Alăptare de succes după întoarcerea la serviciu: 7 sfaturi practice

Raluca Dumitrică
intoarcerea-la-serviciu-totul-despre-mame

Întoarcerea la serviciu nu presupune întreruperea alăptării! Una dintre fricile mamelor care alăptează şi care se pregătesc de întoarcerea la serviciu în această perioadă este legată de alăptare după reînceperea muncii. Stresul este atât de mare pentru unele dintre ele, încât varianta la care se gândesc cel mai mult înainte de momentul zero este înţărcarea bebeluşului. Pentru că începerea serviciului nu este sinonimă cu încheierea hrănirii la piept, iată câteva soluţii de continuare a alăptării:

Indiferent de momentul în care te întorci la serviciu, indiferent dacă ai un bebeluș sau un copilaș mai mare care este încă alăptat, trebuie să ştii că poţi pune în practică aceste 7 soluţii de mai jos pentru a nu întrerupe alăptarea atunci când revii la serviciu:

1. Caută cele mai bune surse de informare pentru o alăptare de succes

Probabil că sunt puţine situaţiile în care întoarcerea la serviciu să se facă de pe o zi pe alta, aşa că suntem siguri că dispui de cel puţin câteva luni înainte de a merge din nou la job în care să te informezi corect despre tot ce implică această schimbare în viaţa ta şi a lui bebe. Una dintre sursele cele mai utile, complete şi cu soluţii uşor de pus în practică este Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman, care oferă o serie de sfaturi pentru mamele ce trec prin această situaţie. De asemenea, consultanţii de alăptare disponibili, din fericire, şi în multe oraşe din întreaga ţară sunt la dispoziţia tuturor mamelor pentru a le ajuta să continue alăptarea şi după ce se întorc la muncă.

2. Achiziţionează o pompă de muls

Pompa de muls manuală sau electrică este un ajutor de nădejde pentru mamele care alăptează şi care sunt nevoite, datorită jobului, să petreacă un timp mai mare departe de bebe. Prin intermediul ei poţi face rezerve de lapte pe care le poţi depozita în frigider, pentru câteva zile, sau chiar congela şi pe care persoană în grija căreia îl laşi pe bebe i le poate da celui mic.

3. Contează pe diversificare

Dacă bebeluşul tău e deja diversificat, chiar poţi să fii mai relaxată! Hrana pe care o va primi în timpul zilei este importantă şi te ajută mult în perioada în care nu eşti lângă el. Şi, chiar dacă ţi se pare că cel mic nu mănâncă nici prea mult, nici prea variat, află că îşi ia, totuşi, din alimentele acelea vitamine şi nutrienţi. În plus, nu rămâne în mod sigur înfometat până la venirea ta acasă, aşa că scoate această îngrijorare din ecuaţie.

4. Fii relaxată la gândul că bebe e pe mâini bune

Oricare ar fi varianta aleasă pentru substituirea ta în perioada în care eşti la muncă, mama, soacra, bona, creşa sau soţul, fii relaxată şi gândeşte-te că bebe e pe mâini bune. Ştim că nimeni nu se ocupă de cel mic mai bine ca tine, că nimeni nu îi explică atât de frumos lumea şi lucrurile din jur şi că nimeni nu are vise mai mari legate de evoluţia lui. Dar nici nu înseamnă că dragostea şi grija celor pe mâinile cărora îl laşi sunt de lepădat, atâta timp cât aceştia sunt calmi, respectuoşi cu el, îi vorbesc şi se poartă cu blândeţe.

5. Scapă de sentimentele de vinovăţie

Dacă te simţi vinovată că întoarcerea la serviciu a fost făcută mai devreme decât alte mame (şi în mod special de acele mame de pe reţetele de socializare, care simt nevoia să critice în mod constant deciziile altor mame), renunţă la gândurile astea care te frământă şi scapă de sentimentele de vină care te încearcă! Fiecare familie îşi ştie mai bine mersul lucrurilor, iar hotărârea ta are cu siguranţă în spate o serie de motive care să o facă îndreptăţită. În loc să te simţi debusolată şi atacată de gură lumii, fii mai nonşalantă şi mai împăcată cu situaţia aleasă. Chiar este recomandat să faci acest lucru, pentru că stresul şi gândurile care te tulbură nu sunt deloc bune pentru lactaţie.

6. Profită de prevederile legale

O mamă care alăptează beneficiază, potrivit legii, de pauze de alăptat în timpul programului de muncă, Astfel, pauzele sunt în număr de două şi au fiecare câte o oră, fiind destinate hrănirii copilului în vârstă de cel mult 1 an. Aşa că dacă soţul tău sau oricine altcineva apropiat poate face un drum pe la tine pe la serviciu să-l ţi-l aducă pe bebe în pauza de prânz, nu refuza această idee şi nu te lăsa influenţată de privirile piezişe ale colegilor. Îl poţi alăpta pe micuţ chiar la muncă, bineînţeles, dacă acest lucru este posibil şi dacă mediul în care lucrezi nu reprezintă un factor de risc pentru copil. În ceea ce priveşte mamele care nu pot să-şi ia aceste pauze, ele pot să solicite o reducere a programului de lucru cu două ore pe zi, pentru compensarea pauzelor zilnice de alăptare de care nu au beneficiat.

7. Alăptează la cerere când eşti împreună cu bebe

Chiar dacă începi să intri într-un ritm care implică alăptarea dimineaţă şi seară, nu refuză alăptatul la cerere în perioada în care eşti cu bebe. Se poate întâmplă chiar că cererea să fie mai mare decât înainte de a fi plecată la muncă, pentru că bebeluşul simte nevoia de a te avea din nou numai pentru el, iar această apropiere îi este cea mai dragă. E foarte posibil chiar că supturile nocturne să se amplifice, dar fii în continuare alături de el şi nu încerca să-i faci un program de hrană pe ceas, pentru că cel mic va ști să compenseze ședințele ratate de alăptare din timpul săptămânii.

Ah, și încă ceva! Nu te teme că vei rămâne fără lapte. Fie că vei continua să alăptezi dimineața, seara și noaptea, fie că alegi să folosești pompa, fie că îți alăptezi bebelușul în pauza de prânz, corpul și producția ta de lapte se vor adapta la noile condiții.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa