Când apare lactația și din ce cauze poate întârzia? Ce spun experții

Pentru ca lactația să apară la timp, este necesar să țineți cont de câțiva factori importanți. Unul dintre ei este confortul mamei din timpul nașterii și imediat după. Ce altceva mai contează pentru ca laptele să vină cât mai repede, citiți în acest articol.

Veronica Guzun, redactor
Prima_alaptare
Atașarea la sân a bebelușului cât de repede după naștere este unul dintre factorii care determină când apare lactația. Foto: Shutterstock


Odată cu apariția fătului în burtica mamei, organismul se pregătește treptat pentru naștere și alăptare. Astfel încât, în ultimele săptămâni înainte de naștere, unele viitoare mame pot observa că sânii lor deja produc colostru, predecesorul laptelui. Sunt însă un șir de factori importanți care determină când apare lactația după venirea bebelușului pe lume.

Dacă am privi un film derulat cu viteză mare despre transformările prin care trece corpul mamei din momentul în care ovulul este fecundat până la naștere, vom rămâne fără cuvinte de uimire. La fel și dacă ar fi posibilă filmarea modului în care apare laptele în sâni.

În ritmul normal însă toate aceste transformări decurg treptat, câte puțin în fiecare zi, astfel încât mama să le poată face față.

Iată mai jos etapele care descriu când apare lactația și ce poate grăbi acest proces, dar și ce îl poate împiedica.

„Lactația se va instala deplin între ziua a doua și a cincea de la naștere, în funcție de al câtelea copil e, de gradul de oboseală pe care i l-a indus nașterea mamei, de cât de bine învață nou-născutul să se mufeze și de cât de des și eficient suge. Până la instalarea deplină a lactației, bebelușul va primi colostru, o substanță care precedă laptele. Timp de aproximativ o săptămână îl veți hrăni cu lapte de tranziție, care face trecerea treptată de la colostru la lapte. Spre ziua a 10 a -14 a compoziția laptelui se va stabiliza complet”.

Dr. William Sears, ”Cartea bebelușului

Când apare lactația: Colostrul – aur lichid pentru primele zile de viață

Nu este o întâmplare că primul lapte mai este numit și „aur lichid”. Deși pare puțin cantitativ, este de fapt exact atât cât poate încăpea într-un stomăcel minuscul de nou-născut și e plin de elemente care ajută copilului să facă față primelor zile într-un mediu complet nou.

Proteine, imunoglobuline, anticorpi, factori de creștere, care să găsesc în colostru, contribuie la adaptarea la viața extrauterină. La o analiză a compoziției colostrului, putem remarca faptul că nu e făcut să țină de foame. Practic, în primele zile, copilul trăiește din rezervele acumulate încă în burtica mamei. Așa a gândit natura lucrurile, nu e nimic îngrijorător în acest fapt și mai ales, nu e motiv de a suplimenta alimentația cu formulă.

Ba din contră, atât William Sears în ”Cartea Bebelușului”, cât și Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare” pun accent pe faptul că în aceste prime zile copilul trebuie pus la sân cât de des e posibil pentru a stimula transformarea colostrului în lapte.

Un alt specific al colostrului este că e un bun laxativ. Astfel, intestinele sunt stimulate să elimine meconiul lipicios și negru la culoare și să facă loc pentru viitoarele scaune de lapte, de culoarea și consitența muștarului.

Lapte intermediar

Pentru că totul în organism are loc treptat, și colostrul se transformă în lapte în etape. După primele două zile (uneori poate dura și cinci zile) „aurul lichid” din culoarea gălbuie caracteristică capătă o nuanță din ce în ce mai albicioasă. Și sânii, din moi la început devin mai tari și mai plini, iar dacă bebelușul nu este pus suficient de des la sân, se pot întări până la durere, iar mameloanele se pot aplatiza – toate fiind simptome ale angorjarii.

Problema trebuie rezolvată cât se poate de repede, pentru a evita agravarea situației. Utilizarea pompei înainte de alăptare, pentru câteva minute, cât să detensioneze canalele, și să formeze mamelonul, este una dintre soluții. O alta este ținerea sânilor sub jet de apă călduță, care de asemenea, relaxează starea sânilor, și apoi alăptarea.

Ca regulă generală, alăptarea la cerere este cea mai bună metodă de a evita angorjarea, iar dacă aceasta a apărut deja, tot alăptarea la cerere o poate rezolva.

Laptele de tranziție conține atât elemente nutritive, cât și de imunitate. Așa că din acesta bebelușul începe să se sature. Între ziua a 10-a și a 14-a de viață a copilului, laptele va deveni unul matur.

Când apare lactația: laptele matur

Laptele matur conține grăsimi, proteine, lactoză, vitamine, minerale și apă. Aceste elemente se regăsesc în laptele oricărui mamifer. Ceea ce face diferența este proporția acestor ingrediente, precum și tipurile de grăsimi și proteine. Aceste deosebiri fac din lapte cel mai potrivit aliment pentru bebelușul din fiecare specie în parte, care o ajută să supraviețuiască. Așa se explică și de ce laptele de vacă nu este alimentul ideal pentru un bebeluș uman.

Dacă vorbim despre laptele matur, acesta își schimbă compoziția permanent, în funcție de starea de sănătate a copilului, de vârsta lui, de momentul zilei de momentul în care se află repriza de alăptare și chiar de faptul dacă mănâncă de la un sân sau de la ambii în timpul aceleiași mese.

Ce conține laptele matur:

În prima parte a mesei, laptele de început are un conținut scăzut de grăsimi și e bogat în apă, așa că ține de sete bebelușului. Pe măsură ce masa avansează, și conținutul de grăsime crește și ajunge ca laptele de final să conțină ”crema”. Pe de altă parte, dacă bebe mănâncă de la ambii sâni, e posibil să-și umple burtica cu lapte hidratant de început, dar care să nu-i țină de foame pentru că nu a ajuns la niciunul dintre sâni la laptele gras de la sfârșit. Cu cât bebelușul crește, cu atât conținutul de grăsime din lapte scade.

Proteinele din laptele matur sunt acele cărămizi care ajută copilul să crească și sunt prezente în cantitate mai mare în primul an de viață al copilului, pentru că în acest prim an bebelușul crește cel mai repede.

Laptele uman conține mai multă lactoză decât laptele oricărei alte specii de mamifere – cu 20-30% peste nivelul conținut în laptele de vacă. Nutriționiștii consideră cu unul dintre produsele lactozei, galactoza este un nutrient vital pentru dezvoltarea țesutului creierului. În plus, cercetătorii au ajuns la concluzia că lactoza este importantă pentru dezvoltarea sistemului nervos central, arătând că, la mamifere, un conținut ridicat de lactoză în lapte este direct proporțional cu dimensiunea creierului speciei respective.

Dr. William Sears ”Cartea bebelușului

Care sunt factorii care determină când apare lactația?

Confortul mamei este primordial în inițierea lactației la timp, spun Dr. Sears și Dr. Jack Newman iar acest confort este atins prin:
Asigurarea unei experiențe a nașterii fără complicații și fără medicație, prin prezența alături de mamă a persoanelor de sprijin (specialiști și apropiați) care susțin alăptarea, un mediu confortabil în care mama să fie alături de bebeluș.

De asemenea, contactul piele pe piele imediat după naștere, încurajarea suptului în primele clipe de viață și la intervale dese, deprinderea tehnicilor corecte și confortabile de atașare la sân fac diferența între reușită și eșec în alăptare încă din primele zile.

În contrast, nașterea medicalizată puternic, cezariana, alăptarea la program, separarea mamei de nou-născut și lipsa de sprijin profesional sunt sunt factorii care suc la instalarea lactației cu întârziere și la concluzia greșită că mama nu are lapte suficient pentru copilul ei.

Primii pași în viața de mamă pot fi dificili. Ca să ai un start reușit în alăptare, apariția la timp a lactației este primordială. De aceea, este bine să fii pregătită. Învață de la experți de nivel mondial tot ce ai nevoie să știi despre alăptare și primii doi ani de viață alături de bebelușul tău. Cărțile din pachetul ”La început de drum”: ”Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman” și ”Cartea Bebelușului” a pediatrului William Sears sunt tot ce ai nevoie pentru un start reușit în noul tău rol de părinte.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa