Alăptarea bebeluşului în primele zile de viaţă

Marina Rosenfeld

În sfârşit, bebe e aici! Iată câteva sfaturi pentru alăptarea bebelușului în primele trei zile de viaţă!

Au trecut cam 280 de zile de sarcină, apoi o zi de travaliu și bebeluşul a sosit! A fost o călătorie lungă şi e minunat când vă gândiţi că o altă călătorie abia începe. La ce să vă aşteptaţi în primele trei zile de viață ale bebelușului ne spune Heather Kelly, consultant în lactaţie certificat internaţional.

Alăptarea în prima zi de viață

E bine să începeţi alăptatul la 30 de minute după ce aţi născut. Cel mai probabil, bebeluşul nu va mânca mult la primele mese, nici nu puteţi alăpta prea mult. Primul lapte se numeşte colostru şi e foarte diferit de laptele matur- e dens, de obicei gălbui, şi conţine multe proteine şi anticorpi. Este perfect pentru un bebeluş.

Alăptarea în a doua zi de viață

Copilului îi este deja foame. Trebuie să îl alăptaţi cam de 12 ori în 24 de ore, pentru că are mare nevoie de colostru. Veţi simţi că e mai tot timpul la sân, când aveţi nevoie de disperată de somn, dar amintiţi-vă că este ceva temporar. Dacă l-aţi alăptat toată noaptea, copilul va adormi în zori. Nu vă aşteptaţi totuşi la un tipar de somn.

Alăptarea în a treia zi de viață

Şi în a treia zi, copilul se va hrăni la fel de mult, dar asta ajută la instalarea lactaţiei. Laptele matur e mai subţire şi mai mult cantitativ. Trecerea de la colostru la laptele matur intensifică circulaţia în zona sânilor. Dacă lactaţia se instalează brusc, sânii picură şi devin tari şi dureroşi, iar acest lucru se numeşte angorjare. Este neplăcut, dar durează abia câteva zile până organismul se obişnuieste cu alăptatul. Combinarea alăptatului cu folosirea pompei pentru sâni ajută, la fel ca şi aplicarea de comprese calde pe sâni înainte de alăptat şi a uneia reci după.

Dacă lactaţia se instalează mai lent, nu veţi resimţi asemenea schimbări dramatice, ci doar o îngrunare a sânilor de câteva ori pe zi. În primele zile, v-ar putea fi de ajutor folosirea unor sutiene pentru alăptat.

Despre alăptare puteți citi mai multe amănunte în cartea Ghidul pentru alăptare a doctorului Jack Newman. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa