Multe proaspete mămici se întreabă dacă pot mânca orice fruct dacă își hrănesc la sân copilul. Să vedem ce fructe mănânci dacă alăptezi astfel încât organismul tău să beneficieze de toți nutrienții necesari.
Probabil orice proaspătă mămică în timp ce alăptează are foarte multe tabele nutriționale și planuri de dietă. Dacă te întrebi ce fructe ar trebui să consumi în timpul acestei perioade, atunci acest articol este pentru tine, conform informațiilor oferite de momjunction.com.
Dacă ai dubii cu privire la efectele pe care fructele le au asupra bebelușului, poți să faci teste și să le consumi pe rând urmărind și copilul. În principiu, poți să consumi orice fruct pentru că acestea îți dau energie fără să îți aducă un aport caloric însemnat.
Fructele sunt surse de vitamine și minerale astfel încât este bine să le incluzi în dieta ta în stare naturală la gustare. Ele îți vor completa necesarul zilnic de nutrienți. Iată ce nevoi ai când alăptezi:
Cantitatea | |
acid folic | 500 micrograme/zi |
fier | 9 mg/zi |
calciu | 100 mg/zi |
vitamina D | 200 IU |
iod | 270 micrograme/zi |
vitamina D | 2500 IU |
Îți recomandăm și ”Ghidul de alăptare al dr. Jack Newman – informații complete pentru mame și specialiști”. Detalii AICI.
Fructele sunt extrem de importante pentru dietă. Ele oferă antioxidanți, minerale esențiale și fibre necesare organismului. Dacă alăptezi atunci este esențial să consumi fructe proaspete care să-ți ofere nutrienții și energia de care ai nevoie. Iată care sunt cele mai bune fructe pentru tine:
Papaya cu multă vitamina A
Papaya verde este varietatea verde, necoaptă, a fructului papaya de culoare galben auriu. Acest fruct are proprietăți incredibile pentru procesul de creștere a lactației. În plus, este un fruct sărac în calorii, astfel încât este numai bun de introdus în dieta femeilor care alăptează. Enzimele din papaya verde, papaina și chimopapaina, sporesc producția de lapte. Acestea ajută și la stimularea digestiei, iar chimopapaina reduce inflamațiile și favorizează regenerarea celulelor.
- CITEȘTE ȘI: Alimente bogate în vitamina C
Papaya conține o cantitate crescută de vitamina C și potasiu, care este esențial pentru funcția cardiacă și musculo-scheletală. De asemenea, conține vitamina E care ajută la formarea celulelor sangvine roșii.
Papaya este o excelentă sursă de vitamina A și flavonoizi – beta-caroten, luteină, zeaxantină și criptoxantină. Conține vitamine din complexul B, cum ar fi acid folic, piridoxină (vitamina B6), riboflavină sau tiamină (vitamina B1).
Papaya se consumă în stare proaspătă, curățându-se semințele. Poate fi transformată în compot, suc, jeleu.
Cantitatea la 100 g | |
Calorii | 54.6 |
Carbohidrați | 13,7 g |
Fibre | 2,5 g |
Colina | 8.5 mg |
Fier | 0.1 mg |
Vitamina E | 1.0 mg |
Vitamina B9 (acid folic) | 53.2 mcg |
Vitamina K | 3.6 mcg |
Calciu | 33.6 mg |
Zinc | 0.1 mg |
Magneziu | 14.0 mg |
Vitamina A | 1531 IU |
Vitamina B3 | 0.5 mg |
Vitamina C | 86.5 mg |
Seleniu | 0.8 mcg |
Potasiu | 360 mg |
Caise cu multe fibre
Dacă ești o mamă care alăptează, ar trebui să introduci caisele în dieta ta. Aceste fructe sunt bogate în vitaminele C și A, în calciu și potasiu. Caisele sunt bogate în fitoestrogeni, chimicale ce mimează activitatea estrogenului. Aceste chimicale ajută la reglarea hormonului ce produce lactația și implicit crește producția de lapte.
- CITEȘTE ȘI: Pudding de caise
Potrivit informațiilor din Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, caisele sunt bogate în fibre și, prin urmare, sunt recomandate persoanelor care suferă de constipație. De asemenea, fibrele sunt bune pentru reducerea colesterolului, ceea ce va duce la îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular. Datorită prezenței fierului și a cuprului, caisele ajută la formarea hemoglobinei, așadar s-au dovedit a avea efecte benefice în tratarea anemiei.
Cantitatea la 100 g | |
Calorii | 74.4 |
Carbohidrați | 17,4 g |
Fibre | 3,1 g |
Colina | 4.3 mg |
Fier | 0.6 mg |
Vitamina E | 1.4 mg |
Vitamina B9 (acid folic) | 13,9 mcg |
Vitamina K | 5,1 mcg |
Calciu | 20,2 mg |
Zinc | 0.3 mg |
Magneziu | 15,5 mg |
Vitamina A | 2985 IU |
Vitamina B3 | 0.9 mg |
Vitamina C | 15 ,5 mg |
Fosfor | 35.7 mg |
Seleniu | 0.2 mcg |
Potasiu | 401 mg |
Ce fructe mănânci dacă alăptezi. Avocado plin de antioxidanți
Avocado este o sursă bogată de acizi grași esențiali, omega 3, omega 6 și omega 9. Acești amino acizi sunt esențiali pentru multe funcții ale corpului și ajuta la producția laptelui matern.
Pulpa de avocado conține mai multi antioxidanți poli-fenolici, cum ar ficryptoxanthina, luteina, zeaxantina, beta și alfa caroten. Împreună, acești compuși te protejează împotriva radicalilor liberi și a speciilor reactive ale oxigenului (SRO), care joacă un rol important în procesul de îmbătrânire și în procesele diferitelor boli.
Avocado este minunat pentru menținerea nivelului de zahăr în sânge și a celui de colesterol. Poți introduce avocado în salatele tale sau îl poți consuma crud la gustarea dintre mese.
Cantitatea la 100 g | |
Calorii | 240 |
Carbohidrați | 12,8 g |
Fibre | 10,1 g |
Colina | 21.3 mg |
Fier | 0.8 mg |
Vitamina E | 3.1 mg |
Vitamina B9 (acid folic) | 122 mcg |
Vitamina K | 31,5 mcg |
Calciu | 18,0 mg |
Zinc | 1,0 mg |
Magneziu | 43.5 mg |
Vitamina A | 219 IU |
Vitamina B3 | 2,6 mg |
Vitamina C | 15 ,0 mg |
Fosfor | 78,0 mg |
Seleniu | 0.6 mcg |
Potasiu | 727 mg |
- CITEȘTE ȘI: 2 sandviciuri cu avocado pentru copii
Căpșuni pline de vitamine
O mamă care alăptează nu trebuie să le ocolească deloc deoarece sunt fructe extraordinar de importante în dietă. Sunt pline de fier, vitamina C, calciu, potasiu și magneziu.
- CITEȘTE ȘI: Pot consuma căpșuni în sarcină?
Căpșunele conțin cantități importante de vitamina B6, niacina, riboflavina, acid pantotenic și acid folic. Acestea ajută organismul să metabolizeze carbohidrații, proteinele și grăsimile.
Dacă ești alergică la căpșune sau cineva din familia ta are o astfel de alergie, din păcate, ar trebui să ceri sfatul medicului înainte de a te înfrupta din ele deoarece alergenii ar putea să-l afecteze și pe bebelușul tău prin intermediul laptelui matern.
Cantitatea la 100 g | |
Calorii | 48,6 |
Carbohidrați | 11,7 g |
Fibre | 3,0 g |
Colina | 8,7 mg |
Fier | 0.6 mg |
Vitamina E | 0,4 mg |
Vitamina B9 (acid folic) | 36,5 mcg |
Vitamina K | 3,3 mcg |
Calciu | 24,3 mg |
Zinc | 0,2 mg |
Magneziu | 19,8 mg |
Vitamina A | 18,2 IU |
Vitamina B3 | 0,6 mg |
Vitamina C | 89,4 mg |
Fosfor | 36,5 mg |
Seleniu | 0.6 mcg |
Potasiu | 233 mg |
- CITEȘTE ȘI: Înghețată de casă cu căpșuni
Banane pentru energie
Dacă vrei să-ți crești nivelul de acid folic din organism, include bananele în dieta ta. Bananele sunt bogate în vitamine și minerale și, foarte important, vor compensa numărul de calorii pe care le pierzi în timpul alăptatului.
- CITEȘTE ȘI: Smoothie de banană
Bananele sunt o sursă de fructooligozaharide, un compus prebiotic care hrăneşte bacteriile bune din colon. Acestea produc vitamine şi enzime digestive care îmbunătăţesc capacitatea de a absorbi nutrienți. De asemenea, cantitatea mare de potasiu din banane poate ajuta la sănătatea oaselor.
Cantitatea la 100 g | |
Calorii | 200 |
Carbohidrați | 51,4 g |
Fibre | 5,9 g |
Colina | 22 mg |
Fier | 0.6 mg |
Vitamina E | 0,2 mg |
Vitamina B9 (acid folic) | 45 mcg |
Vitamina K | 1,1 mcg |
Calciu | 11,3 mg |
Zinc | 0,3 mg |
Magneziu | 60,8 mg |
Vitamina A | 144 IU |
Vitamina B3 | 1,5 mg |
Vitamina C | 19,6 mg |
Fosfor | 49,5 mg |
Seleniu | 2,3 mcg |
Potasiu | 806 mg |
Ce fructe mănânci dacă alăptezi. Coacăze pline de vitamina C
Aceste sunt printre cele mai bune fructe pe care le poți consuma atunci când alăptezi deoarece sunt pline de nutrienți esențiali. În plus, au un conținut mic de calorii și multe fibre, și de aceea te vor ajuta să scapi mai repede de kilogramele acumulate în timpul sarcinii.
- CITEȘTE ȘI: Tort cu fructe de pădure
Proprietățile lor naturale de antioxidanți te vor ajuta să rămâi protejată împotriva infecțiilor. Coacăzele sunt bogate în vitamine și minerale precum vitamina C, calciu, potasiu și carbohidrați.
Cantitatea la 100 g | |
Calorii | 63 |
Carbohidrați | 15,5 g |
Fibre | 4,8 g |
Fier | 1,54 mg |
Vitamina B9 (acid folic) | 8 mcg |
Calciu | 55 mg |
Zinc | 0,27 mg |
Magneziu | 24 mg |
Vitamina A | 230 IU |
Vitamina B3 | 0,300 mg |
Vitamina C | 181 mg |
Fosfor | 59 mg |
Potasiu | 322 mg |
Pepene galben cu puține calorii
Dacă te întrebi ce fructe mănânci dacă alăptezi pepenele galben poate fi răspunsul. În timpul sarcinii sau al alăptării, organismul tău are nevoie de un flux constant de vitamine și minerale esențiale. Pentru asta, pepenele galben este fructul excelent. Pepenele galben poate fi consumat crud, în salată sau în combinație cu alte deserturi.
Pepenele galben are în compoziție 90% și este sărac în calorii motiv pentru care îl poți consuma în cantități destul de mari fără să te temi că vei avea probleme de greutate. Conține o cantitate semnificativă de vitamine, în special A și E, care sunt perfecte pentru a reda suplețea pielii, dar și pentru a te ajuta să elimini toxinele din organism.
Cantitatea la 100 g | |
Calorii | 63,7 |
Carbohidrați | 16,1 g |
Fibre | 1,4 g |
Fier | 0.3 mg |
Vitamina B9 (acid folic) | 33,6 mcg |
Calciu | 10,6 mg |
Zinc | 0,2 mg |
Magneziu | 17,7 mg |
Vitamina A | 88,5 IU |
Vitamina K | 5.1 mcg |
Vitamina B3 | 0,7 mg |
Vitamina B6 | 0.2 mg |
Vitamina C | 31,9 mg |
Fosfor | 19,5 mg |
Potasiu | 404 mg |