Ce să faci să ai lapte la sân – ghid cu sfaturi de la medici

Pentru tine am creat un ghid complet al celor mai eficiente metode de stimulare a lactației.

Georgiana Mihalcea, redactor
ce să faci să ai lapte la sân
Ce să faci să ai lapte la sân- descoperă ghidul nostru complet!

Ești la început de drum și evident te întrebi ce să faci să ai lapte la sân. Ai auzit tot felul de mituri legate de dietă ori stil de viață, în maternitate nu ai primit suficiente informații despre o alăptare eficientă. Pentru tine am creat un ghid complet al celor mai eficiente metode de stimulare a lactației.

Doctorul Jack Newman, o autoritate internațională în domeniul îngrijirii copiilor, este autorul „Ghidului pentru alăptare”, un bestseller care a vândut milioane de exemplare în întreaga lume. Cartea se află în portofoliul ZYX Books și poate fi comandată de pe platforma noastră.

Lucrarea sa, dar și sfaturile unor medici din România, ne-au ajutat să selectăm cele mai eficiente modalități de a te ajuta să ai lapte pentru bebelușul tău și să treci cu bine peste provocările cu care te întâlnești la început de drum.

Alăptează din prima clipă!

Te-ai întrebat probabil cum se formează laptele? Ei bine, hormonii sunt cei care dictează glandelor mamare să secrete substanţe precum lactoză, caseină sau grăsimi. Laptele format va străbate canalele galactofore, exteriorizându-se la nivelul mamelonului. Ceea ce nu trebuie să uiţi niciodată este că, după ce ai născut, singurul stimul al lactaţiei este suptul.

Nu cotează mărimea sânilor! Chiar dacă ai sânii mici, tot vei avea suficient lapte pentru copilul tău! Dimensiunea mică a sânului înseamnă mai puţin ţesut adipos, nu mai puţin ţesut glandular.

Nu întrerupe alăptarea dacă sânii devin grei și dureroși!

Imediat după naștere este posibil să nu ai prea mult lapte, lucru absolut normal. Din ziua a treia însă vei avea suficient lapte, iar sânii tăi pot fi grei, plini și uneori tari. Acest fenomen se numește angorjarea sânilor şi durează, în general, până în ziua a 14-a.

Continuă să alăptezi, chiar dacă pare dificil în aceste momente. Dacă tot te întrebai ce să faci să ai lapte la sân, ei bine răspunsul e simplu: nu renunța la alăptare! Atunci când suge bebelușul scade presiunea din sân şi permite un flux corect al laptelui prin canalele galactofore.

După alăptare, te vei simţi mult mai bine, sânul se uşurează şi treptat organismul tău va învăţa să producă exact cantitatea de lapte de care are nevoie copilul. Întreruperea alăptării va duce la acumulare în canale şi la infecţia sânului, ducând la apariția mastitei sau, mai grav, a abcesului sânului.

4 soluții eficiente ca să ai lapte la sân de la dr. Jack Newman, autorul cărții „Ghidul pentru alăptare”

Doctorul Newman, pe baza vastei sale experiențe, propune mai multe metode care să îți fie de folos ca să ai lapte la sân.

Le găsești aici, prezentate pe scurt, dar poți comanda direct Ghidul de alăptare AICI, pentru a descoperi toate secretele unei alăptări de succes!

1. Așază-l corect la sân din primele zile!

Dr. Newman spune că „atașarea ideală” este asimetrică deoarece:

  • Bărbia bebelușului atinge sânul, însă nasul nu.
  • Bebelușul acoperă mai mult din areolă cu buza de jos decât cu buza de sus.
  • Întregul corp al bebelușului este înclinar ușor în sus, astfel încât să se poată uita ușor la mama sa.

„O atașare la sân este asimetrică, iar copilul acoperă o parte mai mare din areolă cu buza inferioară decât cu buza superioară. Buza inferioară este ușor înghesuită, dar se poate corecta prin apăsarea ușoară a bărbiei timp de câteva secunde în timp ce copilul suge”.

dr Jack Newman

2. Învață cum să-ți dai seama când copilul suge sau doar suzetează

Dr. Newman spune că odată ce o mamă recunoaște că „pauza bărbiei” înseamnă că și-a umplut gura cu lapte, și, cu cât e mai lungă pauza, cu atât este mai plină gura bebelușului, asta înseamnă că înțelege că instrucțiunile cu privire la perioada de alăptare nu au niciun sens.

De ce să te oprești să alăptezi de la primul sân după 10 sau 20 de minute dacă bebelușul însă suge? De ce să mai ții copilul la sân pentru a primi „laptele gras” dacă acesta nu mai suge și primește foarte puțin lapte?

3. Folosește compresia sânului!

Compresia sânului poate fi o metodă foarte utilă când nu știi ce să faci să ai lapte la sân.

Iată cum se face corect compresia sânului:

  • În primul rând asigură-te că știi să faci diferența între supt și suzetare! Când bebelușul suzetează în cea mai mare parte a timpului, dar ia totuși câteva pauze, pe măsură ce suge, poți începe compresia. Nu comprima când bebelușul nu suge deloc sau atunci când suge bine!
  • Pune degetul mare pe o parte a sânului și cele patru degete pe cealaltă parte, cât mai departe de areolă. Pe măsură ce bebelușul suge, strânge toate degetele, comprimând sânul, presiunea trebuie să fie fermă, dar nu dureroasă.
  • Menție o presiune constantă atâta timp cât bebelușul suge.
  • Dacă bebelușul nu mai suge nici după folosirea compresiei, oferă-i celălalt sân.

Dacă mameloanele nu au ragade poți continua să schimbii sânii de mai multe ori, dacă bebelușul dorește acest lucru. Sânii tăi produc lapte continuu, astfel că bebelușul poate începe să sugă din nou.

Urmăriți mai jos un mic interviu cu dr Jack Newman, venit în România la invitația Totul despre mame

4. Folosește medicamente care cresc producția de lapte

Aceste medicamente se iau însă doar la recomandarea medicului specialist, după ce toate celelate mijoace de stimulare a producției de lapte au fost epuizate.

Dr. Newman spune că se pot folosi atât cele pe bază de plante, cât și cele farmaceutice. „Este bine să nu aveți nevoie de medicație, dar cred cu putere că, dacă bebelușul poate primi mai mult lapte de la mama sa și/sau se poate evita laptele praf ori se poate folosi mai puțin lapte praf, merită să luați medicamente!”

Alăptând, mamele învață să alăpteze, mamele învață prin practică. Hrănirea cu biberonul sau orice altă metodă de suplimentare a hranei bebelușului care nu se face la sân nu este alăptare.

Dr. Jack Newmn, expert internațional în alăptare

Alte metode care  te ajută atunci când nu știi ce să faci să ai lapte la sân

Dacă în primele zile sânii stau să plesnească de atâta lapte, ulterior, vei descoperi că nu mai sunt aşa de umflaţi. Nu te îngrijora, descongestionarea sânilor nu înseamnă că ţi se împuţinează rezervele. Din contră, lucrurile intră pe un făgaş normal.

Verifică „producţia“ de lapte observând dacă bebeluşul:

  • udă 6 scutece pe zi şi are cel puţin 3-4 scaune
  • câştigă în greutate
  • fontanelele sunt uşor ridicate, nu supte, ca şi când sugarul ar fi deshidratat sau înfometat
  • are gura şi pielea uscate

Uită de mituri!

Medicul te va sfătui să nu mănânci pentru doi. Oamenii se numără printre puţinele specii a căror secreţie lactată nu e influenţată de cantitatea de mâncare. Nimic din ceea ce mănânci nu va creşte lactaţia. Grăsimile pe care le consumi vor produce doar un lapte mai gras.

Dacă nu ai suficiente grăsimi în alimentaţie, corpul tău va elibera grăsimi din rezerva proprie şi le va folosi pentru consistenţa laptelui. Adaugă la regimul tău obişnuit 500 de calorii pe zi şi te vei simţi mai puţin obosită, acestea acoperind energia cheltuită în plus cu lactaţia.

Alăptează copilul la cerere!

Ca să ai lapte la sân nu-l alăpta niciodată mai devreme de o oră şi jumătate, două ore de la ultima masă – acesta fiind timpul normal de evacuare a stomacului unui copil hrănit natural.

Alimentaţia este la cerere, oriunde şi oricând. Alăptatul la cerere permite adaptarea cantităţii de lapte la nevoile copilului, hrănirea, hidratarea şi calmarea lui. Frecvenţa meselor stimulează lactaţia: un nou-născut poate suge de la 8 la 12 ori pe zi, în reprize a căror durată este dictată de el.

Informează-te despre alăptare din cele mai bune cărți

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa