Poziţii de alăptare și ataşarea corectă a bebeluşului la sân

Cristina Călin, redactor
poziţii de alăptare
Alegerea unei poziții bune de alăptat nu este benefică doar pentru hrănirea copilaşului, ci şi pentru atingerea unui grad de confort pentru ambele personaje implicate în procesul alăptării.

Mamele care au trecut prin experienţa alăptării ştiu că începutul acestui proces natural poate fi, uneori, dificil. Nu pentru că bebeluşul n-ar şti ce să facă atunci când se află în apropierea sânului, ci pentru că, de cele mai multe ori, o proaspătă mamă primeşte informaţii contradictorii din varii părţi. Nesiguranţa ce îi dă târcoale după naştere o poate împiedica să ataşeze corect copilul la piept şi să-şi găsească o acele poziţii de alăptare optime.

Învăţând câteva reguli referitoare la ataşarea corectă a bebeluşului la sân şi la cele mai bune poziţii de alăptare vei vedea că alăptarea poate fi o experienţă minunată pentru tine şi pentru copil!

Cum ajung sânii să producă lapte?

Înainte de toate trebuie să știi că alăptarea nu are nimic de a face cu mărimea sânilor. Dimensiunea acestora este determinată de numărul de celule adipoase pe care le ai. În timpul sarcinii și alăptării aceștia se vor mări. Vei vedea că mamelonul și areola (zona mai pigmentată din jurul acestuia) vor crește în dimensiune și vor deveni mai intens colorate pe măsură ce sarcina avansează.

Pe areolă vei observa mici umflături. Acestea se numesc glande Montgomery și au rolul de a produce un ulei natural care va proteja pielea în timpul lactației, dar și de a produce un miros specific pentru a atrage bebelușul la sân. De aceea este important să nu folosești decât apă pentru a-și spăla sânii pentru a nu înlătura acest ulei protector.

Stadiile lactației

Pentru a știi ceea ce trebuie să faci trebuie să înțelegi mai bine care sunt stadiile lactației:

  • Mamogeneza – este momentul în care glandele mamare cresc în dimensiune;
  • Lactogeneza, stadiul 1 – apare la începutul sarcinii și este momentul în care are loc diferențierea celulelor alveolare din celulele secretorii;
  • Lactogeneza, stadiul 2 – are rol în zilele 2 sau 3 până în a 8-a zi după naștere și reprezintă momentul în care începe producția de lapte, sânii sunt plini și calzi, controlul endocrin este înlocuit de cel autocrin bazat pe cerere și ofertă;
  • Galactopoieza – din ziua a 9-a după naștere până în momentul involuției – este menținută secreția de lapte și se continuă controlul autocrin
  • Involuția – de la aproximativ după 40 de zile de la ultima alăptare și reprezintă diminuarea secreției de lapte;

Poziții de alăptare și ataşarea corectă a bebeluşului la sân

Trebuie să fii atentă la modul în care bebelușul se atașează la sân

Pentru a fi sigură că bebeluşul se hrăneşte corespunzător, trebuie să fii atentă la modul în care acesta reuşeşte să se ataşeze la sân. Deşi un bebeluş lăsat în preajma mamelonului ştie instinctual să prindă sfârcul şi să sugă, nu întotdeauna reuşeşte să mănânce aşa cum trebuie.

Dacă sânul prezintă şi anumite dificultăţi fiziologice, de genul mameloanelor ombilicate sau al celor plate, atunci procesul de adaptare al copilui cu sânul şi al mamei cu alăptatul poate fi mult întârziat şi poate duce la probleme delicate (mastită, ragade, refuzul mamei de a alăpta).

Iată șase lucruri pe care trebuie să le verifici pentru un mod corect prin care să îl ataşezi pe bebeluş la sân:

1. Apropie bebeluşul de sân şi fii atentă la semnalele pe care le dă. De obicei, înainte de a mânca, el îşi mişcă ritmic capul într-o parte şi într-alta, căutând sânul.

2. Când bebeluşul aflat lângă sân deschide larg gura, trebuie să ai grijă ca sfârcul şi o parte cât mai mare din mamelon să intre complet în interiorul gurii sale. Procedând aşa, vei face ca jetul de lapte să ajungă spre cerul gurii, ceea ce duce nu numai la o mai bună hrănire a sa, ci şi la eliminarea eventualelor dureri provocate mamelonului mamei, prin supt.

3. Nasul sau buza sa de sus să fie în sens opus faţă de sfârc.

4. Este important să-ţi îndrepţi copilul cât mai aproape de sân, şi nu să îndrepţi sânul către copil.

5. Bărbia bebeluşului trebuie să atingă sânul.

6. Buza de jos trebuie să fie răsfrântă, semn că a reuşit să prindă în gură o mare parte din mamelon.

Poziţii de alăptare

După ce ai reuşit să ataşezi în mod corect bebeluşul la sân, poţi alege să îl alăptezi într-una dintre următoarele poziții de alăptare. Scopul este nu numai hrănirea copilaşului, ci şi atingerea unui grad de confort pentru ambele personaje implicate în procesul alăptării. Totodată, prin adoptarea unei poziţii de alăptare anume ai toate şansele să faci ca alăptarea să fie cât mai plăcută şi lipsită de inconveniente de ordin fizic.

1. Poziţia şezând sau a leagănului

În această poziţie de alăptat spatele stă drept, tu eşti aşezată pe scaun, pe fotoliu sau pe canapea, iar braţul din partea cu sânul la care urmează să pui copilul susţine perfect bebeluşul. Poţi folosi o pernă specială pentru alăptat sau orice alt suport pe care îl vei pune sub copil, astfel încât el să poată ajunge la sân şi să sugă într-o manieră cât mai confortabilă. De asemenea, poţi să pui ceva sub tălpi, în cazul în care acestea nu ating podeaua.

2. Poziţia leagăn încrucişat

Seamănă cu poziţia leagănului, doar că, în acest caz, bebeluşul este susţinut nu cu mâna care se află pe partea sânului din care suge, ci cu mâna opusă.

3. Poziţia culcat

Această poziţie se realizează cu mama stând culcată pe o parte şi cu capul sprijinit de o pernă, iar bebeluşul e poziţionat la sânul aflat pe partea respectivă. Este o poziţie foarte bună şi mult îndrăgită pentru că poate oferi odihnă şi relaxare atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Se utilizează cel mai des noaptea, astfel încât mama poate să adoarmă imediat după ce ataşează copilaşul la sân, în timp ce bebeluşul poate să-şi continue liniştit somnul.

4. Poziţia mingii de fotbal

Numele acestei poziţii provine de la felul în care jucătorii de fotbal american ţin sub braţ mingea. Trebuie să îl pui pe bebeluş lateral, astfel încât corpul lui să treacă pe sub braţul tău şi să se sprijine pe şoldul tău, iar capul să fie lângă sân. Această poziţie un pic mai dificil de pus în practică, dar asigură o bună ataşare a bebeluşului la sân. Este utilă pentru mamele care au născut prin cezariană, pentru mamele cu mameloane plate sau pentru mamele care se confruntă cu un jet puternic de lapte. Totodată, poate fi considerată salvatoare în anumite situaţii în care bebeluşul trece printr-o etapă în care nu vrea sub nicio o formă să sugă din celelalte poziţii.

5. Poziţia biologică

Poate fi folosită cu succes de mamele care au născut prin cezariană. Mamele stau întinse pe spate în pat, cu o pernă sub cap, într-o poziţie care nu solicită fizic zona abdomenului. Bebeluşul este plasat deasupra mamei în unghiuri diferite, astfel încât să ajungă la sân, în timp ce corpul mamei este responsabil cu susţinerea copilului. Poziţia biologică favorizează, totodată, apropierea dintre cei doi şi contactul piele-pe-piele. Dacă te temi că bebeluşul va cădea, află că acest lucru nu se întâmplă, din pricina gravitaţiei care îl ţine pe copil lipit de mamă.

Nu uita că, alternând aceste poziţii de alăptat, eviţi formarea de ragade şi de iritaţii în zona mameloanelor. Totodată, poţi adopta şi inventa orice altă poziţie de alăptat, atâta timp cât vă oferă ambilor, ţie şi bebeluşului, confort şi conectare.

Urmărește mai multe despre alăptare in acest video, realizat cu pediatrul Ilinica Tranulis

Poziții somn nou-născut

Nou-născutul poate dormi până la 18 ore însumate, câte 3-4 ore odată. E cât se poate de normal să se scoale în timpul nopţii şi să solicite imperativ sânul sau biberonul.

Poziții somn nou năascut. Care e cea mai bună variantă

Pe măsură ce creşte, bebeluşul stă treaz mai mult în timpul zilei, şi doarme mai „legat” pe timp de noapte. E bine ca, de mic, să-i oferi cele mai bune indicii că e timpul lui Moş Ene pe la gene.

Spre exemplu, dacă îţi instalezi micuţul în pătuţul său, de fiecare dată când dă semne că e somnoros, va învăţa de timpuriu că acela e locul lui de dormit.

După vârsta de 3 luni, bebeluşul îşi va însuşi obiceiuri legate de somn mai previzibile, şi vei putea începe să stabileşti un orar regulat pentru somnul de după-amiază.

La vârsta de 4 luni, bebeluşii au nevoie de 3 reprize de somn în timpul zilei: dimineaţa, după-amiaza şi la începutul serii. Rutina pentru somnul de după amiază depinde de la caz la caz. Spre exemplu, poţi începe prin a-l mângâia blând, cu storurile trase, înainte de a-l culca în pătuţ.

Ce să faci:

  • Un copil prea obosit va adormi mai dificil. Somnul de după-amiază îl ajută să adoarmă mai repede seara. Dacă îl ţii treaz în timpul zilei, nu îl ajuţi să adoarmă mai repede noaptea.
  • Pune-l pe bebe în pat când arată primele semne de somn, înainte să adoarmă. Nu uita să-l culci pe spate, pe o suprafaţă fermă şi plată, şi să eviţi suprafeţele moi de genul pernuţă sau animăluţe din pluş.
  • Suzeta poate să-ţi ajute bebeluşul să adoarmă mai uşor.
  • E posibil ca bebelușul să se agite în somn. Înainte de a te duce să vezi ce face, lasă-i câteva minute ca să adoarmă din nou.
  • Evită să-l stimulezi pe bebe în timp ce îl hrăneşti sau îl schimbi pe timp de noapte. Lapte, da, dar fără joacă, şi cu iluminatul la minim.

Informează-te din cele mai bune cărți

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa