Alăptarea scade riscul de obezitate în rândul copiilor

Cristina Călin, redactor
obezitate

Despre beneficiile laptelui matern s-au scris sute sau poate mii de pagini, iar studiile realizate au scos toate la iveală faptul că alăptarea ajută atât mamele, cât și copiii. O nouă cercetare realizată de medici de la Departamentul de Pediatrie de la Universitatea din Granada arată că bebelușii născuți din mame obeze alăptați au un risc mai mic să aibă probleme de greutate, potrivit topsante.com.

Nou-născuții alăptați monitorizați de medicii spanioli în cadrul studiului au avut o greutate mai mică la 6 luni decât cei care au fost hrăniți cu formulă. 175 de bebeluși născuți din mame obeze au fost supravegheați timp de doi ani și li s-a analizat evoluția, pentru a se putea trage o concluzie valoroasă care să ajute lumea medicală. Micuții au fost împărțiți în 3 categorii: alăptați, hrăniți cu formula de lapte sau mixt, iar rezultatele au ținut cont de criteriile Organizației Mondiale a Sănătății.

Protecție împotriva obezității

Prima constatare a cercetătorilor a fost că bebelușii născuți din mame obeze au avut o greutate mai mare la naștere decât cei cu mame normoponderale. Acest fapt este îngrijorător pentru că ei își încep viața având deja o problemă, dacă luăm în considerare comorbiditățile apărute odată cu greutatea în plus: diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune. De asemenea, riscul de a fi ei înșiși obezi încă din copilărie este foarte mare. Alăptarea poate fi șansa lor. Toți participanții la studiu care au fost alăptați exclusiv au avut la 6 luni o greutate normală, mai mică decât cea a nou-născuților hrăniți cu lapte praf. Explicația este destul de simplă: laptele matern induce un mecanism de protecție împotriva obezității și reface modificările de metabolism pe care copiii le-au suferit în perioada de viață intra-uterină.

Cum să aleg un consultant în alăptare și cum mă poate ajuta el?

Nu numai greutatea bebelușilor a fost normală, ci și indicele de masă corporală s-a încadrat perfect în limitele vârstei de 6 luni. Ameliorările s-au menținut până la vârsta de 2 ani, cât timp au fost monitorizați copiii, reducându-se riscul de obezitate.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv până la vârsta de 6 luni și, în cazul în care mama poate, până la doi ani și după, completând cu alimente potrivite.

 Dacă ți s-a părut util acest articol despre cum să comunici atunci când copilul nu te ascultă, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa