Pe vremea când alăptam de zor copilul cu numărul trei, în urma unei conversaţii scurte, paşnice şi cu potenţial constructiv purtate cu o cunoştinţă întâmplător întâlnită într-un supermarket (unde nu, nu alăptam 🙂 ) am aflat de la aceasta că mamele care alăptează pot fi foarte uşor catalogate drept „egoiste”. Mai auzisem eu fel de fel de caracterizări de la unii şi de la alţii despre mamele care îşi hrăneau copiii la sân, dar „egoistă” era o premieră. Mai mult, n-am înţeles exact de ce mamele acestea, respectiv eu, prin extensie, ar fi fost egoiste, când alăptatul mi se părea un minunat şi altruist gest. Nu mama își oferă cu iubire corpul, pentru ca bebeluşul să se facă mare? După ceva timp, însă, am ajuns la concluzia că da, am cam fost egoistă când am alăptat. Iată și de ce!
1. Pentru că m-am gândit la portofel
(Şi m-am gândit că aş putea cumpăra altceva cu banii pe care i-aş fi dat pe lapte praf). Pentru că laptele praf poate să coste între câteva sute de lei pe lună şi până la aproximativ 2000 de lei, în cazul unor copilaşi cu probleme de toleranţă alimentară, este de la sine înţeles că economia pe care o face o mamă care alăptează este considerabilă. Banii astfel economisiţi pot fi direcţionaţi către alte lucruri necesare bebeluşului sau familiei, iar, dacă în ecuaţie intră alăptarea mai multor copii, economia este cu atât mai mare.
2. Pentru că mi-a fost lene (și mult prea greu) să mă scol noaptea să încălzesc apa pentru lapte
Recunosc, sunt unul dintre oamenii care au nevoie de somn ca să poată funcţiona aşa cum trebuie, iar orice perturbare nocturnă îmi stă ca un ghimpe în coaste a doua zi. Sunt sigură că aş fi fost un zombie umblător dacă m-aş fi trezit de mai multe ori pe noapte (fie, chiar şi o dată) ca să încălzesc apa pentru lapte praf, să dozez cantitatea perfectă și să am grijă ca laptele din biberon sa fie băut. Cu sânul toate s-au rezolvat instant, cu efort şi mişcări minime, ba chiar în timp ce şi eu, şi copilul ne-am continuat liniștiți somnul.
3. Pentru că timpul petrecut cu copilul la sân a fost timpul meu
Fără să exagerez, timpul petrecut alăptând a fost al meu. Am citit foarte mult în acea perioadă, am răsfoit revistele mele preferate, am văzut o sumedenie de filme şi seriale, ba chiar am tras câte un pui de somn, la orizontală, beneficiind de atât de bunele moţăieli de prânz. Chiar a fost timpul meu acela!
4. Pentru că atunci când am alăptat am dat mai repede jos kilogramele acumulate în sarcină, iar corpul a fost minunat conturat
Alăptatul te face să pierzi între 300 şi 500 de calorii pe zi, iar asta înseamnă că pierderea kilogramelor luate în perioada sarcinii se face mult mai uşor. Eu însămi sunt dovada vie că socoteala specialiștilor e chiar reală și întemeiată. Mai mult, pentru că am alăptat, uterul meu şi-a revenit considerabil mai repede la forma sa anterioară sarcinii, permițându-mi ca la o lună și un pic de la naştere să nu mai am niciun fel de dulce protuberanţă în zona abdomenului. O să menţionez şi faptul că decolteul n-a arătat nicicând mai bine ca în acea perioada fastă, deci numai avantaje!
5. Pentru că m-am gândit la sânii, uterul şi ovarele mele şi le-am crescut şansa de a fi sănătoase
Una dintre cele mai bune metode de a ţine la distanţa cancerul de sân, uterin și ovarian este alăptarea. În ceea ce privește primul tip de cancer, un an de alăptare scade riscul său de apariţie cu 25%. Acest lucru se întâmplă din pricină că nivelul de estrogen din timpul alăptării este mai scăzut datorită absenţei menstruaţiei. Scăderea estrogenului reprezintă o şansă în plus și pentru ovarele şi uterul unei femei de a fi sănătoase mai mult timp şi de a nu risca să capete temutul cancer.
Informează-te corect despre alăptare! Citește ”Ghidul pentru alăptare al dr. Jack Newman”, disponibil AICI.