Pentru că hrănirea bebelușului la sân este un proces cât se poate de natural, de cele mai multe ori nu sunt necesare manevre speciale care să ajute formarea mameloanelor pentru alăptat. Sunt însă și cazuri speciale. Ce trebuie să știe mamele înainte de naștere și ce au de făcut după ce apare bebelușul, am aflat din cărțile incluse în pachetul ”La început de drum” din Shop Totul despre mame.
Dacă ești în așteptarea unui bebeluș, nu-i exclus să fi primit sfaturi de ma mame care au născut mulți ani în urmă că trebuie să faci anumite manevre care să te ajute la formarea mameloanelor pentru alăptat.
Dacă e cazul să pleci urechea la sfaturile lor, află din acest articol în care am selectat recomandări de la cei mai buni specialiști în alăptare și pediatrie: Dr. William Sears ”Cartea bebelușului” și Dr. Jack Newman ”Ghidul pentru alăptare”, ambele lucrări sunt disponibile la un preț avantajos în pachetul ”La început de drum”.
Formarea mameloanelor pentru alăptat înainte de naștere
La fel cum pregătirile pentru venirea pe lume a bebelușului sporesc șansele unei experiențe reușite a nașterii, pregătirile pentru alăptare ajută mamele să se bucure de hrănirea celui mic. Dar, când spunem ”pregătire” nu ne referim neapărat la formarea mameloanelor, cât la o bună informare, pentru că hormonii de sarcină fac toată treaba și singuri, fără intervenție din exterior.
Cu ani în urmă, femeile erau sfătuite să-și formeze mameloanele, pentru a se pregăti pentru alăptare (de la atingerea mameloanelor pentru a se încorda până la metode mai dure, cum ar fi frecarea mameloanelor cu un prosop aspru).
Din fericire, astăzi știm că pregătirea sfârcurilor înainte de naștere nu este nici necesară nici utilă. Ba mai mult, poate induce o anxietate inutilă mamelor legată de forma naturală a sfârcurilor lor și adecvarea acestora pentru alăptare.
Dr. William Sears ”Cartea Bebelușului”
Ce trebuie însă să faceți este să evitați spălarea areolei cu săpun. În timpul sarcinii, această zonă devine mai lubrifiată (tot hormonilor avem a le mulțumi), iar săpunul înlătură uleiurile naturale, astfel pielea rămâne uscată și ulterior mai predispusă la răni sau chiar infecții.
Prezentarea sânului după naștere
De cele mai multe ori, după o naștere naturală nemedicalizată copilul pus piele-pe-piele pe mamă se va atașa singur de sân fără se fie nevoie în vreun fel de formarea mameloanelor pentru alăptat. Bebelușii nu au nevoie de îndrumări speciale. Dacă însă acest lucru nu se întâmplă, poate fi ajutat prin prinderea sânului cu mâna în ”C” sau ”V”.

Foto: boba.com
Prinderea în formă de ”C”
• Creați forma literei „C” cu mâna.
• Așezați mâna în jurul sânului, astfel încât degetul mare să fie deasupra sânului și degetele să fie în partea de jos.
• Asigurați-vă că degetele sunt în spatele areolei.
• Strângeți ușor degetele, apăsând pe sân ca un sandviș.
Prinderea în formă de ”V”
• Așezați mamelonul între degetul arătător și degetul mijlociu.
• Degetul mare și arătătorul ar trebui să fie deasupra sânului și degetele rămase sub sân.
• Apăsați ușor spre piept pentru a ajuta la presarea mamelonului și a areolei.
Dacă vrei să știi mai multe despre cum să-ți formezi mameloanele pentru alăptare și ce înseamnă o atașare corectă la sân, ai nevoie de informații complete din partea experților în domeniu. Pachetul ”La început de drum” conține tot ce trebuie să știi despre alăptare și îngrijirea bebelușului. Volumele sunt semnate de doi experți pediatri: Dr. Jack Newman cu ”Ghidul pentru alăptare” și Dr. William Sears cu ”Cartea bebelușului”.
Cum formăm pentru alăptat mameloanele de formă atipică
Mai întâi, este necesar să determinăm dacă mameloanele au formă atipică, altfel spus nu reacționează la stimuli pentru a deveni protuberanți. Iată un test rapid de a determina dacă mameloanele sunt plate sau ombilicate:
”Cuprindeți marginile areolei mamare între degetul mare și arătător. Apăsați ușor, dar ferm către spatele mamelonului. Dacă mamelonul iese, asta e minunat. În cazul în care nu iese în afară, se considera ca este plat. Dacă se retrage sau dispare, acesta este cu adevărat ombilicat. Sfârcurile care sunt cu adevărat plate sau inversate nu vor răspunde la stimulare sau la frig. Dacă efectuați testul și mameloanele ies în afara, ele nu sunt cu adevărat inversate și, probabil, nu vor cauza probleme atunci când vă veți alăpta copilul”.
www.alăptează.com
Dacă ați determinat că aveți sfârcuri ombilicate sau plate, există un șir de tehnici de formare a mamelonului încât să alăptați cu succes.
Formarea mamelonului pentru alăptare – stimulare
Apucați mamelonul și rotiți-l între degetul mare și degetul arătător pe parcursul a unui minut. Imediat atingeți-l cu o cârpă umedă și rece. După aceste acțiuni mamelonul va deveni erect. Atenție, nu țineți cârpa rece prea mult timp pe sfârcuri pentru a nu inhiba ejecția laptelui.
Extragerea mamelonului cu pompa sau cu seringa
Una dintre metodele des folosite de mame este utilizarea pompei de sân pentru câteva minute înainte de a atașa copilul. Presiunea formată în cupa pompei duce atât la extragerea laptelui, cât și la formarea mamelonului. Totuși prin pompare se pierde o parte din lapte pe care altfel bebelușul ar fi putut să o consume. De aceea, Jack Newman, în ”Ghidul pentru alăptare” recomandă mai curând tehnica seringii.

Tăiați capătul unde se fixează acul astfel încât să obțineți un tub deschis la ambele capete. Scoateți pistonul și introduceți-l în capătul nou format, iar capătul unde se introduce de obicei pistonul este fixat în zona unde trebuie să formăm mamelonul. Tragem pistonul iar presiunea formată în seringă ajută la scoaterea în exterior a mamelonului.
Tehnica Hoffman
Este o tehnică special creată pentru a ajuta femeile să alăpteze cu mameloane plate sau inversate. Iată ce trebuie făcut pentru a forma mamelonul:
• Așezați indexul și degetul mare de ambele părți ale mamelonului.
• Apăsați ferm degetele în țesutul mamar.Întindeți ușor areola în fiecare direcție.
• Repetați de cinci ori în fiecare dimineață, dacă puteți, fără durere.
• De asemenea, puteți efectua exercițiul cu ambele mâini, folosind ambele degete.

Oricare dintre metode ați folosi, sau chiar pe toate, cel mai important lucrur pe care trebuie să-l urmăriți este ca bebelușul să umezească suficiente scutece. Așa veți ști că se atașează bine la sân și deci mănâncă suficient.
Cel mai bun pachet de cărți pentru părinți începători
Dacă vrei să știi mai multe despre cum să-ți formezi mameloanele pentru alăptare și ce înseamnă o atașare corectă la sân, ai nevoie de informații complete din partea experților în domeniu. Pachetul ”La început de drum” conține tot ce trebuie să știi despre alăptare și îngrijirea bebelușului. Volumele sunt semnate de doi experți pediatri: Dr. Jack Newman cu ”Ghidul pentru alăptare” și Dr. William Sears cu ”Cartea bebelușului”.