De ce curg sânii când alăptezi?

Dacă și tu te întrebi de ce îți curg sânii când alăptezi este timpul să afli de ce se întâmplă asta și, mai ales ce e de făcut.

Georgiana Mihalcea, redactor
de ce curg sânii când alăptezi
De ce curg sânii când alăptezi? Este vorba despre hiperlactație, care este ușor de gestionat.

Dacă unele mame își fac griji că nu au suficient lapte pentru bebelușii lor, sunt și cazuri de femei care au prea mult lapte și nu știu cum să controleze un flux rapid. Dacă și tu te întrebi de ce îți curg sânii când alăptezi este timpul să afli de ce se întâmplă asta și, mai ales ce e de făcut.

Imediat după expulzarea placentei, hipofiza secretă un hormon numit prolactină, care declanşează producerea laptelui. Un alt hormon important, numit oxitocină, se ocupă de „distribuţia” laptelui, ajută practic ca laptele să curgă. De fapt, în primele zile ai observat că numai când te apropiai de copil, sânul începea să picure şi curgea în gura bebeuluşului.

Explicaţia ştiinţifică? Oxitocina se secretă în capul mamei la vederea copilului. Atunci când te întrebi de ce curg sânii când alăptezi, vorbim, se pare de o supraproducție de lapte și un flux mai rapid al acestuia.

Cauzele supraproducției de lapte

Conform La Leche League Romania producţia lactată este direcţionată de către nivele mari de hormoni. Mai târziu, rata cu care fiecare sân produce lapte este în principal determinată de cât lapte rămâne în sâni între alăptari şi de comportamentul mamei şi al copilului. Uneori, mulsul sânilor poate crea flux mult mai rapid. Principalele cauze ale supraproducţiei sunt:

  • tehnică de alăptare greşită. Un bebeluş ce nu este alăptat eficient poate avea dificultăţi în a obţine o proporţie adecvată a laptelui bogat în calorii. Va compensa prin a fi hrănit mai frecvent, crescând producţia lactată şi luându-şi volume mari de lapte.
  • modelul alăptării, în particular schimbarea sânilor înainte ca sânul din care e hrănit să fie adecvat “golit”.
  • factorii hormonali pot duce la o tendință de a produce o cantitate mare de lapte.
  • mulsul laptelui devine o rutină astfel că sânii vor produce mai mult lapte decât bebeluşul are nevoie.

Perioadele de pusee de creştere şi schimbările de dezvoltare pot fi adăugate la provocarile supraproducţiei.

Multe mame observă schimbări în modelul alăptarii de-a lungul vacantelor şi atunci când familia se reuneşte; perioadele de stress pot fi, de asemenea, un factor.

CITEȘTE ȘI: Alăptarea la cerere. Ce spun experții despre hrănirea ghidată de copil

Supraproducţia poate încuraja alte probleme ce pot duce la înţărcarea bruscă, incluzând canale galactofore blocate, mastită şi răni mamelonare.

Hiperlactația nu este o problemă

Celebru pentru munca de o viață pe care a dedicat-o alăptării (a fondat prima clinică din lume dedicată alăptării, în Canada, a scris, împreună cu Teresa Pitman, popularul volum „Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman” şi a fost consultant UNICEF pentru inițiativa „spital prieten al copilului”), dr. Newman este unul dintre oamenii care schimbă lumea, ajutând cât mai multe mame să îşi alăpteze bebeluşii.

Orice întrebare legată de alăptare își poate găsi răspunsul în lucrarea sa pe care o poți comanda direct aici.

Ar trebui să renunțăm la termeni precum „hiperlactație” sau „reflex de ejecție a laptelui”, spune dr. Jack Newman, cred că sunt înșelători. De fapt aș spune că pentru majoritatea cazurilor, cu cât mama are mai mult lapte, cu atât este mai bine.

Este adevărat că unele mame au o lactație atât de abundentă , încât copilul nu mai poate controla fluxul laptelui, putând să tușească și să regurgiteze la sân.

Unii dintre acești copii sunt destul de nemulțumiți când sunt puși la sân, pentru că se luptă mereu cu abundența laptelui, devenind frustrați că nu pot suge doar ca să se liniștească.

„O zi de alăptare la un singur sân”

Pentru mamele din această situație o soluție la îndemână este să pompeze ori să mulgă ambii sâni până extrage cantitatea maximă de lapte posibilă. Soluția a fost recomandată frecvent de colaboraroarea sa, Teresa Pitman.

 Atunci când ambii sâni sunt „goliți”, mama demarează ceea ce se numește „alăptare la un singur sân”, în care de fiecare dată când copilul își manifestă interesul pentru supt, i se oferă același sân. După care este alăptat la celalat sân pentru următoarele două-trei ore.

De obicei, după ce face asta timp de 24 de ore, mama poate reveni la alăptarea la ambii sâni la fiecare masă, în timp ce cantitatea de lapte devine mult mai ușor de controlat.  Ocazional mama va trebui să repete „golirea sânilor” și „o zi de alăptare la un singur sân”.

De ce curg sânii când alăptezi? Pentru cu nu atașezi corect copilul!

Cu toate că această metodă pare a avea succes, dr Jack Newman spune că nu-i place atunci când alăptarea devine prea complicaă, iar mamele sunt nevoite să treacă printr-o astfel de rutină. Însă, dat fiind faptul că o încercare de 24 de ore ar trebui să funcționeze, această metodă poate fi încercată atunci când te îngrijorezi de ce curg sânii sând alăptezi.

Dar, în general, un copil care beneficiază de o bună atașare la sân, poate controla fluxul laptelui și nu este deranjat de un flux rapid. De multe ori, realizarea unei bune atașări la sân, încă de la început este tot ce trebuie.

Se mai întâmplă ca, atunci când mama deține o cantitate mare de lapte, copilul, obișnuit cu un flux mai rapid, să se agite la sân, pe măsură ce fluxul scade în timpul meselor. Încă îi este foame și dorește ca laptele să vină cât mai repede.Unele mame schimbă sânul în acel moment, iar asta funcționează până fluxul încetinește din nou.

Atașarea corectă a sân în 6 pași.

Realizarea celei mai bune atașări posibile permite copilului să controleze fluxul mult mai bine.

Atunci când este rapid, copilul nu se va mai sufoca, nu va mai stropi sau plânge la sân fiindcă nu poate controla fluxul. Atunci când este încet, poate crește fluxul prin stimularea reflexului de ejecție a laptelui.

Ca să ne dăm seama ce se întâmplă mai exact trebuie să vedem când copilul suge cantități mari (la un flux rapid) și când nu mai suge acele cantități (flux scăzut). Fără aceasta, mama poate să nu realizeze că bebelușul devine agitat fiindcă fluxul este „prea încet”, mai degrabă, decât din cauză că este prea rapid.

Trucuri precum menținerea copilului la un singur sân pe durata unei mese ori așa numita „alăptare la un singur sân”, pot înrăutăți lucrurile și mai mult, prin scăderea lactației.

Apăsarea sânilor va goli sânii mult mai eficient, astfel încât copilul va obține mai mult lapte bogat în grăsimi și stomacul lui se va goli mai lent.

Cea mai bună atașare la sân din prima clipă

Doctorul Jack Newman, o autoritate internațională în domeniul îngrijirii copiilor, este autorul „Ghidului pentru alăptare”, un bestseller care a vândut milioane de exemplare în întreaga lume. Cartea se află în portofoliul ZYX Books și poate fi comandată de pe platforma noastră, fără adaosuri comerciale.

„O atașare la sân este asimetrică, iar copilul acoperă o parte mai mare din areolă cu buza inferioară decât cu buza superioară. Buza inferioară este ușor înghesuită, dar se poate corecta prin apăsarea ușoară a bărbiei timp de câteva secunde în timp ce copilul suge.”

dr. Jack Newman, expert internațional în alăptare

Dr. Newman spune că „atașarea ideală” este asimetrică deoarece:

  • Bărbia bebelușului atinge sânul, însă nasul nu.
  • Bebelușul acoperă mai mult din areolă cu buza de jos decât cu buza de sus.
  • Întregul corp al bebelușului este înclinar ușor în sus, astfel încât să se poată uita ușor la mama sa.

Informează-te despre alăptare din cele mai bune cărți

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa