Alăptezi, ai rămas gravidă și vrei să hrănești ambii copii? Totul despre alăptarea în tandem

Mihaela Călin
mama care alapteaza doi copii in acelasi timp
Sursa foto: Flickr/Hobomama

Micuţul tău este pregătit să fie înţărcat înainte ca frăţiorul lui să vină pe lume? Dacă nu, s-ar putea să fie nevoie să te gândeşti la alăptarea în tandem. Femeile au făcut acest lucru timp de mii de ani. Dar în societatea noastră modernă, alăptarea unui copil mic şi a unui bebeluş în acelaşi timp, nu este întotdeauna uşoară. 

Şi mamele care alăptează pot rămân însărcinate, mai ales când copiii lor mai cresc. Când se întâmplă acest lucru, fiecare mamă trebuie să decidă dacă va continua sau nu alăptarea, pe baza sănătăţii ei şi a copilului, precum şi pe baza propriilor sale nevoi. Alăptarea a doi copii, de vârste diferite, se numeşte alăptare în tandem. Nu este obligatoriu să-i alăptezi pe amândoi exact în acelaşi timp, dar faptul că decizi să continui alăptarea pentru copilul mai mare, după ce a venit pe lume şi frăţiorul său, care va fi de asemenea alăptat, se numeşte alăptare în tandem.

Voi avea lapte suficient pentru a alăpta doi copii?

La un moment dat, fiecare mamă se îngrijorează în legătură cu cantitatea de lapte, şi cu atât mai mult când alăptează doi copii. Aminteşte-ţi că alăptarea este un sistem strict de cerere şi ofertă. Cu cât copiii sug mai mult lapte, cu atât corpul tău va produce mai mult. Copilul mai mare consumă şi alimente solide, precum şi alte lichide. Prin urmare, cantitatea de lapte pe care o primeşte în timpul sesiunilor de alăptare este mică. Dacă eşti îngrijorată sau dacă bebeluşul nu ia în greutate aşa cum ar trebui, poţi pune bebeluşul mai întâi la sân pentru a obţine majoritatea laptelui.
Corpul tău a petrecut deja ultimele nouă luni hrănind doi copii în curs de dezvoltare (unul alăptat, celălalt în burtică) – deci este mai mult decât capabil să facă acest lucru acum.

Revenirea colostrului

În primele săptămâni de la naştere, atunci când se instalează colostrul, ar fi indicat ca nou-născutul să fie alăptat primul pentru a primi din plin substanţele nutritive şi anticorpii din acest prim lapte. E posibil ca frăţiorul mai mare să observe o modificare a compoziţiei laptelui, care acum devine mai gras pentru a răspunde nevoilor nutriţionale ale nou-născutului. Toate aceste modificări din compoziţia laptelui matern nu pot fi decât în beneficiul copilului mai mare, întărindu-i sistemul imunitar.

Beneficiile alăptării în tandem

O tranziţie mai uşoară
Venirea unui nou copil în familie produce schimbări pentru toată lumea şi poate fi deosebit de dificilă pentru fratele mai mare, care se pot simţi gelos sau nesigur. Alăptarea poate fi o metodă specială pentru tine şi copilul tău mai mare de a rămâne conectaţi, în timp ce acesta din urmă contemplă schimbările care vor veni. Alăptarea în tandem îl va ajuta pe cel mare să facă tranziţia de la copilul unic la fratele mai mare, simţindu-se iubit şi aproape de mama sa.
Copiii mici pot vedea bebeluşii ca pe o ameninţare şi vor simţi că trebuie să lupte pentru împărţirea mamei, a iubirii şi a timpului acesteia. Dar prin menţinerea relaţiei din timpul alăptării, fratele mai mare se va simţi băgat în seamă şi mulţumit în timp ce se obişnuieşte cu noul său frate.

Legătura dintre fraţi
Alăptarea simultană creează o legătură specială între fraţi, deoarece cei doi copii se pot privi şi îşi pot atinge mânuţele.
„Alăptarea în tandem a însemnat pentru fiul meu mai mare oportunitatea de a-şi cunoaşte noul frate mai mic. Cel mare este atât de afectuos cu bebeluşul, încât îl ţine de mână, în timp ce stau amândoi la piept. Am fost copleşită de frumuseţea celor două feţe, care mă priveau cu o asemenea pace, încât mi-au dat lacrimile”, spune Deborah, o mămică din Carolina de Nord.

Fără înţărcare bruscă sau prematură
Poate că cel mai convingător motiv pentru care femeile aleg alăptarea în tandem este ca să evite înţărcarea unui copil, înainte ca acesta să fie pregătit. Orice mamă care a alăptat, cunoaşte nevoia copilului de a fi alăptat şi este, probabil, conştientă de daunele psihice pe care i le poate provoca o înţărcare nedorită, prematură.
Înţărcarea, chiar înainte de sosirea nou-născutului, poate fi deosebit de stresantă sau supărătoare pentru copilul mai mare. După cum explică Liz, o mamă din Seattle: „Am simţit că îi întrerupeam fiului meu acel început bun, când sora lui a venit. El avea încă nevoie de acel moment special cu mine”.

Cum să faci din alăptarea în tandem o reuşită

1. Poziţionează întotdeauna bebeluşul primul la sân, apoi lasă-ţi copilul mai mare, care este mai flexibil, să se aranjeze în jurul bebeluşului.

2. Asigură-te că bebeluşul are şansa de a primi mai întâi sânul mai plin. Copilul mai mare are nevoie de acest moment special pentru a fi aproape de tine. Căci spre deosebire de bebeluş, alimentaţia lui nu depinde doar de laptele matern.

3. Foloseşte mai multe perne cu ajutorul cărora să-ţi susţii mâinile şi spatele pentru a sta cât mai confortabil în timp ce îţi alăptezi copiii.

4. Alăptarea în tandem devine mai uşoară dacă abordezi şi co-sleeping-ul, altfel ar fi epuizant să te plimbi dintr-un pat în altul. Co-sleeping-ul îţi va creşte foarte mult posibilitatea de a te odihni şi de a dormi, ca să nu mai vorbim de toate celelalte beneficii.

6. Găseşte o prietenă care practică alăptarea în tandem sau care apreciază motivele pentru care ai ales să faci acest lucru. Ai nevoie de vocea ei la telefon în zilele dure.

7. Sprijinul partenerului este foarte important în aceste momente. Ai nevoie de el atât pentru a te iubi şi pentru a te sprijini, cât şi pentru a mai prelua din sarcinile gospodăriei. Asigură-te că îi comunici clar şi specific ceea ce ai nevoie.

8. Alăptarea în tandem nu înseamnă că trebuie să alăptezi ambii copii în acelaşi timp. Unele femei găsesc acest lucru enervant. În plus este dificil de obţinut o poziţie confortabilă atât pentru bebeluş, cât şi pentru fratele lui mai mare. În cazul în care alăptarea ambilor copii în acelaşi timp este prea stresantă pentru tine, caută să faci alte lucruri cu copilul mai mare, în timp ce bebeluşul stă la sân. Încercaţi să citiţi o carte, să coloraţi sau orice altă activitate care îl ţine aproape de tine pe cel mare, dar fără să implice alăptarea.

Dificultăţile alăptării în tandem

Cea mai dificilă parte a alăptării în tandem este cea a negativităţii şi a lipsei de sprijin faţă de mamele care alăptează doi copii de vârste diferite. Pentru mulţi aceasta este o problemă controversată. Şi, la fel ca orice altceva legat de copii, fiecare are o opinie. Alăptarea în tandem este adesea văzută ca fiind extremă. Poţi descoperi că prietenii şi membrii familiei sunt mai puţin entuziasmaţi de alegerea ta. Din păcate cultura noastră nu onorează legătură mamă-copil şi îi grăbeşte să se despartă. Totuşi un număr din ce în ce mai mare de mame resping practica înţărcării precoce şi continuă să-l alăpteze şi pe primul născut în acelaşi timp cu al doilea născut.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa