Ce să nu mănânci când alăptezi. Sfaturi de la medici de top

Uită de mituri transmise de la o generație la alta când vorbim de alimentația care nu este permisă în alăptare! Ghidul nostru va face lumină în acest subiect!

Georgiana Mihalcea, redactor
ce să nu mănânci când alăptezi
Ce să nu mănânci când alăptezi? Răspunsuri corecte de la experți de top.

Ce să nu mănânci când alăptezi este una dintre principalele tale griji imediat ce ți-ai adus copilul pe lume. Sunt mituri nefondate care au trecut ușor de la o generație la alta, sunt informații pe care ți le dau cunoscuții fără să le verifice înainte! Ghidul nostru va face lumină în acest subiect!

Cu atâtea informații în jur, îți este greu să descoperi care sunt cele corecte. Ca să-ți venim în ajutor, am consultat recomandările unor specialiști de top, ale căror cărți le poți găsi și la editura noastră.

În principiu, fiecare femeie poate alege cea mai potrivită dietă pentru ea, în funcție de preferințele personale, dar există câteva alimente cărora ar trebui să le acorzi o atenție specială.

Fii atentă la reacțiile copilului

Deși în trecut se credea că trebuie să eviți o listă întreagă de alimente, recomandările actuale sunt pentru testarea efectelor pe care le au aceste alimente asupra bebelușului, iar dacă totul merge bine, poți continua să le consumi liniștită!

Mai simplu spus, poți adopta aceeași dietă din timpul sarcinii, deoarece bebe este obișnuit deja cu anumite arome și nu este necesară eliminarea lor în timpul alăptării, dacă bebelușul nu prezintă vreun disconfort.

În plus, dacă vei mânca din toate câte puțin în timpul alăptării, bebelușul va experimenta noi gusturi datorită laptelui matern și se va adapta mult mai ușor în etapa de diversificare a alimentației sale.

Recomandările generale sunt cam aceleași din timpul sarcinii: consumă multe fructe și legume, proteine din carne și pește, limitează consumul de zaharuri și grăsimi saturate.

Reguli generale despre dieta mamei care alăptează

Dr. Miruna Georgescu, medic specialist pediatrie, Spitalul de pediatrie Medlife

Doctor Miruna Georgescu, medic specialist pediatrie, la Spitalul de pediatrie Medlife explică principalele regili alimentare din perioada alăptării.

Important este ca mamele să nu perceapă alăptatul ca pe o corvoadă, căci nu sunt bolnave, ci doar că trebuie să aibă grijă la ce mănâncă. Nu trebuie să mănânce cât pentru doi, dar nici nu trebuie să țină cure de slăbire drastice. Alimentația trebuie să fie variată, cu aport suficient de proteine și vitamine”.

Dr. Miruna Georgescu
  • Trebuie evitate alimentele cu potențial de „balonare”, alimentele indigeste, precum și cele cu potențial alergen mare.
  • De asemenea, se recomandă evitarea excesului de proteine din laptele de vacă.
  • Totul trebuie proaspăt preparat. Alimentația mamei care alăptează necesită un supliment zilnic de 800-900 calori și 20 gr. proteine.
  • Mamelor cu dietă vegană li se recomandă suplimente zilnice de vitamine B6 și B12 (prezente în mod natural doar în produsele animale).
  • Miturile precum consumul excesiv al unor alimente (lapte, bere) au fost dărâmate. Singurele modalități de a stimula lactația sunt: suptul viguros al sugarului, golirea completă a sânilor, astmosfera de relaxare și liniște a mamei.

Întrebarea nu este ce să nu mănânci când alăptezi, ci, mai degrabă, ce limitezi când alăptezi!

  • Limitează băuturile prea dulci, de asemenea și dulciurile în exces nu-ți fac bine!
  • Dacă e ceva de evitat, evită consumul de alcool, deoarece trece în laptele matern. Alcoolul poate perturba tiparul de somn al bebelușului, reduce producția de lapte, poate crește riscul de apariție a hipoglicemiei și afectează în general dezvoltarea bebelușului.
  • Cafeaua și ceaiul sunt permise, dar cu măsură (o ceșcuță pe zi de cafea slabă).
  • Nu mânca cât pentru doi, dar nici nu este bine să începi o dietă de slăbire!
  • Nu ține o dietă cu un conținut scăzut de calorii! În această perioadă ai nevoie de aproximativ 450-500 kcal în plus, deoarece producția de lapte necesită mai multă energie.
  • Stai departe de dietele care exclud carbohidrații, deoarece aceștia îți oferă energie când alăptezi.
  • Nu adopta o dietă care exclude produsele de origine animală (carne, pește, ouă, lapte și produse lactate), deoarece acestea sunt principalele surse de proteine. Persoanele vegane își vor lua proteinele din legume, ca și în perioada sarcinii.
  • Condimentele, grăsimile sunt și ele necesare și trebuie să facă parte în continuare din dieta ta. Nu trebuie să excluzi grăsimea cu totul, trebuie doar să ai grijă să fie sănătoasă și în cantități rezonabile. Ideal este să ai 3 mese principale pe zi și câteva gustări.
  • Nu este nevoie de alimente specifice pentru a crește producția de lapte, punând copilul la sân, alăptarea se va desfășura în condiții optime!
  • Nu fuma în timp ce alăptezi și nu lua niciun medicament decât dacă a fost recomandat de medicul tău!

Recomandările doctorului Newman

Dr. Jack Newman în cartea „Ghidul pentru alăptare” face următoarea remarcă : „Mi se pare interesant că adulții din specia umană nu absorb, în condiții normale, total sau măcar parțial proteinele digerate în sângele lor, însă la mamele care alăptează se întâmplă acest lucru. De ce?

Cel mai probabil este pentru că un copil alăptat are nevoie să primească aceste proteine, acestea îl protejează pe copil de o viitoare intoleranță la alimente care conțin aceste proteine”. În ceea ce privește simptomele care ne pot sugera că bebe are o sensibilitate la unul dintre componenții laptelui matern, dr. Newman recomandă atenție la următoarele semne:

  • Plâns neconsolat după masă, pus adesea pe seama colicilor.
  • Scaune verzi, spumoase explozive. Dacă însă un copil este liniștit, mulțumit și ia bine în greutate, dar are asemenea scaune, nu e cazul să vă faceți probleme.
  • Scaune cu sânge.

Sensibilitatea copilului este dată de anumite proteine din unul dintre aceste alimente:

  • Primele pe lista de excludere sunt produsele lactate. Evită această grupă pentru cel puțin trei săptămâni și urmerește reacția copilului în acest interval. Dacă simptomele continuă reintrodu lactatele și exclude altă grupă și tot așa până descoperi factorul iritant pentru copil.
  • În ceea ce privește cafeaua, renunțarea la ea este prescrisă doar celor care fac exces (mai mult de 1-2 căni pe zi) . Unui bebeluș de trei luni îi ia trei zile să elimine din corp cofeina ingerată de mamă într-o singură zi, spune Jack Newman.
  • Dacă nimic nu a adus o îmbunătățire, poți lua enzime pancreatice, o capsulă la fiecare masă principală. Acestea dezintegrează proteinele care deranjează copilul.

Sfaturile doctorului William Sears în „Cartea bebelusului”– ce să nu mănânci când alăptezi

Mâncărurile care pot da reacții nedorite atunci când trec în lapte își fac efectul începând cu două ore după ce le-ai consumat. Îți poți da seama că starea de agitație și manifestările tipice pentru colici sunt cauzate de alimentație pe baza unui comportament numit „Colica de 24 de ore”.

Acesta un episod de sine stătător cu dureri care apar în primele 24 de ore după ce mama care alăptează a consumat un aliment suspect și care nu reapare până data următoare când consumă acel aliment.

Ce alimente pot crea sensibilități

Produsele lactate și în special laptele de vacă. Cercetătorii au descoperit că beta-lactoglobulina, cu potențial alergen, din laptele de vacă se transferă la bebeluș prin laptele matern. Acest alergen provoacă tulburări intestinale bebelușului.

CITEȘTE ȘI: Alergia la laptele de vacă, cea mai frecventă alergie la bebeluși. Simptome și tratament

Sunt bebeluși care nu reacționează bine dacă mama consumă lapte, iar alții dacă mama consumă orice produs preparat din lapte. De aceea analiza atentă poate ajuta la a determina la ce anume e sensibil copilul. Ca alternativă, încearcă laptele de capră, de migdale sau de soia. 

Alimentele ce conțin cofeină. Deși unii bebeluși sunt mai sensibili decât alții la cofeină, în general este nevoie ca mama să consume o cantitate semnificativ ca cel mic să fie afectat.

Cereale și nuci, în special grâul porumbul, alunele și soia.

Alimentele picante sau cu mult usturoi – acestea dau un gust aparte laptelui si ăl pot face pe bebe să refuze sânul sau să fie agitat când mănâncă.

Alimente care produc gaze – broccoli, ceapă, fasole, varză de bruxelles, conopidă, varză. Aceste îi pot balona și pe bebeluși.

Cum depistezi alimentele care-l deranjează pe bebeluș

Este sistemul identic cu cel de depistare a alergiilor care pot apărea în timpul diversificării. Din tot ce consumi selectează alimentele care apar în lista de mai sus și exclude-l pentru cel puțin două săptămâni. Poți începe cu cu lactatele. Ca să fii sigură că ai descoperit corect alimentul care deranjează, reintroduce-l în alimentație și vezi dacă apar reacții în decursul a 24 de ore.

Nu exagera cu niciun aliment!

Unii bebeluși sunt extrem de sensibili chiar și la o picătură sau doar o firimitură dintr-un aliment, alții reacționează doar atunci când mama consumă zilnic cantități mari. Produsele cu grâu sau cu citrice sunt cele mai bune exemple în acest sens. Cantitățile mari pot să supere bebelușul, iar o porție mică să fie bine tolerată! 

Informează-te din cele mai bune cărți

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa