Alăptarea la cerere. Ce spun experții despre hrănirea ghidată de copil

Află din acest articol de ce este ceasul dușmanul alăptării și ce înseamnă hrănirea ghidată de copil.

Veronica Guzun, redactor
mama alapteaza in parc
Dacă ar fi să facem un sumar într-o singură propoziție, alăptarea la cerere înseamnă ”să te uiți la copil în loc să te uiți la ceas”. Foto: Shutterstock

Pe vremea când mamele noastre ne nășteau, se considera că cel mai important instrument pentru o alăptare de succes este un ceas bun. Întrebarea vine de la sine: înainte de inventarea ceasului mamele cum se descurcau? Simplu, alăptau la cerere și inclusiv de aceea aveau succes în hrănirea la sân. Ce părere au experții despre alăptarea la cerere am aflat din cărțile publicate de Editura ZYX Books.

Dacă ar fi să facem un sumar într-o singură propoziție, alăptarea la cerere înseamnă ”să te uiți la copil în loc să te uiți la ceas”. Aceasta deoarece hrănirea copilului nu este o știință cu precizie matematică și, așa cum sunt adulți care au nevoie de o întreagă oră pentru a lua masa, iar alții se satură în doar 10 minute, este absurd să ne așteptăm ca bebelușii să mănânce toți la fel.

Ce este hrănirea la sân, ghidată de copil?

Asistenta în pediatrie Gill Rapley și jurnalista Tracey Murkett au dedicat o întreagă carte creșterii copiilor ghidată de aceștia.

Hrănirea ghidată de bebeluș presupune următoarele:

  • să recunoaștem semnalele prin care copilul ne spune că vrea să mănânce. Indiciile pot fi individuale: bebe este neliniștit, se mișcă dintr-o parte în cealaltă, buzele imită suptul, încearcă să-și ducă mâinile la gură, caută mamelonul cu gurița. Fiecare dintre acestea poate fi un semn că vrea să mănânce și precede plânsul de foame
  • să îi permitem să mănânce oricând dorește (da, chiar și la 30 de minute după ce l-am desprins de sân)
  • să-i permitem să-și aleagă ritmul
  • să decidă când s-a săturat (după o gustare de 10 minute sau după o masă de peste jumătate de oră).

Cu copiii care stau non-stop la sân ce facem?

Doctorul Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare”, supranumită și ”Biblia alăptării”, spune că această situație apare în două cazuri.

Fie copilul stă aproape mereu la sân pentru că nu ia suficient lapte din cauza atașării defectuoase.

”Acești copii au de obicei un stil rapid, cu un ritm alert de a suge prin care stimulează reflexul de ejecție a laptelui, astfel încât să poată bea puțin. Ei nu sug în acel ritm care indică un flux bun al laptelui. Imediat ce copilul este atașat corect, stilul de supt se schimbă, stomacul se umple și nu mai are nevoie de ore întregi pentru a sta la sân”

Dr. Jack Newman, în ”Ghidul pentru alăptare”, supranumită și ”Biblia alăptării”

Fie are nevoie de alinarea pe care o oferă sânul mai mult decât alți copii. Diferența între ce le două se face prin urmărirea atentă a bebelușului.

De ce e importantă alăptarea la cerere?

Motivele de a alăpta la cerere sunt atât legate de sănătatea emoțională a copilului, cât și de cea fizică.

Dacă e să vorbim despre prima, prin răspunsul rapid și consecvent al mamei atunci când bebe dă semn că vrea să mănânce sau are nevoie de afecțiune, se creează stilul de atașament sigur care îi va asigura relații emoționale echilibrate la maturitate.

În ceea ce privește impactul asupra sănătății, William Sears în ”Cartea bebelușului” spune că: ”Cercetătorii din domeniul lactației au observat că atunci când reprizele de alăptat se distanțează una de cealaltă, conținutul de grăsime din lapte scade”.

Mai exact, cantitatea medie de grăsime într-o sesiune de alăptare va depinde de patru factori:

  • intervalul scurs de la ultima alăptare (descrește cu cât intervalul este mai lung)
  • concentrația de grăsime de la sfârșitul alăptării anterioare
  • cantitatea de lapte ingerată de bebeluș la ultima alăptare
  • cantitatea de lapte ingerată la actuala alăptare.

Așadar, alăptarea frecventă asigură bebelușului laptele consistent care îl ajută să crească și să se dezvolte. Mai mult decât atât, răspunsul la cererea bebelușului creează premisele ca și în viitor copilul să mănânce doar atunci când simte foame.

Pentru mamă, alăptarea la cerere vine cu beneficiul că se reduce riscul angorjării, blocării canalelor sau mastitei. Pus la sân, un copil chinuit de foame nu prinde bine mamelonul și nu are răbdare să să fie așezat corect. Frustrarea că laptele nu curge suficient de repede îl poate face agitat, desprinzându-se și reatașându-se defectuos, ceea ce din nou va provoca răni și durere mamei.

Altfel spus, ambii participanți au de câștigat dacă cererea și oferta se întâlnesc de fiecare dată.

Alăptarea a la carte – comanda dumneavoastră a fost plasată, dragă bebe

Ne-am gândi că e plictisitor pentru bebe să mănânce numai lapte luni în șir, însă într-un singur produs se găsește în realitate un meniu foarte variat. Sau, cum spune doctorul Carlos Gonzalez, bebelușul are la dispoziție trei moduri de a-și plasa comanda (ca la restaurant):

  • prin cantitatea de lapte pe care o bea la fiecare hrănire (suge pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, cu o intensitate mai mare sau mai mică)
  • prin intervalul dintre hrăniri (cu cât mai rar, cu atât e mai puțin gras este laptele)
  • prin faptul că suge de la unul sau de la ambii sâni (când suge mult de la un singur sân are parte de un lapte mai gras, dacă suge câte puțin din fiecare asimilează mai multe proteine decât grăsimi).

Toate aceste variabile îi oferă posibilitatea să mănânce de la o supă ușoară până la un desert cremos, dacă ar fi să traducem în mâncărurile noastre. Așadar, inexistența orarului permit de fapt bebelușului să modifice compoziția laptelui, conform nevoilor lui.

Idei de reținut care ajută alăptarea la cerere, de la Dr. William Sears (Cartea Bebelușului)

  • mai ales în primele săptămâni, frecvența, durata și intensitatea cu care bebelușul suge variază foarte mult
  • chiar dacă ați alăptat jumătate de oră în urmă, sânul va avea în continuare lapte și nu e nevoie de timp pentru a se ”umple”
  • uneori, la mamele care abia încep alăptarea, durează până la două minute până începe să iasă laptele
  • ca medie, o bună parte dintre bebeluși vor vor avea nevoie de 10-12 mese în 24 de ore, în primele 6 săptămâni
  • ragadele nu apar din cauza frecvenței sau duratei alăptării, ci sunt rezultatul ”mufării” greșite și a tehnicii incorecte de supt. Sunt suficiente trei minute de asemenea erori și rănile sunt asigurate.

Încheiem cu vorbele unei mame, care concluzionează alăptarea la cerere astfel: ”Nu numărați de câte ori suge cel mic, pentru că nu numărați nici de câte ori îi dați pupici”.

Cele mai utile cărți pentru părinții la început de drum sunt disponibile în ZYX Books, secțiunea Bebelușul tău:

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa