Alăptatul reduce riscul de infecții ale urechii la sugari

Alexandra Ion

Beneficiile laptelui matern sunt știute și bine cunoscute, dar se dovedește că alăptatul propriu-zis este un gest cu multiple valențe pozitive pentru bebeluș. Există studii care arată cu certitudine că hrănirea la sân reduce riscul de infecții ale urechii la sugari.

Beneficiile vin din gestul copilului de a suge la sânul mamei. Riscul de infecții ale urechii la sugari scade cu circa 17%, comparativ cu al bebelușilor care au primit lapte (matern sau formulă de lapte praf pentru sugari), cu biberonul. Mai mult, s-a dovedit că o lună de alăptare directă, la sân, scade riscul de infecții ale urechii la sugari cu patru la sută.

Interesant este că același studiu, realizat la Institutul de Cercetare de la Spitalul de Copii Nationwide din Columbus, SUA, despre care vorbește TopNews  arată că sugarii care au fost hrăniți artificial sau cu lapte matern, dar cu ajutorul biberonului în primele șase luni, riscul de infecții ale urechii a crescut cu aproximativ 14%.

Explicația stă în particularitățile mecanice pe care le implică suptul la sân, comparativ cu utilizarea tetinei, indiferent cât de performantă este aceasta.

Utilizarea unui biberon produce o creștere a presiunii în urechea internă, comparativ cu suptul la sân, unde nivelul presiunii în structurile interne ale urechii rămâne constant și normal. Această creștere de presiune care apare la utilizarea biberonului este cauza care favorizează apariția infecțiilor urechii, riscul fiind cu atât mai mare, cu cât bebelușul folosește mai mult timp ca mod de hrănire biberonul, indiferent dacă se folosește o formulă de lapte praf sau lapte matern recoltat cu o pompă de sân.

În cadrul aceluiași studiu s-a dovedit că bebelușii alimentați cu lapte matern în primele 12 luni de viață au un risc mai mic de a face diferite forme de boală diareică, cu circa 30% mai mic decât în cazul bebelușilor care au primit formulă de lapte praf.

Concluzia studiului este evidentă. Alimentația naturală, la sân, este un beneficiu uriaș pentru copil, iar recomandarea medicilor este aceea de a hrăni natural sugarii, la sân, cel puțin șase luni.

Citește ”Ghidul pentru alăptare al dr. Jack Newman” și află tot ce trebuie să știi despre alăptare. Detalii AICI.

Ghidul pentru alăptare – Jack Newman

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa