„Mama trebuie să fie bine informată înainte de a naşte despre alăptare şi înţărcare blândă”

Raluca Dumitrică
Intarcare | Totul despre mame

Alaptarea si intarcarea | Totul despre mame

Despre alăptare și problemele care apar la înţărcarea bebeluşului, cu Mihaela Drilea, consultant de lactaţie şi alăptare

Înţărcarea este un subiect delicat şi emoţionant, care ridică multe întrebări şi care nu primeşte întotdeauna răspunsurile cele mai bune. Mihaela Drilea, consultant de lactaţie şi alăptare certificat internaţional, IBCLC, ne-a explicat pe larg ce este înţărcarea, când are loc acest proces şi cum ar trebui să se raporteze tandemul mamă – copil la aceasta.

 

TOTUL DESPRE MAME: Ai privilegiul absolut, pentru orice consultantă în alăptare, de a lucra într-o maternitate şi de a le oferi mamelor şansa de a începe cu dreptul experienţa alăptării. Am cunoscut mame care, la ani de zile de la naştere, îţi poartă recunoştinţă pentru sprijinul pe care l-ai acordat. Te mai întâlneşti cu aceste mame după ce părăsesc maternitatea sau este o relaţie care se încheie cu o bună ataşare la sân?

Mihaela Drilea: Într-adevăr, este o mare bucurie pentru mine să lucrez într-o maternitate. Am avut marea şansă de a acumula foarte multă experienţă, văd lunar peste 100 de mame care alăptează, unele nu au nevoie de ajutor, dar altele au. Unele dintre ele revin la consultaţii în alăptare dacă apar probleme pe parcurs, altele vin pentru informaţii legate de începerea diversificării alimentaţiei, altele pentru sfaturi în înţărcare sau pentru alăptare pe timpul sarcinii şi mai apoi în tandem. Așadar, relaţia mea cu mamele care nasc la maternitatea în care lucrez se întinde pe ani de zile.

TDM: Se poate să fie ultimul lucru pe care mamele vor să îl audă în primele săptămâni sau luni, dar crezi, totuşi, că este potrivit să fie informate la început despre durata optimă şi metodele de încheiere a alăptării? Ce le recomanzi în avans mamelor în privinţa înţărcării?

M.D.: Eu consider că mama trebuie să fie bine şi corect informată chiar înainte de a naşte, de aceea organizez cursuri prenatale. În cazul în care nu a fost la cursuri, am grijă să obţină toate informaţiile referitoare la durata minimă a alăptării exclusive (6 luni), durata recomandată pentru alăptare (2 ani şi peste), stocarea laptelui matern dacă se întoarce mai repede de 6 luni/1 an la serviciu, stimularea lactaţiei la locul de muncă, înţărcarea blândă. Recomandarea mea în privinţa înţărcării, dacă nu este o decizie ce se impune a fi aplicată imediat, este să o facă lent, să-i acorde copilului şansa de a se acomoda cu lipsa laptelui matern din punct de vedere al imunităţii, al ataşamentului, şi astfel şi sânul se va regla să producă mai puţin lapte şi nu există riscul să apară probleme după înţărcare.

TDM: Din punctul tău de vedere, ca specialist, care sunt cele mai inadecvate metode de înţărcare şi de ce? Dar cele mai potrivite? De asemenea, care sunt riscurile înţărcării bruşte?

M.D.: Cele mai inadecvate metode sunt plecatul de acasă, strânsul sânilor cu eşarfa sau fularul, compresele cu betadină pe sâni sau plasturi ori pastilele pentru oprirea lactaţiei.
Cele mai adecvate metode ar fi să înceteze copilul să mai sugă, din proprie dorință, dar şi înţărcarea biologică la 2-3 ani.
În ceea ce priveşte riscurile înţărcării bruşte, consider că o înţărcare bruscă este greu de manageriat atât de mamă, cât şi de copil, este o pierdere, o traumă, pe care copilul o simte, iar mama poate avea probleme serioase cu sânii, poate ajunge chiar la mastită sau la abces mamar dacă nu drenează eficient sânul.

TDM: Alăptarea şi mai ales înţărcarea sunt subiecte deosebit de sensibile, multe mame simţind acut presiunea socială ba pentru a înţărca, ba pentru a prelungi alăptarea. Pe lângă consilierea unei consultante în alăptare, la ce alte surse de informare poate recurge o mamă care doreşte să înţarce? Cât de util poate fi într-un astfel de moment Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman?

M.D.: Ooooo, ghidul lui Jack Newman este o comoară şi ar trebui să fie în fiecare casă în care este o gravidă sau o mamă care alăptează. Îţi oferă multe informaţii şi mai presus de toate îţi spune că poţi alapta aproximativ în orice situaţie, important este să vrei. Asta spun şi eu că este alăptarea: „un act de voinţă”. Apoi mai există aproape în fiecare oraş din ţară grupuri de sprijin în alăptare şi consilieri La Leche League, există foarte multe site-uri cu informaţii utile în alăptare şi nenumărate bloguri, şi în final există Facebook, dacă nu cumva trebuia să-l trec pe acesta pe primul loc.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa