Continuăm seria poveştilor impresionante despre alăptare cu istorisirea Corinei Croitoru, mama Anei şi a gemenelor Sofia şi a Teodora, dar şi fondatoarea Asociaţiei Unu şi Unu. Experienţa sa este cu atât mai preţioasă, cu cât gemenele sale au fost născute prematur, la 29 de săptămâni.
Dacă îţi asculţi copilul, el te va învăţa ce trebuie să faci!
Sunt mămica a trei fetiţe, astfel încât prietenii îmi spun şi „trimama”. Am o fetiţă de 7 ani şi gemene de 4 ani. Tuturor le-am „servit” lapte matern călduţ, gustos, nutritiv, minunat.
Fetiţa cea mare, Ana, a supt la sân la o oră de la naşterea naturală. Era incredibil cât de bine se descurca fără să o înveţe nimeni! Eu, însă, am avut nevoie să învăţ cum să fac să scap de febra laptelui, ce să mănânc, cum să o poziționez. Am refuzat să am dinainte biberoane şi tetine în casă pentru a nu fi tentată să le încerc. De altfel, le sfătuiesc pe mame să nu îşi cumpere nici măcar „preventiv” biberoane şi tetine pentru că, dacă îţi asculţi copilul, el te va învăţa ce trebuie să faci ca să îl hrăneşti. Îţi trebuie, însă, răbdare la început şi, dacă ai şi familia alături să te susţină, succesul alăptării e garantat.
Informarea este preţioasă
Privind retrospectiv, alăptatul m-a ajutat să stabilesc o relaţie intimă, caldă, plină de dragoste cu prima mea fetiță. Uneori, când o îmbrăţişez pe Ana, acum când ea e mare, mai am parte de aşa momente de fericire. Sunt, însă, parcă prea scurte şi prea rare, dar de fiecare dată mă întorc în timp la acele momente de calm şi de împlinire, momentele alăptării. Pe ea am hrănit-o la sân, însă, până la 6 luni, pentru că am început serviciul. Nu a vrut formulă de lapte praf şi, până a trecut pe mâncare, a mâncat lapte matern, cu linguriţa. Din păcate, nu am ştiut că o pot alăpta doar noaptea şi dimineaţa, nu am fost foarte informată la acel moment şi am întrerupt alăptatul la 8 luni. Ca să vedeţi cât de preţioasă este informarea…
Alăptarea a fost salvarea în cazul naşterii premature
În ceea ce priveşte gemenele Sofia şi Teodora, alăptarea a fost salvarea. A însemnat atât salvarea lor fizică, cât şi a mea psihică. Gemenele mele s-au născut în săptămâna 29, după o sarcină dificilă, cu cerclaj şi stat la pat 2 luni. Au avut 1200 de grame şi 1450 de grame. Când le-am văzut prima dată, mi s-au părut atât de mici şi neputincioase, iar faptul că nu erau la mine în braţe să le protejez (erau în incubator) a fost foarte dureros.
Sentimentul de neputinţă s-a mai estompat în a treia zi, când am început să am lapte. La prima masă au mâncat câte o linguriţă fiecare, prin gavaj. Era pentru mine o victorie, stabilisem o legătură cu ele. De câte ori mă mulgeam, îmi închipuiam că, prin laptele meu, le voi da cel mai bun şi potrivit medicament din lume. Mă rugam la Dumnezeu să facă astfel încât laptele meu să conţină tot ce le trebuie şi să treacă de perioada critică. Laptele ajungea la ele prin seringă, arăta exact ca un medicament, un medicament căruia i-am dat forţe supranaturale.
Laptele matern, de nepreţuit
Am ajuns să am mai mult lapte decât mâncau ele două. Am fost sfătuită de medicii neonatologi să păstrez laptele pentru când voi ajunge cu ele acasă. M-am agăţat în disperarea mea de această idee: „Deci, dacă mi-au zis aşa doctorii, însemna că sigur voi ajunge cu ele acasă şi sigur vor fi bine! Tot ce pot face eu este să le dau lapte.” Interpretam orice cuvânt al doctorilor…
Aşa am ajuns să strâng 10 litri de lapte, în borcănele mici, la congelator. Toată această rutină de a mă steriliza, de a steriliza pompa şi recipientele, de a le refrigera şi de a le trimite acasă pentru a fi depozitate la congelator m-a ajutat şi pe mine şi pe soţul meu. Aveam amândoi ceva important de făcut pentru fetele noastre. Nu aş fi dat laptele meu congelat pentru nimic în lume, era de nepreţuit!
Dacă mamele vor să aibă lapte, vor avea!
Le-am dat apoi lapte matern, cu biberonul până la 6 luni, tot rotind laptele din congelator cu lapte proaspăt.
Am reuşit să le asigur 5 mese din 6 din lapte matern şi doar 1 biberon cu lapte praf pentru ambele fetiţe. Am însă un regret, că nu am insistat mai mult în a le alăpta.
Însă, de câte ori le aud pe prietene că îşi exprimă îngrijorarea că nu vor avea lapte, le asigur că, dacă ele vor să aibă lapte, vor avea. Chiar şi dacă naşti la 7 luni, când laptele îţi vine mai greu, pentru că nu este pregătit corpul, cu puţin efort laptele va veni!
Text: Corina Croitoru/Asociaţia Unu şi Unu
Foto: arhiva personală
Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.
În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:
• Cum să poziționezi bine copilul la sân;
• Ce poți face când copilul refuză sânul;
• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
• Alăptarea unui copil care are colici;
• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale