De ce se enervează bebelușii la sân. Cauze frecvente și soluții

Specialiștii au descoperit câteva cauze posibile, pe care ți le vom prezenta în acest articol împreună cu soluțiile potrivite pentru fiecare în parte.

Georgiana Mihalcea, redactor
de ce se enervează bebelușul la sân
Fluxul laptelui prea redus sau crescut este un motiv frecvent pentru care un bebelus se agită în timpul alăptării

Mai ales în primele luni după ce ai devenit mamă te întrebi adesea de ce se enervează bebelușul la sân și ce-ai putea face ca să eviți asta. Ei bine, specialiștii au descoperit câteva cauze posibile, pe care ți le vom prezenta în acest articol împreună cu soluțiile potrivite pentru fiecare în parte.

„Este foarte important să lăsăm copilul să sugă la cerere, nu să îi facem noi de la început un program pentru că el și-l va face singur. La început când mama are lapte puțin, colostru sau lapte de tranziție, cu cât copilul suge mai des cu atât va veni mai mult lapte și se va regla cererea cu oferta. În scurtă vreme, copilul va primi suficient lapte”, dă asigurări medicul primar pediatru Ana Culcer.

Iată câteva cauze care te vor ajuta să înțelegi de ce se enervează bebelușul la sân:

Fluxul laptelui este redus sau crescut

În cartea sa „Ghidul pentru alăptare”, dr. Jack Newman spune că pe măsură ce cresc, bebelușii încep să se enerveze la sân, fără să-i dea drumul din gură sau să se retragă de la sân atunci când fluxul laptelui se reduce.

Desigur, copiii sunt diferiți – unii se enervează întotdeauna la sân cerând un flux mai rapid, chiar și atunci când au doar câteva zile de viață, alții dorm atunci când fluxul laptelui este încetinit. Unii le fac pe amândouă în momente diferite.

Este posibil ca ritmul în care copilul ia în greutate să fie în continuare bun, chiar dacă bebelușul se enervează la sân. Asta se întâmplă de obicei când producția de lapte a mamei este în continuare bună, dar mai redusă decât înainte.

De ce se evervează copilul la sân? Un alt răspuns poate fi că laptele vine prea repede, spune dr. Newman. Din păcate, acest diagnostic este dat de medici fără observarea copilului la sân, pentru a vedea dacă acesta suge sau nu și cât de tare se enervează în timpul alăptării.

Astfel, de multe ori mamele sunt sfătuite să alăpteze copilul la un singur sân la fiecare masă sau să alăpteze copilul de mai multe ori la același sân pentru a mări cantitatea de lapte pe care o primește, ceea ce nu face decât să înrăutățească situația, deoarece producția de lapte va scădea și mai mult și bebelușul se enervează în continuare la sân.

Greva suptului poate fi un motiv pentru care bebelușii se enervează la sân

Cum se manifestă, de fapt, greva suptului? Copilul, care a mâncat satisfăcător până atunci, începe pur și simplu să refuze sânul. De obicei, acest refuz durează câteva zile, poate chiar o săptămână. Mamelor, și chiar și medicilor, le este greu de multe ori să își dea seama care este cauza.

Cert este că perioada de grevă este stresantă și frustrantă. Mamele nu știu ce să facă diferit pentru ca cel mic să revină la bunele obiceiuri de alimentație, iar bebelușii, în mod evident, au o suferință, care se manifestă prin nervozitate și plans.

În timp ce tu te întrebi pe bună dreptate de ce se enervează bebelușul la sân, dr Newman, spune că, pe lângă anumite cauze de natură medicală, tot scăderea fluxului de lapte ar sta la baza apariției grevei suptului:

„Mama va spune că, în timpul zilei copilul abia mai prinde sânul, sau îi refuză cu totul, cu excepția primei mese de dimineață, când mama are sânii plini. Copilul începe prin a refuza o masă după-amiaza târziu sau seara devreme, dar va continua să refuze din ce în ce mai mult pe măsură ce trec zilele. Dacă sporim producția de lapte, copilul va începe să ia mai bine sânul.”

Alergie la unul din componentele laptelui matern

Dacă sensibilitatea la unele proteine din laptele matern poate avea ca rezultat un bebeluș care se enervează la sân și plânge foarte mult, trecerea copilului pe lapte hidrolizat, poate duce la o îmbunătățire semnificativă, dar nu neapărat din cauza alergiilor, spune dr Jack Newman în „Ghidul pentru alăptare”, ci pentru că acum copilul primește mai mult lapte și mult mai repede.

Costul acestor formule de lapte praf nu este deloc neglijabil, iar copilul poate fi inutil etichetat ca fiind alergic. Medicii trebuie să observe efectiv copilul la sân înainte de a le sfătui pe mame să elimine din dieta lor anumite alimente la care se presupune că ar fi bebelulul alergic.

Dacă vrei să descoperi și mai multe cauze pentru care bebelușul se enervează la sân, poți comanda direct din site-ul nostru lucrarea doctorului Jack Newman, „Ghidul pentru alăptare”.

Are colici

Un alt motiv care trebuie luat în calcul sunt colicii. De ce apar colicii? Din păcate, specialiştii nu au găsit încă un răspuns cert. Există mai multe supoziţii.

De obicei, crizele apar după masă, motiv pentru care se consideră că unul dintre factorii care declanşează criza de colici este aerul, care, înghiţit în cantitate foarte mare atunci când bebelușul suge rapid, îl balonează, provocând durere.

Când se enervează la sân pentru că are colici bebelușul plânge tare, intens, uneori se aude ca un țipăt ascuțit.

Orice ai face nu poți să îl oprești. Fie ca îl iei în brațe, că îl plimbi prin casă sau afară, că îl legeni, că îi cânți. Mai mult, durează ore fiecare repriză, în fiecare zi, cam la aceeasi oră.

Vestea bună este că colicii nu durează o veșnicie. Practic, se atinge un vârf în jurul vârstei de 6 săptămâni, iar după 3-4 luni încep să dispară.

Semnele colicilor la bebeluși

  • Plânge aparent fără motiv, hrănit și schimbat fiind.
  • Plânge de obicei seara sau la aceleași ore.
  • Plânge cel puțin 3 ore pe zi în fiecare zi.
  • Plânsul este mult mai intens decât cel cu care te-ai obișnuit.
  • Nu poți să îl consolezi chiar dacă îl ții în brațe.
  • Se enervează chiar și atunci când îl pui la sân.

Cum calmezi o criză de colici

  1. Poziţia „cangur”. Este foarte eficientă. Îl iei pe bebeluș şi-l ţii în braţe cu burtica goală pe pieptul tău, de asemenea dezbrăcat, şi vă înveliţi cu o pătură. El va simţi căldura, mirosul de lapte şi bătăile inimii tale.După vreo 15 minute în care vă plimbaţi prin casă, se va linişti, simţindu-se protejat.
  2. Masează-l uşor în zona abdominală.
  3. Calcă un scutec şi pune-l pe burtica bebelușului.
  4. Aşază-l câteva minute pe burtică, dar nu-l lăsa să adoarmă aşa nesupravegheat. Riscul de moarte subită este foarte mare.
  5. Dacă bebelușul se enervează și la sân și tot nu scapă de colici îi poți administra, la recomandarea medicului picături de colici care-l vor calma cu siguranță.

Informează-te despre alăptare din cele mai bune cărți

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa