Anumiți nutrienți, precum fierul, calciul, potasiul și vitaminele A și D sunt deosebit de benefici în timpul alăptării și este important ca ceea ce mănânci să conțină aceste elemente. Cu toate acestea, sunt și câteva alimente pe care ar trebui să le eviți dacă alăptezi. Aceste fructe interzise în alăptare ar trebui evitate pe perioada în care hrănești bebelușul la sân, din mai multe motive. Iată ce spun specialiștii.
Care sunt fructele interzise în alăptare
Poate ai auzit că este bine să eviți anumite alimente în timpul alăptării – cum ar fi citricele, sucul de portocale, condimentele (scorțișoara, curry, ardeiul iute), mâncărurile picante și legumele care provoacă gaze (varza, ceapa, broccoli, conopida) – însă nu există dovezi științifice convingătoare care să susțină acest sfat. Totuși, dacă observi că bebelușul tău alăptat devine agitat, balonat sau are dificultăți de somn după ce mănânci un anumit aliment, discută cu medicul pediatru. Acesta poate recomanda eliminarea alimentului din dieta ta pentru cel puțin trei săptămâni și reintroducerea lui ulterior, pentru a vedea dacă apare un efect constant. Atenție la următoarele fructe, dar nu renunța la ele dacă vezi că cel mic nu e deranjat:
O mamă care alăptează ar trebui să monitorizeze consumul de fructe citrice, deoarece acestea pot afecta digestia bebelușului. Consultă-te cu medicul înainte de a consuma fructe precum kiwi, ananas, portocale și struguri. Și cireșele sunt cunoscute pentru faptul că pot provoca uneori probleme de balonare la bebeluși.
Sănătatea bebelușului tău depinde de starea ta de bine, iar starea ta de bine depinde și de ceea ce mănânci. Vor exista zile în care vei pofti alimente nesănătoase, dar gândește-te la bebelușul tău. În timpul alăptării, bea multă apă și include în dietă fructe și legume. Poți consulta chiar un nutriționist dacă ai nevoie de un plan alimentar adecvat în perioada alăptării.
Contrar credinței populare, dacă mama are obiceiuri alimentare sănătoase, de obicei nu există motive să le schimbe în timpul alăptării. Deși există câteva recomandări nutriționale pentru femeile care alăptează, dovezile științifice despre restricțiile alimentare în timpul alăptării sunt încă limitate, conform unui studiu.
Cum trebuie să fie alimentația în timpul alăptării
Cât ar trebui să mănânci pe perioada alăptării? Ce ar trebui să eviți? Cum poate dieta ta să afecteze bebelușul? Mamele aflate la început de drum au multe dileme și e normal să se întâmple așa, pentru că alegerile lor pot influența laptele matern și bebelușul. Pentru început, trebuie să știi că poate fi necesar să mănânci puțin mai mult – aproximativ 330 până la 400 de calorii suplimentare pe zi – pentru a avea energia și nutrienții necesari producției de lapte. Pentru aceste calorii suplimentare, alege opțiuni bogate în nutrienți, precum o felie de pâine integrală cu o lingură (aproximativ 16 grame) de unt de arahide, o banană sau un măr de mărime medie și 230 de grame de iaurt, sfătuiește MayoClinic. Alege alimente sănătoase pentru a sprijini producția de lapte. Optează pentru surse de proteine, cum ar fi carnea slabă, ouăle, produsele lactate, fasolea, lintea și fructele de mare sărace în mercur. Alege o varietate de cereale integrale, fructe și legume.
Varietatea de alimente va schimba gustul laptelui matern, expunând astfel bebelușul la diferite arome, ceea ce poate să-l ajute să accepte mai ușor alimentele solide mai târziu. Pentru a te asigura că tu și bebelușul primiți toate vitaminele necesare, medicul ar putea recomanda să continui să iei zilnic un supliment de multivitamine și minerale până în momentul în care înțarci bebelușul.
Dacă urmezi o dietă vegetariană, este deosebit de important să alegi alimente care să-ți ofere nutrienții de care ai nevoie. De exemplu: alege alimente bogate în fier, proteine și calciu. Surse bune de fier includ lintea, cerealele îmbogățite, legumele cu frunze verzi, mazărea și fructele uscate, cum ar fi stafidele. Pentru a ajuta corpul să absoarbă fierul, consumă alimente bogate în fier împreună cu cele bogate în vitamina C. Pentru proteine, ia în considerare surse vegetale, cum ar fi produsele din soia și înlocuitorii de carne, leguminoasele, lintea, nucile, semințele și cerealele integrale. Ouăle și produsele lactate sunt alte opțiuni. Surse bune de calciu includ produsele lactate și legumele cu frunze verzi. Alte opțiuni sunt produsele îmbogățite cu calciu, precum sucurile, cerealele, laptele de soia, iaurtul de soia și tofu. Medicul tău îți poate recomanda un supliment zilnic de vitamina B-12, deoarece aceasta se găsește aproape exclusiv în produsele animale. Dacă nu mănânci pește, discută cu medicul despre un supliment de omega-3.
Alimente interzise în alăptare sau care trebuie consumate cu precauție
Majoritatea alimentelor sunt sigure, mai ales dacă fac parte dintr-o dietă echilibrată. Totuși, atențoie la următoarele:
- Alimentele cu îndulcitori artificiali. Există unele îngrijorări că îndulcitorii artificiali ar putea crește riscul de obezitate la copil, dar sunt necesare mai multe cercetări.
- Peștele cu niveluri ridicate de mercur, cum ar fi rechinul, macroul și peștele spadă. Mercurul este un metal care poate fi toxic dacă este consumat în cantități mari – în special pentru copii, conform Clevelandclinic.
- Cofeina. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) recomandă limitarea consumului de cofeină la 300 de miligrame pe zi, echivalentul a aproximativ două-trei cești de cafea. Dacă copilul primește prea multă cofeină prin laptele matern, aceasta poate provoca iritabilitate și probleme de somn.
- Alcoolul. Cea mai bună opțiune este evitarea completă a băuturilor alcoolice, pentru că acestea trec și în lapte. Dacă se întâmplă să consumi alcool, așteaptă cel puțin două ore până să alăptezi. Această situație trebuie să fie o excepție, nu te baza pe faptul că alcoolul se elimină complet dacă întârzii alăptarea.