unui consultant în lactație, pentru că, utilizate greșit, pot crea probleme.

Cum obțineți o mufare profundă

Consultantul în alăptare este un ajutor mai mult decât binevenit pentru mamele care au mameloane ombilicate. El vă poate sprijini în găsirea pozițiilor optime pentru alăptare, astfel încât bebelușul să deschidă gura largă și să ocolească mamelonul, permițându-i gingiilor să se închidă mai în spate pe sân.

Pentru multe mame, pozițiile ”minge de fotbal” sau ”Leagăn încrucișat” le oferă cel mai mult control, ceea ce îi ajută pe bebeluși să se prindă eficient, spun specialiștii din La Leche League, organizație neguvernamentală internațională care ajută mamele în alăptare și e prezentă în 86 state.

Iată recomandările lor:

  • Țineți strâns bebelușul de corpul vostru, cu urechea, umărul și șoldul în linie dreaptă. Aliniați nasul bebelușului cu mamelonul. Trageți înapoi țesutul mamar pentru a-i fi mai ușor să se prindă. Gâdilați buzele bebelușului cu mamelonul și așteptați ca bebelușul să deschidă larg (ca un căscat) gura. Apoi fixați-i mamelonul și areola în gură. Această prindere este asimetrică, gura cuprinde mai mult sân în partea de jos decât în partea de sus. Nasul bebelușului trebuie să atingă (dar să nu fie îngropat în) sânul, iar buzele să fie răsfrânte în exterior.
  • Aceste poziții cer un efort și din partea bebelușului, de aceea, dacă obosește, se enervează, plânge, e cazul să luați o pauză de câteva minute pentru a-l calma. El nu trebuie să asocieze alăptarea cu neplăcerea. Oferiți-i un deget pentru a-l suge, mergeți cu el în brațe, legănați-l, cântați-i până se liniștește. Abia după ce redevine calm reluați pașii enumerați mai sus.

Dacă apare durerea mamelonului

Durerea mameloanelor nu este o raritate în cazul mamelor cu sfârcuri înfundate. Dacă durerea este severă sau ține mai mult de două săptămâni, apelați la un specialist în alăptare.

De asemenea, mare atenție la uscarea sânilor după ce ați alăptat. Dacă mamelonul se retrage după hrănire și pielea respectivă este umedă, pot apărea răni care duc la dureri. De aceea, după hrănire, uscați sfârcurile și aplicați un emolient pe bază de lanolină, care nu trebuie spălat de pe sâni când vreți să alăptați din nou.

Cea mai bună carte despre alăptare

”Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman” numit și ”Biblia alăptării” este un îndrumar complet în care mamele, dar și medicii, moașele, consultanții în alăptare găsesc informații și soluții pentru toate problemele care pot apărea în timpul hrănirii bebelușilor la sân.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa