De ce avem nevoie de consilieri în alăptare

TOTUL DESPRE MAME

De ce avem nevoie de consilieri în alăptare?

În luna martie, am fost invitată la o conferință organizată cu ocazia Zilei Consultanților în Lactație Certiticați Internațional. Am aflat mai multe despre consultanții în lactație certiticați internațional de International Board of Lactation Consult Examiners și am urmărit discuții interesante despre eforturile pe care aceștia le fac pentru a schimba politicile din sistemul sanitar din țara noastră.

În urma conferinței, am stat de vorba cu Mihaela Niță, medic rezident pediatru și consilier în alăptare certificat IBCLC, despre importanța consultantului în alăptare. Cine are nevoie de un consultant în alăptare și când este cazul să apelăm la un consultant în alăptare, de ce în România atât de puțini copii sunt alăptați, de ce este alăptarea atât de importantă și care sunt capcanele pe care tinerele mame trebuie să le ocolească în drumul către alăptarea exclusivă? Haideți să aflăm împreună de cât curaj și de cât ajutor are nevoie o mamă care vrea să alăpteze.

După naștere, următorul pas important în viața tinerei mămici ar fi inițierea alăptării. De obicei, acest pas se petrece în maternitate, unde mama este îndrumată de cadre medicale fără pregătire specială. Când este momentul cel mai bun în care tânăra mamă ar trebui să ceară ajutorul unui consultant în alăptare?

În mod ideal, mama ar trebui să cunoască un consultant în lactație înainte de naștere. În maternitățile noastre, multe dintre practici nu numai că nu încurajează alăptarea, dar o subminează. Dacă viitoarea mamă este avertizată, știe cum funcționează alăptarea, a învățat cum să așeze copilul la sân și cum trebuie acesta să prindă sânul, atunci ea va cere să alăpteze și nu va accepta ca puiul ei să fie hrănit cu substituenți de lapte matern. Așadar, este important ca, încă dinainte de a naște, mama să primească informațiile necesare și să învețe de la o persoană certificată pașii care o vor ajuta să alăpteze cu succes.

În afară de informațiile prenatale, sunt o mulțime de situații în care mama are nevoie de un consultant în lactație. Căpătarea încrederii că își poate alăpta copilul este poate cel mai important lucru, pentru că o tânără mamă este de multe ori bombardată cu sfaturi contradictorii care îi distrug încrederea că poate alăpta, că laptele său este bun sau suficient.

Apoi, mai sunt o serie de situații ce pot apărea și pe care mama nu ar trebui să le depășească singură, fără ajutor specializat: angorjarea sânilor, canale obstruate, ragade, lactație insuficientă, creștere în greutate insuficientă, refuzul sânului, durere în timpul alăptării, colici, imposibilitatea mamei de a se mulge.

Pentru mamele care, din diverse motive, au apelat la formulele de lapte praf și care vor să-și alăpteze copiii din nou, există posibilitatea relactării, iar aici ajutorul unui consultant este foarte important.

Există și situația mamelor adoptive care vor să-și alăpteze copiii și un consilier în alăptare le poate ajuta să reușească acest lucru aparent imposibil.

Mai putem apela la consultantul în lactație și atunci când suntem nevoite să ne întoarcem la muncă, dar ne dorim să alăptăm în continuare.

În plus, consultantul în lactație poate fi o verigă importantă în echipa medicală, în cazul copiilor prematuri, al celor cu malformații anatomice (în special ale cavității bucale), al celor cu deficite neurologice etc. Sunt situații în care laptele matern este extrem de important și poate face diferența între o recuperare cu succes și una mai dificilă.

 

Aș vrea să aflăm argumentele unui cadru medical specializat la întrebarea „Și totuși, de ce este atât de importantă alăptarea? Până la urmă, copiii cresc și se dezvoltă și cu lapte praf, nu?

În afara beneficiilor pe care le are alăptarea asupra sănătății mamei și copilului pe termen lung și scurt, alăptarea este mai mult decât o metodă de alimentare. Alăptarea înseamnă confort, siguranță, mediu ideal de dezvoltare psihică și emoțională. Este un moment de studiu și de memorare a feței mamei, de învățare a limbajului sau a sunetelor muzicii, dezvoltând încrederea și comunicarea nonverbală.

Nou-născutul vede la o distanță de 20-30 de cm, exact distanța dintre fața mamei și sân. Astfel, bebelușul studiază fața mamei, o recunoaște, îi imită mimica, stimulând învățarea emoțională și socială.

Creierele copiilor se dezvoltă în funcție de câtă dragoste primesc. Afecțiunea părinților sau a celor care îi îngrijesc și modul în care aceștia răspund la nevoile lor  le determină dezvoltarea. Părțile creierului care influențează relațiile sociale și emoționale nu se dezvoltă automat, ci în funcție de modul în care copilul este îngrijit. În alăptare, contactul între mamă și copil este mai mare, masa durează mai mult. În plus, sunt perioade în care acesta nu suge ca să se alimenteze, ci suge pentru confort. În schimb, la alimentația artificială, masa durează mai puțin, laptele curge mai repede, constant, nu cu ritmuri diferite, astfel că, de multe ori, pentru a-și satisface nevoia de confort, bebelușii devin dependenți de suzetă sau își sug degetul.

Alăptarea este importantă și pentru sentimentul de siguranță atunci când copiii se află în medii străine, înconjurați de oameni necunoscuți, deși, frecvent, tocmai în aceste situații alăptarea este descurajată de societate. Însă poate ați observat cum, ajuns într-un loc străin sau atunci când este înconjurat de oameni pe care nu îi cunoaște, bebelușul va cere aproape automat să sugă. Este modul său instinctiv de a se calma, de a capătă încredere în mediu prin intermediul contactului reasigurator cu prezența constantă a mamei.

Alăptarea este importantă și pentru reducerea durerii, când copiii sunt bolnavi, în timpul procedurilor medicale sau a erupțiilor dentare.

În plus, în avalanșa unor informații noi legate de somnul copiilor se neglijează sau pune la îndoială importanța alăptarii pentru inducerea somnului, aceasta fiind o metodă naturală datorită hormonilor care stimulează relaxarea, dar și datorită sentimentelor de căldură, siguranță, puse în legătură cu efortul de supt și senzația de sațietate.

Astfel, alăptarea are beneficii dincolo de cele care țin strict de nutriție.

Pentru dr. pedopsihiatru Delassus, părintele maternologiei, autorul cărții Le sens de la maternitéalăptarea nu este o chestiune de nutriție, ci de legătură, un act de importanță capitală. Tot el spune că un ciclu de alăptare are trei faze: absorbția, dialogul, reveria. Dacă la începutul suptului principala nevoie este de satisfacere a setei și a foamei, ulterior foarte important este dialogul cu mama: privirile se întrepătrund și începe perioada de dialog, susținând ideea alăptarii ca aliment psihic pentru bebeluș.

În concluzie, alăptarea este prima experiență de iubire pe care o cunoaște bebelușul – una care funcționează în ambele sensuri.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa