Alăptarea copiilor născuţi prematur este posibilă. Cum pot fi ajutați mama și bebe

TOTUL DESPRE MAME
Alăptarea copiilor născuţi prematur

Dificultatea unui copil de a se ataşa la sânul mamei nu exprimă neapărat un refuz, ci, mai degrabă, prezenţa unei probleme care trebuie recunoscută, tratată şi depăşită. Situația este cu atât mai frecventă în cazul copiilor născuți înainte de termen. Însă, trebuie să știi ă și alăptarea copiilor născuți prematur este posibilă.

Dar, de cele mai multe ori, acest lucru implică dificultăţi care apar în timpul alăptării, de exemplu, copilul este aşezat într-o poziţie inconfortabilă sau nu poate suge corect, deoarece are nasul înfundat sau debitul de lapte este prea abundent sau prea rapid. Mai mult, după un interval prea mare între două alăptări, copilul este înfometat şi nu mai reuşeşte să-şi coordoneze mişcările de ataşare corectă la sânul mamei.

Dacă bebeluşul continuă să ”refuze” sânul mamei de mai multe ori consecutiv, se recomandă ca mama să-şi extragă laptele şi să-l ofere copilului în alte modalităţi, în timp ce, cu răbdare, va încerca să soluţioneze problema. În această perioadă, ea va avea multă grijă să satisfacă necesităţile bebeluşului în ceea ce priveşte contactul mamă-copil. Este foarte important ca ea să primească sprijin practic şi afectiv până când se restabileşte alăptarea.

Alăptarea copiilor născuţi prematur

Un copil născut prematur, în special înainte de cea de-a 32-a săptămână de sarcină, are o dezvoltare insuficientă a funcţiilor de supt, înghiţit şi respiratorii, care constituie fundamentul capacităţii de hrănire independentă. Aceşti nou-născuţi sunt hrăniţi printr-o sondă gastro-nazală, până în momentul când vor fi suficient de maturi pentru a fi hrăniţi de către mamă. Ei pot fi ajutaţi să se dezvolte sau să-şi crească abilitatea de a suge şi înghiţi, cu ajutorul unui furtunas, trecând treptat la alimentarea independentă.

Studiile au arătat că la cei mai tineri nou-născuţi suptul nenutritional reduce spitalizarea şi îmbunătăţeşte modelul somn-veghe şi mişcarea. Suptul nenutritional provine din nevoia instinctivă a copilului de a suge, şi, de aceea, copilul îşi caută obiecte care să substituie sânul mamei (degetul mare, păturica, jucării); aşadar suptul este foarte important în dezvoltarea psihologică, pediatrică şi ortodontică. În acest caz, un substitut recomandat pentru sânul mamei este suzeta, perfect adaptată dezvoltării copilului.

Obstetricianul recomandă

Dacă sugarul nu este capabil încă să se hrănească independent la sân, trebuie să extragi laptele cu ajutorul unei pompe pentru sân, la fiecare 2-3 ore, adică de câte ori ar trebui alăptat bebeluşul. Trebuie să începi cât se poate de devreme, deoarece colostrul este foarte important pentru sugar. Laptele va fi strâns în recipiente speciale sterile sau care pot fi sterilizate. În spital, pediatrii hrănesc bebeluşul cu lapte folosind , de regulă, o sondă.

Când copilul tău va fi capabil să sugă singur, există posibilitatea ca la început să nu fie uşor să-l aşezaţi la sân. Insistaţi cu răbdare, fără a vă descuraja. Dacă sugarul nu reuşeşte să se hrănească de la sân, este important să continuaţi să-l hrăniţi cu laptele dvs.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa