Ce este permis și ce este interzis în timpul alăptării

Mihaela Călin
Ce este permis și ce este interzis în timpul alăptării vă explicăm în articol

  Ce este permis și ce este interzis în timpul alăptării? Solar, saună, păr vopsit… Ce este permis şi ce este interzis în timpul alăptării?

  Foarte multe proaspete mămici se întreabă dacă pot merge la solar sau la saună când alăptează sau dacă îşi pot vopsi părul. Verificați mai jos ce este permis în timpul alăptării şi ce tratamente pot afecta bebeluşul.

  Dacă va uitaţi pe pliantele despre suplimentele alimentare sau tratamente cosmetice, probabil că veţi observa avertismentul: „Permis după sarcină şi alăptare”. Sunt două motive pentru care anumite tratamente sau produse nu sunt recomandate mamelor care alăptează. S-a dovedit că unele preparate sau tratamente au un efect negativ asupra alăptării, adică pot afecta producţia de lapte sau pot altera gustul. De asemenea, este posibil ca producătorul să nu aibă nici o cercetare care să dovedească faptul că un produs cosmetic sau un tratament este sigur pentru femeile care alăptează şi atunci avertismentul este uşor deranjat. Pe site-ul kellymom.com am descoperit o listă cu produsele şi tratamentele cosmetice care pot fi folosite în siguranţă pe perioada alăptării şi care sunt cele care trebuie evitate.

  Proceduri cosmetice permise în timpul alăptării:

  1. Crema împotriva vergeturilor de pe sâni

  Un produs cosmetic de acest gen poate fi utilizat în timpul alăptării – şi este chiar recomandat – pentru că după naştere se întâmplă, uneori, să apară vergeturi pe sâni. Doar metoda de aplicare a cremei este importantă. Deşi nici unul dintre ingredientele produsului nu se absoarbe în lapte, mirosul sau gustul acestuia pot descuraja copilul să sugă. Prin urmare, cel mai bine este să aplicaţi crema de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, imediat după hrănire. Până la următoarea masă, crema de pe piept se va absorbi, iar mirosul sau gustul său nu vor fi perceptibile pentru copil. Aplicând un produs cosmetic de acest gen, previi apariţia vergeturilor pe sâni.

  2. Cremele de slăbit şi anti-celulită

  După sarcină le puteţi aplica fără griji. Ingredientele pe care le conţin sunt sigure pentru copil deoarece nu pătrund în lapte.

  3. Ce este permis și ce este interzis în timpul alăptării. Tratamente chimice pentru păr

  Vopsitul părului în perioada alăptării este permis, deoarece substanţele din preparatele cosmetice nu ajung în lapte. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că, de obicei, în primele 2-6 luni de la naştere, proaspăta mămică pierde acel păr care nu a căzut în timpul sarcinii. Tratamentele chimice pot exacerba acest fenomen. Deci, înainte de a vă vopsi părul, este important să evaluaţi starea acestuia. De asemenea, este bine să folosiți produse fără amoniac, și care sunt cât mai naturale.

  4. Ce este permis și ce este interzis în timpul alăptării. Scrub acasă

  Nu există niciun motiv pentru care să nu puteţi utiliza produse cosmetice exfoliante în timpul alăptării. Totuşi, nu uitaţi, că după naştere, pentru o perioadă de timp, pielea va fi la fel de sensibilă ca şi în timpul sarcinii. Iar un peeling-ul grosolan o poate irita. Mai sigur este un peeling cu granulaţie fină.

  5. Epilarea axilarelor

  Epilarea axilelor în perioada alăptării este permisă. Iar pentru asta puteţi folosi cremă depilatoare sau aparatul de ras. Crema depilatoare este bine să o folosiţi imediat după hrănirea bebeluşului – astfel încât până la următoarea masă să treacă mirosul neplăcut al cosmeticelor. Se recomandă alegerea cremelor pentru piele sensibilă. Tratamentele cu laser pentru îndepărtarea părului nu sunt recomandate – modificările hormonale care apar în organismul unei femei care alăptează pot face pielea mai sensibilă la lumina laserului, cicatrizare şi decolorare. Majoritatea experţilor recomandă ca tratamentele cu laser să se efectueze la două luni de la finalizarea alăptării.

  6. Cosmeticele cu ingrediente interzise în timpul sarcinii, de exemplu cu retinol.

  Nu există contraindicaţii pentru acest tip de cosmetice, deoarece ingredientele lor nu ajung în lapte. Dar atenţie – e posibil să nu le toleraţi dacă aveţi pielea sensibilă, chiar dacă înainte de sarcină nu v-au cauzat probleme.

  7. Ce este permis și ce este interzis în timpul alăptării. Sauna şi băile fierbinţi

  Astfel de tratamente nu sunt interzise în perioada alăptării. Dimpotrivă ele pot fi chiar utile atunci când producţia de lapte este insuficientă, deoarece căldura intensifică lactaţia. Amintiţi-vă să aveţi la dvs. câteva tampone pentru sâni în plus.

  8. Manichiura şi pedichiura

  Nu există interdicţii, dar ar trebui să căutaţi un salon în care aveţi încredere şi să vă asiguraţi că instrumentele, care vor fi folosite, au fost sterilizate într-o autoclavă (şi nu doar cu dezinfectant). Manichiura hibridă este, de asemenea, sigură. Lacul aplicat în timpul manichiurii este întărit de lumina UV, dar durează foarte puţin timp, aşa că nu are efect dăunător.

  9. Ce este permis și ce este interzis în timpul alăptării. Plaja şi solarul

  Radiaţiile generate de soare sau de lămpile din solar nu afectează cantitatea sau calitatea laptelui matern. Cu toate acestea, e posibil ca solarul să vă provoace arsuri la nivelul mameloanelor, ceea ce face dificilă sau imposibilă alăptarea. Dacă doriţi să faceţi plajă topless, este important să vă protejaţi sânii şi mameloanele cu o cremă cu protecţie solară ridicată. Dacă aţi născut prin cezariană lucrurile sunt un pic diferite.
  În timpul vindecării tăieturii de la cezariană nu se recomandă utilizarea solarului – razele UV afectează negativ aspectul cicatricii postoperatorii.

  Proceduri cosmetice de evitat în timpul alăptării

  1. Procedurile dermatologice estetice
  Alăptarea exclude majoritatea tratamentelor dermatologice estetice: popularele injecţii cu acid hialuronic, mezoterapie, injectarea de toxină botulinică (de exemplu, în scopul de a reduce transpiraţia excesivă) sau tratamentele cu laser şi IPL. Nu se cunoaşte în ce mod aceste tratamente cosmetice afectează procesul de lactaţie.

  2. Tratamentele cosmetice pentru o piele mai fermă pe piept
  Perioada de alăptare exclude tratamentele care presupun utilizarea de produse cosmetice puternice sau dispozitive pentru reducerea vergeturilor (de ex. microdermoabraziune). Acest lucru poate avea un efect negativ asupra menţinerii alăptării.

  3. Chirurgia plastică mamară
  Nu sunt permise în perioada alăptării tratamentele chirurgicale la nivelul sânilor constând din aşa-numita concentraţie a fibrelor de colagen (în urma căreia pielea îşi recapăta supleţea, iar sânul – forma dinainte de sarcină). Intervenţia chirurgicală şi timpul necesar pentru convalescenţă împiedică alăptarea.

  4. Tratamentele pentru slăbit
  Sunt descurajate mai ales acele tratamente care folosesc produse de înaltă performanţă: vid, iluminare în infraroşu sau tratamente prin biostimulare cu laser. Nu există niciun studiu cu privire la folosirea acestor tratamente în timpul alăptării.

  5. Suplimentele alimentare
  Fără consultarea unui medic, nu luaţi suplimente alimentare. Comprimatele care îmbunătăţesc aspectul pielii sau a unghiilor conţin vitamine şi minerale care pătrund în laptele matern. S-ar putea întâmpla ca bebeluşul să le primească într-o cantitate mai mare decât are nevoie şi asta ar fi periculos pentru sănătatea sa.

  Îți recomandăm și ”Ghidul pentru alăptare al dr. Jack Newman”, cartea care îți oferă răspunsuri la absolut toate întrebările legate de alăptare. Detalii AICI.

  Veți afla informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;

  • Ce poți face când copilul refuză sânul;

  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

  • Alăptarea unui copil care are colici;

  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa