Odată cu venirea pe lume a bebelușului, hormonii dau semnalul de a porni și procesul de alăptare. Însă mai sunt câteva zile până la instalarea lactației. Când vine laptele după naștere, aflăm de la expertul în alăptare: Jack Newman.
Laptele mamei este un produs miraculos și, cu toată dezvoltarea științei și cercetării, încă nu a putut fi replicat. În mare parte, aceasta se datorează faptului că laptele matern este foarte schimbător.
Doar în primele zile, laptele suferă modificări nenumărate. De la un lapte de început, colostru, plin de proteine și factori imunitari, până la cel pe care îl bea bebelușul în a 10-a zi de viață, compoziția lui suferă schimbări impresionante. Când vine laptele după naștere și cum ajutăm instalarea lactației am aflat din cartea supranumită ”Biblia alăptării”, semnată de pediatrul Jack Newman.
Primul lapte – Colostrul
În primele zile după naștere, mamele produc o cantitate mică de lapte, numită colostru. Atât cantitativ, cât și calitativ, acest lapte este tot ce are nevoie un nou-născut. El conține o cantitate foarte mare de anticorpi și alți factori imuni care îl ajută pe bebeluș să se adapteze vieții extrauterine.
În plus, colostrul este laxativ și încurajează eliminarea meconiului (primele scaune ale bebelușului formate în intestinele copilului în perioada petrecută în burtica mamei). Prin această curățare, colostrul pregătește sistemul digestiv pentru a primirea laptelui mai matur care va începe să apară în câteva zile.
- CITEȘTE MAI MULT: Colostrul sau „aurul lichid” – prima hrană a bebeluşului
În perioada cât suge colostru, mama și copilul învață să coopereze pentru o alăptare reușită. Sânii mamei sunt încă moi, astfel încât copilul reușește mai ușor să se atașeze. Dacă bebelușul suge bine în primele zile, mama va începe să-și simtă sânii plini când îi vine laptele.
Laptele de tranziție și laptele matur
Colostrul se transformă treptat în lapte de tranziție. Acesta este bogat în carbohidrați, proteine și vitamine și se va transforma în lapte matur în ziua a 10-14 a de la naștere. Odată cu schimbarea compoziției laptelui, veți remarca și schimbarea culorii scaunului copilului, din negru cleios, cum era la început spre verzui, până la galben.
„Laptele de tranziție apare între ziua a doua și a cincea de la naștere. Variația depinde de câți copii a mai născut mama, cât de obosită e după naștere, cât de bine se mufează copilul și cât de des suge”.
Dr. William Sears ”Cartea Bebelușului”
Mai mult cantitativ, apariția laptelui de tranziție va da senzația de umplere în sânii mamei, dar nu trebuie să creeze și angorjare.
Ce e de făcut în caz de angorjare în primele zile?
Dacă sânii se umplu atât de mult încât devin dureroși, iar mameloanele se aplatizează și copilul le prinde cu greu, Dr. William Sears recomandă să țineți sânii sub jet de apă caldă pentru a detensiona canalele, apoi să scoateți manual o cantitate mică de lapte și abia apoi să puneți copilul la sân. După aceste manevre copilul va prinde mai ușor mamelonul. De asemenea, este cazul să alăptați mai des, pentru că angorjarea e primul semn de dezechilibru între cerere și ofertă, care trebuie neapărat reglat.
Când vine laptele după naștere prin cezariană
O mamă care trece printr-o operație de cezariană suportă intervenții precum anestezie, fluide intravenoase și antibiotice. De asemenea, are o incizie care o împiedică să găsească o poziție confortabilă de alăptat. La toate acestea se adaugă faptul că în multe spitale se practică separarea automată a copilului de mamă după cezariană, chiar dacă nu este cu adevărat necesar.
Toate acestea contribuie la instalarea lactației cu întârziere și tot de aceea, un procent mai mare de mame care au născut prin cezariană renunță la alăptare.
„Se spune că durează mai mult ”să vină” laptele atunci când o femeie a trecut prin cezariană, dar această întârziere poate fi cauzată pur și simplu de separarea mamei de copil și de celelalte intervenții”.
Dr. Jack Newman ”Ghidul pentru alăptare”
Cum ajutăm instalarea lactației
Nașterea, primele ore și primele zile au rol esențial în instalarea la timp a lactației. Astfel, atât Dr William Sears, cât și Dr. Jack Newman susțin că nașterea naturală, fără complicații și cu cât mai puțină medicație posibil declanșează la timp mecanismul hormonal de producere a laptelui. La o naștere prin cezariană, pentru că nu există semnal de la corp că nașterea a avut loc, ceilalți factori devin extrem de importanți pentru o alăptare reușită.
Încurajarea suptului imediat după naștere și la intervale dese
Dacă bebelușul nu are ocazia să fie alăptat cât de repede după naștere și copilul primește biberon, reflexul de supt al bebelușului poate fi afectat negativ.
„În realitate, feromonii care se eliberează când copilul suge creează un sentiment de relaxare și mulțumire euforică. Exact satisfacția de care are nevoie o proaspătă mamă obosită”.
Dr Jack Newman ”Ghidul pentru alăptare”
În primele zile, copilul trebuie hrănit frecvent, primind cantități relativ mici de colostru la fiecare masă. Aceste hrăniri frecvente transmit sânului mesajul că trebuie să producă mai mult lapte.
Contactul piele-pe-piele imediat după naștere.
Studiile (citate în ”Ghidul pentru alăptare”) asupra nou-născuților în ultimii cel puțin 30 de ani au arătat că cei care sunt așezați piele-pe-piele pe abdomenul mamei sunt capabili să se târască la sân și să se atașeze fără ajutor din partea nimănui în prima oră după naștere.
Întârzierea contactului piele-pe-piele pentru că nou-născutul s-a născut prin cezariană este o practică obișnuită și poate afecta alăptare. Dacă mama și copilul sunt bine, nou născutul poate fi așezat pe mamă chiar în timp ce medicul coase incizia, recomandă Dr. Jack Newman.
Rooming in (mama și bebe în același salon 24 din 24)
Uneori, mamele sunt încurajate să trimită copiii la maternitate pe timpul nopții, pentru ca mama să se odihnească mai bine. În realitate, mamele și copiii se vor sincroniza vor dormi și se vor trezi în același timp. Când un copil începe să se trezească, ritmul respirației devine mai alert. Mama care este lângă copil de la naștere va reacționa la aceste schimbări subtile chiar și atunci când doarme. Se va declanșa reflexul de ejecție a laptelui și va începe să se trezească, spune specialistul numărul 1 în alăptare, Dr. Jack Newman.
Deprinderea tehnicilor corecte și confortabile de mufare
Atașarea la sân se referă la modul în care copilul prinde sânul în gură. Atașarea corectă asigură alăptarea fără durere, instalarea lactației fără întârzieri și oferirea copilului atât lapte de cât are nevoie.
Evitarea mameloanelor artificiale și a biberoanelor de completare
La sân, copilul își folosește gura și limba într-un mod foarte diferit față de atunci când suge din tetina de plastic a unui biberon, un mamelon artificial și chiar o suzetă. De aceea, odată primit biberonul, mai ales în primele ore și zile de viață, copilul va învăța mai greu tehnica de atașare la sânul mamei.
Consultarea unui specialist în lactație
Începuturile hrănirii la sân pot fi dificile, mai ales că vin cu presiune, dorință de a reuși și oboseală. De aceea, un ajutor din partea unei persoane specializate în alăptare este mai mult decât binevenit. Consultantul în lactație poate deveni acel aliat al mamei care pe deoparte să evalueze cum se atașează bebelușul, pe de altă parte să o încurajeze pe mamă să persevereze cu alăptarea.
Prezența alături de mamă doar a persoanelor care susțin alăptarea
Odată ajunși acasă, mama și bebelușul trebuie să deprindă dansul alăptării într-un mediu domestic. În acest context, ajutorul celor de lângă ea devine esențial. De aceea, este de dorit ca tatăl să fie alături de mamă atunci când consultantul în alăptare explică pozițiile potrivite, tehnica de mufare, semnalele pe care le dă bebelușul, astfel încât acasă să fie sprijinul de care are mama nevoie la început și nu numai.
Cea mai bună carte despre alăptare
Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.
Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.
[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]
În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:
- Cum să poziționezi bine copilul la sân;
- Ce poți face când copilul refuză sânul;
- Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
- Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
- Alăptarea unui copil care are colici;
- Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale
Cartea poate fi cumpărată de AICI.