De ce adoarme bebelușul în timpul alăptării? Motive și soluții care alungă panica

În primele luni de viață, copiii au tendința să adoarmă la sân când fluxul laptelui este redus. De asemenea, copiii pot adormi sau se pot agita la sân când s-au săturat.

Georgiana Mihalcea, redactor
bebelușul adoarme în timpul alăptării
Bebelușul adoarme în timpul alăptării. Cauze, sfaturi și soluții de la specialiști.

Mulți bebeluși adorm în timpul alăptării, iar somnul lor devine motiv pe panică pentru multe mame. De ce adoarme bebelușul în timpul alăptării? Este normal sau este motiv real de îngrijorare?

Se spune că „la sânul mamei este cel mai bine” sau că „acolo copiii se simt ca-n Rai”. Oare aceasta să fi explicația pentru care unii bebeluși adorm în timpul alăptării? Neonatologul Ana Culcer este de părere că locul bebelușilor este la sânul mamei, mai ales în primele luni de viață, chiar dacă dorm acolo.

Dr. Jack Newman spune că un flux scăzut al laptelui îi face pe bebeluși să adoarmă.

Întrebări frecvente la care răspunde dr. Jack Newman

Celebru pentru munca de o viață pe care a dedicat-o alăptării (a fondat prima clinică din lume dedicată alăptării, în Canada, a scris, împreună cu Teresa Pitman, popularul volum „Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman” şi a fost consultant UNICEF pentru inițiativa „spital prieten al copilului”), dr. Newman este unul dintre oamenii care schimbă lumea, ajutând cât mai multe mame să îşi alăpteze bebeluşii.

Orice întrebare ai despre alăptare își va găsi răspunsul în cartea sa pe care o poți comanda direct AICI.

Alăptarea este obositoare pentru copil?

Multe mame cred acest lucru, dar asta arată cât puține înțeleg cum funcționează alăptarea.

Bebelușii răspund la fluxul de lapte. Dacă fluxul este rapid, copilul va bea, și, de obicei, va rămâne treaz. Cu alte cuvinte, nu copilul este cel care „muncește” să primească lapte. Bineînțeles acesta își face treaba stimulând sânul prin supt, dar, odată ce laptele curge, copilul îl primește și depune un efort mai mic decât dacă ar bea la biberon.

E normal să adoarmă la sân bebelușul?

În primele luni de viață, copiii au tendința să adoarmă la sân când fluxul laptelui este redus. Pe măsură ce cresc, încep să se agite la sân, fără să-i dea drumul din gură sau să se retragă de la sân, atunci când fluxul laptelui se reduce.

Desigur, copiii sunt diferiți – unii se agită întotdeauna la sân, cerând un flux mai rapid, chiar și atunci când au doar câteva zile, alții adorm atunci când fluxul laptelui este încetinit. Unii le fac pe amândouă în momente diferite. De asemenea, copiii pot adormi sau se pot agita la sân când s-au săturat.

De ce adoarme bebelușul în timpul alăptării?

În primele săptămâni, copiii au tendința de a adormi la sân când fluxul de lapte încetinește. Cantitatea de lapte depinde de reflexul de ejecție al acestuia. Așa că bebelușul va suge și va adormi primind o cantitate mică de lapte de fiecare dată când mama are un astfel de reflex.

Hrănirea cu degetul îl trezește pe bebeluș?

Hrănirea cu degetul se folosește pentru a pregăti copilul pentru sân. Aceasta liniștește copilul dacă este supărat și îl trezește dacă este „prea somnoros”.

Este recomandat să folosească această tehnică în jur de un minut, până ce copilul se liniștește sau se trezește și este pregătit pentru alăptare.

Modul în care am născut îl face pe bebeluș somnoros la sân?

Unii nou-născuți sunt letargici la naștere, de obicei din cauza medicamentelor administrate mamei în timpul travaliului și a nașterii și pot adormi în timpul alăptării.

Starea lor de îmbunătățește destul de repede, pe măsură ce medicamentele sunt eliminate din corpul copilului sau sunt procesate de enzimele ficatului. Însă unele medicamente sunt metabolizate mult mai încet de nou-născuți, iar perioada de reacție scăzută poate dura câteva zile sau chiar săptămâni ori chiar mai mult.

Cauzele somnului în timpul alăptării

Suptul este un reflex cu care fiecare bebeluş se naşte. Odată pus la sânul mamei, el ştie imediat cum să tragă lapte pentru a-şi potoli foamea. Dar şi mama, prin ceea ce simte, poate şti dacă are de-a face cu un harnic sau cu un mare leneş. Se întâmplă adesea ca cel mic să adoarmă la sân.

La început, când este înfometat, se înfruptă puţin, după care „trage pe dreapta”. Atunci este momentul să-l atingi uşor pe nas, să-l gâdili în talpă sau să-l mângâi pe mână. Cu siguranţă îşi va aminti că are ceva important de făcut. Pentru a fi sigură că puiul tău „acţionează”, iată care sunt semnele suptului eficient.

– Dacă vei simţi trecerea laptelui prin mamelon (dureroasă în primele secunde, apoi deosebit de plăcută), înseamnă că cel mic suge.

– Dacă vei vedea cum sânul solicitat se înmoaie, în timp ce din sânul încă nefolosit începe să curgă lapte.

– La bebeluș, urmărește mişcarea buzelor şi a obrajilor. Îl vei auzi cum suge ritmic, devenind din ce în ce mai relaxat pe măsură ce-şi umple burtica.

Dr. Ana Culcer: Un bebeluș care adoarme la sân se simte iubit

Alăptarea imediat după naștere întărește legătura emoțională dintre mamă și copil, avantajele fiind de ambele părți, atât din punct de vedere psihologic, cât și fiziologic.

„Copiii alăptați au performanțe mult mai bune, datorită unei dezvoltări psihomotorii mult mai rapide. De abia la 14 ani îi prind din urmă copiii hrăniți artificial”.

dr. Ana Culcer, medic primar pediatru și formator național în alăptare

„Bebelușii nu sunt independenți, au nevoie de părinții lor și cea mai naturală metodă de a-i adormi este la sân. Oamenii sunt prin excelență ființe sociale, așa că au nevoie de compania mamei. Bebelușul trebuie să îi simtă căldura pielii, trebuie să sugă la sân și chiar să adoarmă acolo, după care îl poți pune ușor în pătuț.

Nu te gândi că nu îi stimulezi independența dacă îi ții în brațe, dacă adoarme la sân, iubirea mamei îl face sociabil, sănătos și echilibrat. Independența vine de la sine, după vârsta de doi ani, doi ani și jumătate. Ținutul în brațe, mângâiatul, adormitul la sân, poveștile, cântecele de leagăn, sunt gesturi de iubire la care are dreptul fiecare copil!, mai spune medicul pediatru Ana Culcer.

Cum înveți un bebeluș să doarmă singur și nu la sân

Iată și tehnici de ajutor atunci când vrei ca bebelușul să nu adoarmă doar la sân.

  • Imediat după ce a mâncat, ţine-ţi bebelușul în braţe cu capul pe umărul tău timp de 15 minute să eructeze (să dea aerul afară). De cele mai multe ori, va adormi.
  • Trezeşte-l cu delicateţe şi pune-l în pătuţ treaz fiind, fără să-l ţii în braţe sau să-l legeni.
  • Este deosebit de important ca micuţul să adoarmă fără ajutorul tău, pentru că acum, în primele 8 săptămâni de viaţă, îşi învaţă obiceiurile de somn.
  • Nu-l lăsa să doarmă nesupravegheat pe burtică.

Informează-te despre alăptare din cele mai bune cărți

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa