Pompa de sân potrivită. Tu știi cum să o alegi pe cea mai bună?

Andreea Popa
pompa de sân mână femeie
Tot ce trebuie să ştii înainte de a cumpăra pompa de sân. În primul rând, o pompă de sân bună este o pompă care imită cel mai bine suptul copilului.
pompa de sân mână femeie
Tot ce trebuie să ştii înainte de a cumpăra pompa de sân. În primul rând, o pompă de sân bună este o pompă care imită cel mai bine suptul copilului.

Tot ce trebuie să ştii înainte să cumperi pompa de sân

În momentul în care doreşti să-ți cumperi pompa de sân, varietatea de modele de pe piaţă te-ar putea bulversa. Pentru cea mai bună alegere, află care sunt caracteristicile de care trebuie să ţii cont atunci când faci o astfel de achiziţie.

În primul rând, pompa de sân bună este o pompă care imită cel mai bine suptul copilului. Cu cât pompatul este mai similar suptului, cu atât te vei simţi mai confortabil şi vei reuşi să scoţi mai mult lapte.

Printre criterile după care ar trebui „judecate” pompele de sân se numără tipul acestora (manuale sau electrice), frecvenţa ciclurilor, puterea de sucţiune (puterea de vacuum), asigurarea unui sistem de tip închis sau deschis, portabilitatea, durabilitatea etc.

Pompa de sân. Pompă manuală versus pompă electrică

Multe mame spun că s-au descurcat excelent cu pompa de sân manuală. Totuşi, cele electrice sunt mai eficiente pentru pomparea laptelui şi menţinerea lactaţiei, susţin consultanţii în alăptare. Iar dintre pompele electrice, în top sunt cele duble cu care poţi pompa simultan din ambii sâni. Pe următorul loc se clasează pompele duble alternative, care pompează când dintr-un sân, când din celălalt. Urmează apoi în top pompele electrice simple şi pompele manuale. Bineînţeles că şi preţurile ţin cont de acest clasament.

Dezavantajul folosirii unei pompe manuale sau a uneia electrice simple este că, pe termen lung, producţia de lapte scade semnificativ. În plus, folosind pompa de sân manuală, puţine femei reuşesc să-şi menţină lactaţia pentru un timp mai îndelungat. Iar asta din cauza imposibilităţii de a respecta o frecvenţă optimă a ciclurilor. Adică numărul de pompări pe minut. Opţiune care există la pompele electrice, dar nu şi la cele manuale.

Pompa de sân. Frecvenţa ciclurilor şi puterea de sucţiune

Eficienţa unei pompe de sân este dată în primul rând de aceste două caracteristici: frecvenţa ciclurilor şi puterea de sucţiune.

Un bebeluş suge de aproximativ 45 – 55 de ori pe minut. Cu cât mai aproape de acest număr este frecvenţa ciclurilor pe care le are pompa de sân electrică, cu atât vei putea scoate mai mult lapte. O pompă cu frecvenţă redusă, sub 25 de cicluri pe minut, va fi cel mai probabil ineficientă. În plus, s-ar putea ca sesiunea de pompare să fie dureroasă, deoarece pompa va menţiune presiune pe sân mai mult timp, în încercarea de a compensa numărul mai mic de cicluri.

Şi vacuumul pe care îl creează pompa de sân este important.  Ideal ar fi ca puterea de sucţiune să fie reglabilă şi să se menţină undeva între 150 mmHg (milimetri coloană de mercur) şi 250 mmHg. Pompele care au puterea de sucţiune sub nivelul minim sunt relativ ineficiente, iar cele care depăşesc nivelul maxim îţi vor cauza durere, punând o presiune prea mare pe sân.

Pompa de sân. Sistem închis sau deschis?

Pompele de sân electrice se diferenţiază între ele şi prin faptul că unele asigură un „sistem închis”, altele un „sistem deschis”. Concret, pompele cu sistem închis au o membrană care împiedică particulele de lapte să pătrundă până la motorul pompei, care nu poate fi curăţat. Astfel, nu există riscul apariţiei mucegaiului sau dezvoltării unor bacterii care ar putea contamina laptele colectat. Deci pompele cu sistem închis sunt mai igienice.

În cazul pompelor electrice cu sistem deschis, există posibilitatea ca laptele să ajungă la motor prin furtunul care face legătura între dispozitivul de colectare şi partea electrică. Iar din această cauză furtunul cu pricina ar trebui spălat, sterilizat şi uscat înainte de fiecare folosire, lucru ceva mai complicat.

Pompa de sân. Mărimea cupei, durabilitatea şi nivelul de zgomot

Un alt aspect pe care ar trebui să-l ai în vedere atunci când achiziţionezi pompa de sân este mărimea cupei colectoare, adică acea parte care se pune pe sân. Majoritatea dispozitivelor vin cu o cupă „one size fits all” şi doar câţiva producători oferă şi opţiunea de a-ţi cumpăra separat o cupă de dimensiuni potrivite sânilor tăi.

În ceea ce priveşte durabilitatea, trebuie să ştii că unele pompe de sân au motoare mai mici, fiind gândite mai degrabă pentru pomparea ocazională, pe când altele sunt dotate cu motoare mai puternice, potrivite mamelor care le folosesc zilnic. De regulă, motoarele mai mari sunt mai silenţioase decât cele mici.

În funcţie de modul în care vrei să foloseşti pompa de sân, fii atentă şi la greutatea acesteia sau la modul de alimentare. În cazul pompelor manuale, e clar, pot fi folosite oriunde. În cazul celor electrice, ideal ar fi să funcţioneze şi pe baterii şi poate chiar să aibă un adaptor auto.

Dacă doreşti să vezi şi părerea altor mame despre o anumită pompă de sân, poţi căuta informaţii pe site-uri precum breastpumpcomparisons.com.

 

Ghidul de alaptare de Jack Newman/Totul despre mame

 

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa