Ragade mamare sau răni la sân de la alăptat. Ce sunt, cum le evităm și cum le tratăm

Delia Grigoroiu
răni la sân de la alăptat
Așa-numitele ragade mamare sunt mici fisuri – răni – ale mamelonului produse în timpul alăptării din diferite cauze. Iată cum se tratează

Cum să hrănim copilul la sân fără durere, fără răni la sân de la alăptat? Nu este deloc o misiune ușoară, dar, cu siguranță, este unul dintre miracolele maternității. Unul dintre lucrurile cele mai neplăcute cu care se confruntă proaspetele mame, de obicei chiar la debutul alăptării, este apariția rănilor pe mamelor, extrem de dureroase. Haideți să aflăm împreună cum se poate evita apariția ragadelor, sau, dacă inevitabilul s-a produs, cum se pot trata!

Ragadele mamare sau acele răni la sân de la alăptat. Ce sunt?

Ragadele mamare sunt mici fisuri – răni – ale mamelonului produse în timpul alăptării din diferite cauze, dintre care cele mai importante sunt atașarea incorectă a bebelușului la sân, dar și o poziție greșită în timpul alăptării. Este firesc ca, după naștere, sânii să fie sensibili, dar este importantă să reținem că o durere intensă precum o mușcătură e semn de ragadă.

Răni la sân de la alăptat. Cum le putem preveni adoptând o poziție corectă de alăptare?

Corectarea din timp a poziției de alăptare, imediat cum ai observat că ai dureri, usturimi sau chiar disconfort, este esențială. Încearcă mai multe poziții până când ești încrezătoare că și tu și bebelușul vă simțiți bine.

Pentru a evita apariția de răni la sân de la alăptat poți să folosești această poziție pentru a-ți hrăni bebelușul

O poziție care merge foarte bine când ai ragade este cea culcată: bebelușul întors pe-o parte, lipit de burtica și pieptul tău, cu fața înspre tine.

Cum se atașează bebelușul corect la sân?

Pentru evitarea ragadelor, este esențial ca bebelușul să „apuce” sânul cum trebuie încă de la debutul alăptării: trebuie să te asiguri că nu apucă doar sfârcul, ci și o bună parte din areola mamară.

O atașare corectă a bebelușului la sân scade riscul apariției de răni la sân de la alăptat

De asemenea, bărbia bebelușului trebuie în contact cu sânul și trebuie să se creeze senzația de vid atunci când bebelușul suge. Dacă ai o areolă mare, îl poți ajuta pe cel mic aplatizând-o între degete și ajutându-l să apuce cât mai bine zona din jurul sfârcului.

6 sfaturi care te vor ține departe de răni la sân de la alăptat:

Fă-ți o „strategie” bună de alăptare

Dacă ai deja ragade, alăptează din sânul cu cele mai puține răni. Copilul va suge cu putere din primul sân, iar la al doilea va fi mai blând. Înainte de alăptare poți pune pe sâni cuburi de gheață care pot calma zona afectată. Daca e prea dureroasă alăptarea, scoate prin masare sau cu pompa un pic de lapte, pentru a relaxa sânul, apoi pune copilul să sugă.

Fă-ți „băi de aer”

Între alăptări stai cât mai mult cu sânii descoperiți pentru ca zona să se cicatrizeze mai repede. Nu e recomandat săpunul atunci când faci duș, apa simplă e îndeajuns, așa nici nu riști să iriți și mai tare zona deja rănită.

Laptele matern, un leac care chiar funcționează împotriva acestor ragade mamare

Dacă ai tot auzit de la bunici sau de la alte mame, cu experiență, că aplicarea de lapte mamar pe ragade funcționează, poți încerca pe propria piele. Laptele matern are rol antibacterian și cicatrizant, totul e să stai cu sânii la aer după aplicare.

Apelează la creme bune pentru ragade mamare

Majoritatea femeilor recomandă  cremele pe bază de lanolină pură, se găsesc ușor în farmacii la preturi acceptabile. Lanolina este hidratantă, cicatrizează, calmează și repară țesutul mamar suferind.

Cremele cu lanolină se pot aplica oricând, si înainte si după supt, nu au contraindicații pentru bebeluși și chiar dau rezultate. Mai există și varianta untului de shea și chiar a untul de cocos, ambele naturale.

Prepară o soluție salină sau cu bicarbonat de sodiu pentru a trata răni la sân de la alăptat

În cazul în care ai ragade mamare, dar nu sângerează, varianta preparării unei soluții în casă e la îndemna oricui. Iată și formula: 250 ml apă călduța + 2 linguri de sare de mare sau bicarbonat de sodiu.

Sânii se scufundă în această soluție, apoi se usucă fără tamponare, la aer. Apoi, se clătesc și se ung cu una din  cremele emoliente de mai sus.

În ultimă instanță, apelează la mameloane de silicon

Aceste protecții de silicon care se găsesc în orice farmacie pot fi un real ajutor pentru mamele care au ragade sângerânde.

Există câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când alegi să folosești mameloane de silicon la începutul alăptării.

  • Există diferite mărimi, așa ca trebuie găsită mărimea potrivită, altfel, riscul de a face răni mai mari crește.
  • Bebelușul se poate obișnui să sugă prin aceste protecții, iar dezvățul poate fi un proces dificil.

Apelează la un consultant în lactație și înainte de a le folosi, dar mai ales atunci când decideți că vrei să renunți la ele. Reobișnuirea suptului fără ele poate fi grea și în etape, dar este posibilă.

Urmărește un interviu cu dr. Jack Newman pentru a înțelege mai bine ce înseamnă alăptarea:

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa