Ce mănânci când alăptezi. Ghid complet de la experți

Este important să alegi o dietă corectă, să mănânci echilibrat, pentru a restabili rezervele nutriționale.

Georgiana Mihalcea, redactor
ce mănânci când alăptezi sfaturi
Ce mănânci când alăptezi – urmează sfaturi de la experți în domeniu.

  Nu contează neapătat ce mănânci când alăptezi, atâta timp ai o alimentație sănătoasă. Cu toate acestea, este important să alegi o dietă cât mai corectă, să mănânci echilibrat, pentru a restabili rezervele nutriționale după naștere, evitând epuizarea. În plus, ai voie să consumi preparate care erau interzise în timpul sarcinii precum sushi sau brânza nepasteurizată!

  Este adevărat însă că, pentru a produce lapte, corpul tău are nevoie de calorii în plus. Unele dintre aceste calorii provin din rezervele pe care le-ai acumulat în timpul sarcinii, iar cealaltă parte provine de la ce alimente consumi în timpul alăptării. Deci, pentru a produce suficient lapte pentru bebe este suficient doar să mănânci!

  Nu mânca cât pentru doi! Este un mit!

  Unele mame spun că în timpul alăptării au au apetit crescut. Acest lucru este normal și nu ar trebui să te îngrijoreze sau să încerci să limitezi consumul de alimente de teamă să nu te îngrași. Atunci când își respectă pofta de mâncare, majoritatea mamelor care alăptează pierd în greutate treptat în termen de șase luni de la naștere.

  Cu siguranță că și tu ai auzit că atunci când alăptezi trebuie să „mănânci cât pentru doi”! Dar, să dublezi porţiile de mâncare în timpul alăptării nu aduce niciun beneficiu! Poate doar să te îngraşi zdravăn!

  Oamenii se numără printre puţinele specii a căror secreţie lactată nu e influenţată de dietă. Cercetări recente au arătat că nu există aproape nici o diferenţă între laptele unei mame care locuieşte în Anglia şi laptele unei mame din cea mai săracă ţară africană.

  CITEȘTE ȘI: Alăptarea la cerere. Ce spun experții despre hrănirea ghidată de copil

  Grăsimile pe care le consumi la dejun nu vor produce un lapte mai gras. Dacă nu ai suficiente grăsimi în alimentaţie, corpul tău va elibera grăsimile din rezerva proprie şi le va folosi pentru a secreta laptele copilului (de aceea dacă alăptezi şi ai o dietă echilibrată, vei slăbi).

  Mamele care alăptează nu au nevoie decât de 500 de kcal în plus pe zi.

  Sfaturi generale – nutriționale pentru mamele care alăptează

  • Pe lângă cele trei mese zilnice poți lua câteva gustări sănătoase și hrănitoare precum fructe, legume, pâine integrală, brânză, iaurt.
  • Nu ține cură de slăbire în perioada alăptării, corpul tău își va reveni treptat la dimensiunile dinainte de sarcină dacă adopți o alimentație corectă. Contează ce mănânci când alăptezi, în sensul că nu trebuie să crești cantitățile, dar nici să le scazi de teama îngrășării!
  • Ascultă-ți setea și consumă minimium 2 l de apă pe zi. Urmărește aspectul urinei, dacă este închisă la culoare înseamnă că nu te-ai hidratat suficient. În același timp însă, trebuie să fii conștientă de faptul că nu va crește cantitatea de lapte proporțional cu consumul de lichide consumate! Și, în niciun caz, dacă bei lapte nu vei produce mai mult lapte!
  • Majoritatea nutriţioniştilor sunt de acord că mama care alăptează nu trebuie să-şi modifice în mod fundamental comportamentul alimentar în măsura în care şi-a însuşit un mod de viaţă sănătos.
  • Nu trebuie să mănânci mai gras sau mai dulce şi nici să te abţii din start de la o seamă de alimente/mâncăruri, pe motiv că „în popor” se spune că provoacă crampe sau diaree micuţului. E cazul verzei, al conopidei, al mazărei, al castraveţilor, al fructelor cu puf  – ca piersica, despre care se spune că provoacă gaze şi dureri de burtică sugarului, al roşiilor, care ar provoca diareea, al cartofilor prăjiţi şi maionezei care se zice că i-ar dăuna la stomacel sugarului etc.).
  • Unii copii sunt mai sensibili şi, într-adevăr, multe din legumele/fructele amintite le fac rău, alţii nu reacţionează însă în nici un fel şi mama nu trebuie să-şi impună restricţii inutile.

  Știi ce mănânci când alăptezi, dar știi cum reacționează copilul?

  S-a crezut mult timp că anumite alimente preum varza, ceapa, preparatele picante sau laptele de vacă ar reprezenta o problemă pentru bebeluși. Însă, acum știm că organismul lor se adaptează destul de bine la nutrienții pe care îi primesc din laptele matern și nu dezvoltă alergii alimentare.

  În primul an de viață se estimează că doar 1-2% dintre bebelușii alăptați vor avea o asemenea reacție, dacă că nu trebuie să-ți faci griji prea mari în legătură cu ce mănânci când alăptezi.

  Principalii alergeni responsabili de astfel de reacții pot fi: laptele de vacă, ouăle, arahidele, nucile, grâul, soia și peștele.

  Jack Newman, în cartea sa „Ghidul pentru alăptare”, pe care o poți comanda direct de pe site-ul nostru spune că nu trebuie să te îngrijorezi că proteinele diverselor alimente pot ajunge în laptele tău ducând la apariția colicilor ori  a alergiilor alimentare.

  „Nu este o idee bună să elimini lactatele pentru orice eventualitate, de exemplu, chiar dacă laptele de vacă a provocat o alergie primului copil. Mulți medici fac o confuzie între intoleranța la proteina laptelui de vacă și intoleranța la lactoză!”

  dr. Jack Newman, expert internațional în alăptare

  Nu a fost demonstrată existența unei legături între dieta mamei și riscul ca bebelușul alăptat să dezvolte alergii alimentare. Prin urmare, nu este necesar să elimini alimentele alergenice din dieta ta, chiar dacă un membru al familiei are alergii alimentare.

  Urmărește atent reacțiile copilului tău la alimentele pe care le consumi!

  Dacă pare să reacționeze la un aliment nou, este sugerat să renunți la acel aliment pentru o vreme și să urmărești reacția bebelușului tău. De cele mai multe ori, simptomele dispar în 24 până la 48 de ore.

  Dacă bebelușul are o stare bună după eliminarea alimentului care i-a provocat o anumită reacție, poți încerca să îl consumi din nou și nu uita să consulți un nutriționist pentru a evita deficiențele alimentare.

  CITEȘTE ȘI: Alergiile alimentare la bebeluși și copii. Explicțiile medicului alergolog

  Pe de altă parte, dacă bebelușul tău prezintă în continuare anumite reacții, el poate fi intolerant sau alergic la un aliment sau poate avea o problemă de sănătate. În acest caz, se impune efectuarea unui consult medical de specialitate.

  Contează ce mănânci când alăptezi mai puțin decât crezi!

  • Majoritatea bebelușilor au gaze, pot fi agitați după ce sug și multe mame se întreabă dacă nu cumva dieta lor le produce aceste stări. Răspunsul? Foarte puțin probabil!
  • Cercetările arată că proporția sugarilor care sunt alergici la ceva din laptele matern este cu puțin peste 1%.
  • Semne de alergie la o componentă a laptelui: erupții cutanate, vărsături excesive, prezența firișoarelor de sânge în scaun sau congestie persistentă.
  • Dacă bebelușul tău are o intoleranță alimentară este posibil să prezinte simptome precum: iritabilitate sau plâns după ce a fost pus la sân, reflux și scaune „explozive”, tendința de a-și duce genunchii spre piept.
  • La orice semn de îngrijorare, mergi cu copilul la un consult pediatric. Medicul te va sfătui să oprești pentru o perioadă consumul unui aliment și să-l reintroduci după câteva săptămâni, urmărind cu atenție reacția copilului.
  • Asigură-te că dieta ta când alăptezi conține suficient calciu, deoarece alăptarea reduce rezervele din organism. Consumă patru porții de produse lactate pe zi, cum ar fi lapte, iaurt, brânză sau produse fără lactate, inclusiv nuci, tofu, semințe de susan și legume verzi cu frunze. O porție este de aproximativ o jumătate de cană de legume verzi sau o bucată mică de brânză de 50 g (1,5 oz).
  • Încearcă să ții un jurnal alimentar: scrie în el tot ce mănânci sau bei când alăptezi și simptomele bebelușului, acest lucru te va ajuta să identifici anumite tipare.
  • Contrar credinței populare, berea nu mărește cantitatea de lapte produsă de o mamă. Mai degrabă alcoolul are ca efect reducerea producției de lapte. Orzul conținut în bere, însă, ar putea stimula secreția de prolactină, un hormon care joacă un rol în alăptare. Cu toate acestea, drojdia de bere nu ar avea acest efect.

   CITEȘTE ȘI: Vitamina D și imunitatea: este aceasta ,,vitamina-minune” pentru sănătate?
  • Vitamina D este esențială în timpul alăptării și este vitală în primul an de viață al copilului tău. Este importantă pentru a avea oase sănătoase, atât tu, cât și bebelușul, iar expunerea la soare v-o oferă în cea mai mare parte. 
  • Dacă locuiți într-un loc cu puțină lumină solară, mai ales iarna, este posibil ca aportul de vitamina D să nu fie suficient, de aceea este recomandat să iei suplimente. Solicită sfatul medicului tău.
  • Mai multe despre prevenirea rahitismului la copii poți descoperi în studiul efectual de Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului aici.

  Informează-te din cele mai bune cărți:

  Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

  Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

  În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

  Cartea poate fi cumpărată de AICI.

  Te-ar mai putea interesa