Profilul surprinzător al româncelor care alăptează. Avantajele alăptării pentru mame și copii

TOTUL DESPRE MAME

Rata alăptării exclusive în primele șase luni de viață este în România de 12,6%, reprezentând cel mai mic procent din Uniunea Europeană. Această rată scade în funcție de vârsta sugarului, astfel că în luna a șasea rata de alăptare exclusivă ajunge la 3,4%, conform unui studiu publicat de UNICEF. Profilul româncelor care alăptează este unul al extremelor: au studii superioare sau sunt foarte sărace.

Dacă mamele ar scrie pe o foaie de hârtie avantajele și dezavantajele alăptării exclusive până la șase luni și ale alăptării în general, nu ar mai rămâne nici urmă de dubiu în legătură cu nutriția ideală pentru bebeluși. Singurul motiv pentru care femeile fără probleme de sănătate ar putea opri alăptarea este faptul că aceasta condiționează de cele mai multe ori prezența fizică a mamei lângă copil (în mod excepțional, mama poate lăsa sugarului lapte muls, dar alăptarea solicită cel mai adesea prezența mamei).

Avantajele alăptării pentru mame și copii. Avantajele alăptării, însă, sunt mult mai multe și mai consistente:

  • Pe termen lung, când alăptăm contribuim la consolidarea imunităţii copilului, reducem riscul diabetului zaharat, al diferitelor tipuri de cancer în copilărie, scădem incidenţa alergiilor, scădem riscul de astm bronşic, hipertensiune, anemie, rahitism, otită şi îmbunătăţim acuitatea vizuală.
  • Beneficiile pentru mamă sunt de asemenea numeroase: alăptarea imediat după naştere reduce riscul de hemoragie, previne depresia postnatală, scade riscul de instalare a diabetului zaharat după diabetul gestaţional, iar pe termen lung scade incidenţa cancerului mamar şi a cancerului de col uterin sau ovarian, previne instalarea osteoporozei mai târziu în viaţă şi ajută mama să revină mai repede la greutatea avută înainte de sarcină.
  • Avantajele economice sunt concrete și imediate: laptele matern este gratuit.
  • Alăptatul este mult mai comod și mai rapid decât prepararea laptelui formulă – laptele matern este gata preparat, la temperatura ideală şi steril.
  • Laptele matern funcţionează asemenea unui calmant natural, transimţând bebeluşului prolactină, ocitocină şi endorfină, adică siguranţă emoţională, iubire şi relaxare.
  • Alăptarea este mai ecologică și mai etică – laptele matern nu trebuie să fie produs industrial, ambalat și transportat sute sau mii de kilometri, stocat și vândut în supermagazine.

Din nefericire, de cele mai multe ori startul este dificil și mamele renunță la alăptare în primele săptămâni de viață ale copilului.

Avantajele alăptării pentru mame și copii. De ce renunțăm așa ușor la alăptare?

Deși foarte multe organizații și asociații desfășoară programe de conștientizare și de educare a publicului în privința avantajelor și beneficiilor alăptării, proiectele lor nu sunt încă susținute intens în maternități, unde majoritatea nou-născuților sunt hrăniți artificial sau mixt. Atunci când un nou-născut este hrănit artificial încă de la începutul vieții sale, parcursul natural al actului de alăptare este perturbat (nu se mai produc mecanismele de reglare a cantității de lapte matern la nevoile unice ale respectivului sugar sau se poate produce ceea ce specialiștii numesc „confuzia mamelonului”, atunci când bebelușul se obișnuiește cu tehnica de supt din biberon și nu o mai stăpânește pe cea de supt de la sân). Startul acesta greșit poate influența felul în care se desfășoară alăptarea în continuare. Odată ajunsă acasă, mama se confruntă de multe ori și cu presiuni din partea familiei, simțind în același timp și lipsa unei figuri feminine care să o inițieze în acest proces atât de delicat. Cu generații în urmă, mama și bunica femeii lăuze o învățau pe aceasta cum să așeze copilul la sân, o ajutau să înceapă cât mai ușor acest proces. Din păcate, trăim într-o societate în care ultimele generații au rupt acest lanț. Mamele și bunicile noastre au alăptat prea puțin, uneori deloc. Noi preluăm acest model sau, în cel mai bun caz, luptăm împotriva lui.

Practici învechite, cum sunt proba suptului sau alăptarea la program, viciază și ele cursul natural al alăptarii. Alăptarea la cerere este blamată de mulți medici pediatri, iar cântarele pediatrice susțin reproșurile pe care membrii familiei le îndreaptă către tânăra mamă. În loc de susținere, ea este bombardată cu mituri, în fața cărora, de cele mai multe ori, cedează dezarmată.

Dar cine sunt totuși femeile care luptă, care se încăpățânează cu încrâncenare să alăpteze, mergând uneori împotriva curentului?

Probabil că acestea sunt femei obișnuite care ajung la informațiile esențiale.

Una dintre informațiile esențiale este că organizații internaționale foarte credibile recomandă alăptarea prelungită și începerea diversificării numai după vârsta de șase luni. UNICEF recomandă ca nou-născutul să fie așezat la sânul mamei imediat după naștere sau cel târziu în decurs de o oră de la naștere. Acest lucru stimulează producerea de colostru, care este foarte important din punct de vedere nutritiv și imunitar, fiind de aceea numit și aurul galben. Din nefericire, de cele mai multe ori în maternitate personalul medical spune mămicilor că nu au lapte suficient, fără să ia în calcul faptul că în prima zi de viață capacitatea stomacului unui nou-născut este de cel mult 8-10 ml și crește progresiv până la 22-25 ml în a treia zi de viață și că este firesc ca instalarea secreției lactate la mamă să dureze până la 72 de ore de la naștere.

Inițierea timpurie a alăptării (în interval de maximum două ore de la naștere) are un rol foarte important în inițierea cu succes a alăptării, dar și în crearea unei relații de intimitate, de siguranță, de atașament, între mamă și copil. Există multe studii care demonstrează importanța contactului piele pe piele și a alăptării în primele minute și ore din viața copilului. Nu doar din punct de vedere fizic, dar și psihoemoțional, un copil care își găsește locul său natural (la pieptul mamei) cât mai curand după naștere va fi mai stabil, mai liniștit, va avea o capacitate mai bună de autoreglare. Din păcate, în maternitățile din România, locul nou-născuților este de prea multe ori într-o cameră cu scoici de plastic transparent, în care aceștia nu simt nici apropierea, nici căldura și nici dragostea mamei.

Compoziția laptelui matern este perfect adaptată nevoilor copilului și variază în funcție de anotimp, de momentul zilei sau de vârsta copilului. Nicio formulă de lapte nu este creată special pentru nevoile unui anumit individ. Laptele matern este perfect asimilabil și, deși majoritatea formulelor sunt îmbogățite cu vitamine și minerale sintetice, acestea sunt asimilate în proporție mică. De exemplu, fierul din laptele formulă se asimilează doar în proporție de aproximativ 4% (în comparație cu 50-70% pentru cel din laptele matern). În plus, 80% dintre celulelele prezente în laptele matern sunt celule macrofage – celule care ucid bacteriile, ciupercile și virușii. O asemenea capacitate de a crește imunitatea organismului nu poate fi copiată și redată de niciun supliment creat artificial. Bacteriile prietenoase din laptele matern populează tractul intestinal al bebelușului, având acțiune probiotică și stimulând imunitatea copilului.

Toate aceste informații și multe altele ar trebui să fie la îndemâna mamelor din zilele noastre, dacă acestea doresc să se informeze, încă din maternitate. Ar fi mult mai corect ca mamele să plece din maternitate cu o broșura în care să fie scrise toate aceste lucruri, și nu cu produse promoționale primite cadou de la producătorii de substituenți de lapte matern. Ar fi minunat dacă în fiecare maternitate ar exista moașe și consilieri în alăptare, care să ajute mama să înceapă alăptarea cu dreptul și care să îi dea încredere în propriile puteri.

Aproape toate femeile sunt capabile să își alăpteze copiii fără să aibă nevoie de supliment. Dacă atât de puține mame ar fi fost capabile să alăpteze (cum fals am ajuns astăzi sa credem), omenirea n-ar fi supraviețuit atâtea milenii. Au fost întotdeauna aici instinctul matern, contactul piele pe piele, alăptarea imediată, suportul și acele femei din comunitate menite să predea mai departe practicile naturale și simple. Probabil că este timpul să ne reamintim de ele.

Dacă ai pășit cu stângul și simți că ceva nu merge, informează-te. Intră pe Alăptează.ro și cere ajutor.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa