Dacă am sânii moi, mai am lapte? Mit sau realitate?

Multe mame cred că sânii trebuie să rămână fermi și umflați cum sunt în primele zile de alăptare. Ei bine, adevărul este altul!

Georgiana Mihalcea, redactor
dacă am sânii moi mai am lapte
Dacă am sânii moi mai am lapte? Normal că da! Iată ce spun experții!

Sunt atâtea mituri legate de alăptare, încât uneori e nevoie de o carte întreagă ca să le spulbere pe toate! Unul dintre ele este chiar răspunsul la întrebarea „Dacă am sânii moi, mai am lapte?” Multe mame cred că sânii trebuie să rămână fermi și umflați, cum sunt în primele zile de alăptare. Ei bine, adevărul este altul!

Spuneam că e nevoie de o carte întreagă ca să alunge miturile care „circulă” în rândul tinerelor mame în ceea ce privește alăptarea. Cartea aceea chiar există și poate fi comandată direct AICI. Este vorba despre lucrarea doctorului canadian Jack Newman expert internațional în alăptare, „Ghidul pentru alăptare”, adusă în România de Editura Totul despre mame.

Revenind la problema sânilor moi, haide să vedem care sunt argumentele științifice care să-ți alunge orice teamă.

Este un mit, să fie clar!

Mitul: Un sân mai moale înseamnă că sânul este golit sau, mai rău, a rămas fără lapte!

Realitatea: Multe mame își fac griji că nu mai au suficient lapte și chiar își imaginează că au pierdut laptele atunci când simt că un sân sau ambii sâni că nu mai sunt la fel de denși.

Trebuie să știi că, încă din primele săptămâni, corpul tău se adaptează nevoilor bebelușului. Orice senzație ai avut-o în primele săptămâni dispare destul de repede îndată ce alăptarea este făcută în mod corect.

Dacă simți că sânii tăi sunt moi, nu înseamnă că nu mai ai lapte ci, dimpotrivă, că acum aprovizionarea cu lapte este „sincronizată” cu nevoile bebelușului. Atâta timp cât vezi că bebelușul tău suge bine, se dezvoltă conform graficelor, adică ia corect în greutate, nu trebuie să-ți faci griji!

Sânii moi sunt ceva normal și produc suficient lapte pentru bebelușul tău!

„Alăptând, mamele învață să alăpteze, mamele învață prin practică. Hrănirea cu biberonul sau orice altă metodă de suplimentare a hranei bebelușului care nu se face la sân nu este alăptare.”

Dr. Jack Newmn, expert internațional în alăptare

Când devin sânii moi?

La 5-6 săptămâni după naștere, sânii tăi nu mai sunt la fel de „plini”, de fermi și denși ca în perioada imediat următoare după naștere. Vei simți imediat această schimbare și te vei întreba „dacă am sânii moi mai am lapte?”.

Experții te liniștesc: produci la fel de mult lapte ca înainte. Sânul este moale după ce bebelușul a supt, dar asta nu înseamnă că este gol sau că nu mai produce suficient lapte.

Sânul moale conține lapte și acest lapte este bogat în grăsimi.

Acesta va sătura copilul și-l va ajuta să crească mare și sănătos. Nici măcar nu trebuie să schimbi sânul la alăptare, dacă simți că este mai moale, i-l poți oferi pe același după o eructare.

Cum verifici dacă ai suficient lapte

Dacă în primele zile sânii stau să plesnească de atâta lapte, ulterior, vei descoperi că nu mai sunt aşa de umflaţi, vor deveni mai moi. Nu te îngrijora, descongestionarea sânilor nu înseamnă că ţi se împuţinează rezervele. Din contră, lucrurile intră pe un făgaş normal.

Verifică „producţia“ de lapte observând dacă bebeluşul:

  • udă 6 scutece pe zi şi are cel puţin 3-4 scaune
  • câştigă în greutate
  • fontanelele sunt uşor ridicate, nu supte, ca şi când sugarul ar fi deshidratat sau înfometat
  • are gura şi pielea uscate

Alăptează copilul la cerere!

Ca să ai lapte la sân nu-l alăpta niciodată mai devreme de o oră şi jumătate, două ore de la ultima masă – acesta fiind timpul normal de evacuare a stomacului unui copil hrănit natural. Alimentaţia este la cerere, oriunde şi oricând.

Alăptatul la cerere permite adaptarea cantităţii de lapte la nevoile copilului, hrănirea, hidratarea şi calmarea lui. Frecvenţa meselor stimulează lactaţia: un nou-născut poate suge de la 8 la 12 ori pe zi, în reprize a căror durată este dictată de el.

Nu întrerupe alăptarea dacă ai sânii moi!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă pentru o creştere, o dezvoltare şi o sănătate optime şi continuarea ei pentru 2 ani şi mai mult, în paralel cu alimentaţia complementară.

Dacă sânii tăi sunt moi, așa cum am spus și mai devreme, înseamnă că alăptarea în sfâșit a intrat pe un făgaș normal!

Iată ce spune dr Jack Newman despre importanța alăptării în carea sa „Ghidul pentru alăptare”:

„Alăptarea presupune o „relație de reciprocitate”: când copilul devine agitat sau dă semne că dorește să fie hrănit, se declanșează reflexul de ejecție al laptelui matern astfel încât, alăptarea nu numai că satisface foamea copilului, alinându-l, dar, în același timp detensionează sânul plin al mamei, determinând eliberarea de hormoni, care o fac să se simtă apoi mai liniștită și mai iubitoare. Astfel, se consolidează emoțiile pozitive, pe care le simt unul față de celălat.”

Sfatul experților în alăptare

  • Lăsaţi bebeluşul la sân atât timp cât doreşte să sugă, dar asiguraţi-vă că suge eficient şi că nu e pe cale să aţipească sau că vrea doar să stea în braţe.
  • Petreceţi 24-48 de ore (sau mai mult dacă producţia dumneavoastră e foarte scăzută) ocupându-vă aproape exclusiv de alăptare şi odihnindu-vă. Un bebeluş somnolent poate avea nevoie de stimulare şi de încurajare ca să sugă mai des şi mai eficient.

Informează-te despre alăptare din cele mai bune cărți

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa