Fluxul laptelui matern. Cum îți dai seama că bebe nu primește suficient lapte

Problemele de flux al laptelui se rezolvă în cele mai multe dintre situații prin alăptare la cerere. Cum să afli dacă fluxul laptelui a scăzut, citește în acest articol.

Veronica Guzun, redactor
fluxul laptelui matern
Copilul nemulțumit și agitat la sân ar putea transmite că fluxul laptelui matern este insuficient pentru nevoile lui. Foto: Shutterstock

Mănâncă puțin și adoarme, sau se agită când mănâncă, trage de mamelon, suge și scâncește, renunță apoi revine, toate pot fi semne, care apar la diverse vârste, că fluxul laptelui matern nu mai satisface nevoia bebelușului. La ce vârste și cum se comportă copilul atunci când nu primește suficient lapte, explică pediatrul Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare”, lucrare de referință pentru mame, dar și pentru specialiști în lactație.

Fluxul laptelui matern este în strânsă legătură cu cererea care vine de la bebeluș. Dacă la început, când nu are nevoie de mult lapte fluxul e mai lent, cu timpul, volumul crește și copilul primește mai mult lapte într-un interval mai scurt. Sunt însă și situații când fluxul se reduce, iar bebelușul reacționează. Semnalele pe care le transmite sunt diferite la diverse vârste.

Ce indică reducerea fluxului de lapte

În primele trei luni, bebe adoarme la sân dacă primește lapte în flux insuficient pentru el. După trei luni, reacția este inversă, bebelușul devine agitat, nervos și pare că duce o luptă cu mamelonul. Acestea sunt primele semne. Dacă fluxul este redus timp îndelungat, va încetini ritmul în care copilul ia în greutate.

Cel mai sigur mod de a-ți da seama când copilul nu primește suficient lapte de la sân este să îl lași la sân să vezi dacă suge bine sau nu.

Copilul care primește lapte în cantități însemnate va prezenta o pauză foarte clară în mișcarea bărbiei, când deschide gura foarte larg în timp ce suge. Când face această pauză gura se umple cu lapte. Cu cât este mai lungă pauza cu atât mai mult lapte primește copilul.

Dr. Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare”

Prin comparație, bebelușul care nu primește suficient lapte va avea un stil rapid de supt, fără prea multe pauze cu gura larg deschisă. Va avea multe mișcări de tipul deschis-închis (cu pauze foarte puține sau chiar deloc).

Aceste pauze pot să nu fie foarte evidente în primele zile de la naștere, deoarece colostrul este în cantități destul de reduse (dar suficiente), însă odată ce ”vine” laptele, mișcările și pauzele vor deveni ușor de observat.

Dacă simțiți că cel mic suge viguros, dacă îl auziți cum înghite, dacă simțiți reflexul de ejecție a laptelui și vedeți că adoarme mulțumit, cel mai probabil are parte de destul lapte.

Dr. Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare”

Alte semne ale reducerii fluxului de lapte

Pe lângă agitația la sân, mai sunt și alte semnale pe care le dă copilul care nu primește suficient lapte.

  • Plânge mai mult seara – reducerea fluxului de lapte și scăderea cantității se întâmplă adesea la final de zi, când mamele sunt obosite, ceea ce face ca bebelușul să devină plângăcios și nervos.
  • Mama are mameloane dureroase după o perioadă de alăptare fără durere – este o consecință a agitației la sân când copilul molfăie, mușcă sau trage de mamelon. Aceste mișcări creează răni.
  • Copilul dormea bine dar acum se trezește foarte des. O posibilă cauză ar fi că bebe se trezește pentru a primi mai mult lapte.
  • Bebelușul și-a schimbat comportamentul, stătea puțin la sân, iar acum stă mult mai mult, sau invers.

De ce apare reducerea fluxului laptelui matern

Echilibrul între cerere și oferă se strică atunci când una dintre ele suferă modificări. De aceea, alăptarea la cerere este cea mai bună soluție pentru a rezolva scăderea fluxului. Uneori, mamele spun că alăptează la cerere, fără să fie chiar adevărat. Ce indică faptul că bebe nu este alăptat la cerere: Bebelușul primește suzetă, astfel mama nu alăptează de fiecare dată când copilul are nevoie.

  • Mama revine la serviciu.
  • Părinții încearcă să-și obișnuiască bebelușul să doarmă noaptea prin prelungirea duratei dintre mese.
  • Mama are prea multe responsabilități casnice în afară de aceea de a alăpta și îngriji bebelușul.

Greșeli de alăptare care reduc fluxul laptelui matern

Alăptarea defectuoasă face ca sânii să nu producă suficient lapte, iar bebelușul să nu reușească să-l extragă. Două dinte cele mai frecvente greșeli sunt: alăptarea la un singur sân la o masă și atașarea incorectă la sân.

Ambele probleme pot fi simplu rezolvate cu ajutorul unui consultant în lactație, care poate evalua calitatea atașării și comportamentul bebelușului și poate da recomandări în consecință.

Alte cauze

Bolile mamei, mai ales cele febrile reduc cantitatea de lapte din sân. Aceasta însă va reveni la normal odată ce problema de sănătate s-a rezolvat și copilul este alăptat cât se poate de des.

O altă cauză este șocul emoțional prin care trece mama (un deces neașteptat, o veste negativă surprinzătoare). Pierderea fluxului în asemenea situații se rezolvă medicamentos. Tratamentul trebuie indicat de medic.

Copilul este agitat la sân – ce spune aceasta despre fluxul laptelui matern

Agitația la sân este cel mai des un indicator a unui flux al laptelui redus, dar nu mereu. Jack Newman, care a observat mii de mame cum alăptează enumeră și alte cauze.

• Fluxul este prea rapid pentru copil. În acest caz, pe lângă agitație, bebelușul se va îneca, va tuși și va da afară laptele.
• Copilul este sătul, dar vrea să sugă în continuare , iar laptele vine mai repede decât dorește.
• Primește lapte în flux prea intens la început mesei și prea încet la sfârșit.

Problemele de flux al laptelui se rezolvă în cele mai multe dintre situații prin alăptare la cerere. De aceea, mamele trebuie să se asigure că fac din alăptare o prioritate, cel puțin în perioada în care remarcă o scădere a fluxului.

Cea mai bună carte despre alăptare

”Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman” numit și ”Biblia alăptării” este un îndrumar complet în care mamele, dar și medicii, moașele, consultanții în alăptare găsesc informații și soluții pentru toate problemele care pot apărea în timpul hrănirii bebelușilor la sân.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa