Canalele înfundate: cauze, simptome, prevenire şi tratament

Sfaturi practice despre cum continuăm alăptarea atunci când ne confruntăm cu problema canalelor înfundate.

Raluca Dumitrică
CANALELE ÎNFUNDATE
Netratate, canalele înfundate pot duce la mastită, o afecţiune şi mai neplăcută şi care poate necesita un tratament mai complex.

  Eşti o gravidă informată care se pregăteşte de naştere şi de următorul pas firesc, alăptarea? Iată ce trebuie să ştii despre canalele înfundate sau blocate, una dintre posibilele şi mai puţin plăcutele probleme cu care te poţi confrunta după aducerea bebeluşului pe lume şi începerea hrănirii lui la sân!

  Nimeni nu contestă faptul că naşterea este cea mai miraculoasă experienţă din viaţa unei femei. Dar este bine de ştiut că euforia momentului poate fi perturbată de unele probleme ce apar pe parcursul alăptării, canelele înfundate fiind una dintre ele. Iar când aceste canale se blochează la scurt timp de la debutul alăptării, cu atât mai delicată este întreaga situaţie.

  Cauzele şi simptomele canalelor înfundate

  Canalele înfundate reprezintă blocarea unuia sau a mai multor canale galactofore ale sânului, canalele care secretă laptele.

  Poziționarea bebelușului la sân

  Cauze posibile

  Cauzele posibile pentru această problemă sunt distanţa mare de timp dintre supturi, ataşarea incorectă la sân şi poziţiile defectuoase de alăptare, ceea ce, cumulat, face ca bebeluşul să nu sugă suficient.

  O altă cauză este şi completarea meselor la sân ale copilului cu mese cu lapte praf, completare care are loc cel mai adesea din teama că mama nu are suficient lapte.

  Nu este exclus ca un sutien pentru alăptare care strânge sânul să poată duce la apariţia acestei probleme, dar nici ca o mamă cu sânii mai voluminoşi să păţească aşa ceva în urma unei nopţi în care doarme pe burtă şi exercită, astfel, o presiune asupra lor.

  Simptomele canalelor înfundate

  Simptomele sunt date de umflarea unui sân sau a ambilor sâni, umflătură însoţită de multe ori şi de durere, apariţia pe sân a unor zone de un roşu mai estompat asociate canalului înfundat dinăuntru, extragerea cu dificultate a laptelui, deşi sânul pare plin, dar şi prezenţa febrei şi chiar a frisoanelor.

  Prevenirea apariției canalelor înfundate

  Pentru a preveni această situaţie ce pune serioase probleme pentru continuarea alăptării, dar şi pentru a preîntâmpina acele senzaţii dureroase pe care le poţi simţi în momentul în care îţi pui bebeluşul la sân, iată ce poţi face:

  • să pui bebeluşul imediat după naştere la piept, pentru că el este cel care reuşeşte cel mai bine să desfunde canalele;
  • să îl ataşezi corect şi să încerci mai multe poziţii de alăptare, până dai de cea care vă prieşte vouă;
  • să alăptezi cât mai des, fără program, aşadar la cerere, atât ziua, cât şi noaptea;
  • să susţii sânul cu mâna, mai ales atunci când ai sânii mari, fără a pune presiune în vreo zonă anume a lui;
  • să te asiguri că sânul este golit cât se poate de mult după un supt. Dacă acest lucru nu se întâmplă, poţi să te mai foloseşti de o pompă manuală sau electrică care îţi facilitează golirea sânului.
  Atașarea corectă a bebelușului la sân

  Tratamentul canalelor înfundate

  Netratate, canalele înfundate pot duce la mastită, o afecţiune şi mai neplăcută şi care poate necesita un tratament mai complex. Ca să nu ajungi acolo trebuie să faci următorii paşi:

  • aplică pe sân comprese calde sau fă băi cu apă fierbinte, pentru ca pielea din zonă să se relaxeze, iar căldura să ajungă până la canalul înfundat;
  • pune în continuare bebeluşul la sân şi lasă-l să sugă cât mai des;
  • masează cu blândeţe sânul afectat;
  • nu te descuraja în momentul în care simţi că durerea persistă în zona pieptului, ci mergi mai departe cu paşii de tratament;
  • odihneşte-te pe cât de mult posibil şi ai grijă să fii hidratată;
  • evită sutienele strâmte sau hainele în care te simţi încorsetată;
  • apelează la un consultant de alăptare care oferă nu numai sfaturi competente, ci şi susţinere psihologică.

  Cu puţină răbdare, canalele înfundate pot deveni, într-un interval de 24-48 de ore de la punerea metodelor de tratament în practică, o problemă ce ţine de trecut.

  Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman/Totul despre mame

  Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

  În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa