În contextul apariţiei în presă a unor articole în care laptele matern e pus pe picior de egalitate cu laptele praf, Dr. Jack Newman, unul dintre cei mai importanţi specialişti mondiali în domeniul alăptării și autorul Ghidului pentru alăptare, reaccentuează într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook faptul că acest lucru este complet fals. Potrivit specialistului canadian, oricât de complexă şi de inovatoare ar fi formula pentru bebeluşi, aceasta nu reuşeşte să întrunească aceleaşi calităţi incontestabile pe care le are laptele de mamă.
Plecând de la o serie de articole publicate de presa de renume de peste Ocean, Dr. Jack Newman reiterează faptul că alăptarea este metoda normală, fizologică şi naturală de hrănire a bebeluşilor şi a copiilor de vârstă mică. Formulele de lapte praf sunt similare cu laptele matern doar într-o manieră extrem de superficială. Proteinele, carbohidraţii şi grăsimile care se găsesc în laptele praf sunt diferite de cele existente în laptele uman, nu numai din punct de vedere al cantităţii, ci şi din punct de vedere biochimic.
Totodată, ne mai spune specialistul în alăptare, există zeci de componente ale laptelui matern care lipsesc din laptele praf. În acelaşi timp, există foarte multe componente de nedorit în laptele praf, precum aluminiu şi plumb în concentraţie ridicată, care nu se regăsesc în laptele de mamă.
Anticorpii din laptele matern nu pot fi reproduși de laptele praf
Un alt lucru pe care laptele praf nu poate să îl reproducă sunt anticorpii. Aceştia sunt prezenţi în cantităţi mari în laptele de mamă, iar partea şi mai bună este că ei nu sunt singurele componente imunitare ale acestuia. Există zeci de alte componente de acest fel care interacţionează cu scopul de a-l proteja pe bebeluş de bacterii, virusuri şi ciuperci. Împreună, aceste componente imunitare căptuşesc intestinul şi tractul respirator cu un fel de scut care ajută la prevenirea pătrunderii în corpul bebeluşului a microbilor.
Se ştie că majoritatea infecţiilor sunt transmise prin tractul respirator sau cel intestinal, iar alăptarea protejează bebeluşul de aceşti microbi. Totodată, eficienţa alăptării în faţa unei liste lungi de infecţii şi boli a fost evidenţiată elocvent în numeroase studii.
Deşi există şi foarte mulţi părinţi care susţin că, în pofida faptului că au hrănit copiii cu lapte praf, micuţii sunt cât se poate de ok, dr. Jack Newman subliniază că lucrurile nu sunt chiar aşa cum par. Este adevărat că bebeluşii care primesc lapte praf cresc bine, dar asta nu înseamnă că nu contează modul în care au fost hrăniţi. Potrivit acestuia, unul dintre motivele pentru care oamenii nu recunosc importanţa alăptării este faptul că, atunci când un bebeluş se îmbolnăveşte, nu se ia de obicei în calcul metoda lui de hrănire.
De exemplu, între 75% şi 83% dintre copii vor face cel puţin o otită până la împlinirea vârstei de 3 ani, iar 46% dintre aceştia vor face chiar trei sau mai multe otite. Deşi părinţii şi doctorii vor considera acest lucru normal, nu este deloc aşa. Copiii alăptaţi au cu mult mai puţine otite decât cei hrăniţi cu lapte praf.
Formula de lapte praf nu va fi niciodată ca laptele matern
Un alt aspect despre care a mai discutat dr. Jack Newman în postarea sa a fost acela legat de evoluția laptelui praf. Producătorii de formule de lapte praf aduc constant îmbunătăţiri produselor pe care le fac, una dintre modificările de factură recentă fiind adăugarea la laptele praf a unui şir lung de acizi graşi polinesaturați (DHA şi ARA). Acest adaos are ca scop mărirea inteligenţei şi acuității vizuale a unui bebeluş, această a doua latură fiind vizată şi în anii ’70, când în laptele praf s-a introdus taurină, un amino acid prezent în laptele uman.
Cea mai recentă adăugare este cea de probiotice, probiotice care au fost întotdeauna prezente în laptele matern. Cu toate astea, formula de lapte praf nu conţine nici acum multe componente ale laptelui de mamă care sunt importante pentru protejarea şi menţinerea sănătăţii unui bebeluş. Nu se ştie ce fel de ingrediente vor fi adăugate peste 5, 10 sau 20 de ani în laptele praf, dar în mod cert formula nu va fi niciodată ca laptele matern.
Mai multe despre alăptare poți afla și tu din Ghidul pentru alăptare al dr. Jack Newman, publicat de Multi Media Est Publishing.
Dacă ți s-a părut util acest articol despre laptele matern, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!
Foto: Guliver