Alăptare de succes? 12 reguli de urmat

Ileana Mirescu

Alăptare de succes până la 2 ani? Cu îndrumări corespunzătoare, făcute încă din prima zi în care copilul a venit pe lume, lucrurile pot merge excelent. Regulile de mai jos, comentate de dr. Ana Culcer, medic pediatru cu experiență de peste 50 de ani în domeniu, vă vor ajuta să nu aveți dubii legate de alăptare.

1. Alăptați, alăptați, alăptați…

Cu cât suge mai mult copilul, cu atât sânii vor produce mai mult lapte. Nu urmați un program strict. Alăptați-l de fiecare dată când cere, oricât de mult vrea, mai ales în primele săptămâni și oferiți celâlalt sân când primul s-a golit.

„Este foarte important să lăsăm copilul să sugă la cerere, nu să îi facem noi de la început un program pentru că el și-l va face singur. La început, când mama are lapte puțin, colostru sau lapte de tranziție, cu cât copilul suge mai des, cu atât va veni mai mult lapte și se va regla cererea cu oferta. În scurtă vreme, copilul va primi suficient lapte”, dă asigurări medicul primar pediatru Ana Culcer (FOTO), doctor în științe medicale și formator național în alăptare.

2. Alăptare de succes. Nu vă faceți griji.

Multe mame se tem că au prea puțin lapte, ceea ce e de fapt greșit. Atâta timp cât copilul este activ, vioi și udă și umple regulat scutecele, cantitatea e suficientă. Rețineți, poate dura câteva zile după naștere să începeți să aveți lapte. Între timp, copilul primește colostrum, care este primul stadiu, mai gros, al laptelui de sân, bogat în nutrienți.

”Odată ce s-a trezit să sugă, trebuie să avem grijă să prindă corect sânul, astfel încât pe mamă să nu o doară, să stea comod amândoi și să îl lăsăm să mănânce atât cât vrea. După 2-3 săptămâni, maximum, copiii mănâncă la o masă un sân, la următoarea masă celălat sân, astfel iau și laptele de început ce le satisface sațietatea și laptele de la sfârșit care este mai gras și hrănește copilul și îl face să doarmă mai mult timp”, sunt explicațiile medicului Ana Culcer.

3. Încercați să vă odihniți

Lipsa somnului poate afecta serios cantitatea de lapte secretată. Dacă puteți, luați o „vacanță de alăptat”. Renunțați la alte obligații și petreceți câteva zile nefăcând, pe cât posibil, nimic altceva decât să vă relaxați cu cel mic, să mâncați și să alăptați. (Desigur, e mai ușor cu un prim copil, decât atunci când mai ai și copii mai mari de care trebuie să te îngrijești).  Extrem de importantă este susținerea psihică a mamei de către cadrele medicale, în spital, și mai ales la domiciliu, de către soț, familie, prietenii.

„Dacă o bunică spune: «Nu ai lapte că nici eu nu am avut și tu ai mâncat lapte praf», o termini psihic pe mamă. Și soțul dacă se enervează și îi spune când plânge copilul: «Nu ai lapte», același este efectul”, exemplifică medicul pediatru Ana Culcer.

4. Alăptare de succes. Controlați stresul

Deși stresul nu afectează producerea de lapte, poate scădea reflexele spontane, (care eliberează laptele în canalele galactofore prin care curge laptele), făcând mai dificilă hrănirea pentru cel mic.

Menajați-vă și păstrați-vă pentru bebe. Cereți partenerului, familiei sau prietenilor să vă ajute cu alte lucruri. Amânați vizitele celor care rămân peste noapte la dumneavoastră, pentru a putea alăpta liniștită și a ajunge la un nivel cât mai mare de producere de lapte. 

5. Cereți ajutor

Căutați alte mame care alăptează și alăturați-vă lor.

Dacă mama, o prietenă sau bunica au alăptat, cereți-le sfatul. Dacă vă simțiți vulnerabilă în perioada de început, când se reglează cantitatea de lapte, evitați persoanele critice, care nu vă ajută sau vă împiedică în vreun fel alăptarea.

6. Alăptare de succes. Abțineți-vă de la bere sau alt alcool

Poate ați auzit teoria ca berea stimulează producere de lapte, dar adevărul este că alcoolul scade cantitatea de lapte produsă.

Spre exemplu, un studiu arată că după unul sau două pahare de vin, femeilor le ia mai mult timp să producă prima picătură de lapte și produc mai puțin lapte.

7. Beți multă apă

Dacă vă deshidratați, veți avea mai puțin lapte.

E ușor să vă luați cu altele când aveți un copil mic, așa că țineți tot timpul o sticlă de apă la îndemână, și depozitați sticle unde alăptați de obicei. De asemenea, încercați să mâncați alimente bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele.

8. Hrănindu-vă, hrăniți copilul

Pentru a menține nivelul de lapte și de asemenea sănătatea, când copilul se hrănește doar cu lapte de la sân, aveți nevoie de 300-500 de calorii pe zi, în plus față de cât aveați nevoie înainte de sarcină. Cea mai bună dietă pentru o femeie care alăptează este una normală, sănătoasă, echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale.

„Pe perioada alăptării, mama trebuie să aibă o alimentaţie normală, fără toxine. Se vor exclude alimentele la care mama poate fi alergică (lactate, alune, peste, fructe de mare, căpşuni etc.) sau care-i dau mamei tulburări digestive. Să nu uităm că tulburările digestive ale mamei care alăptează influenţează negativ copilul, care va avea colici abdominale, cu suferinţă şi agitaţie”, recomandă dr. Ana Culcer.

9. Ajutorul plantelor?

Unii spun că anumite plante au efect de creștere a producției de lapte pentru multe femei

„Puneți copilul cât de des se poate la sân. Și, dacă aveți doar colostru pentru stimularea lactației, beți din prima zi de cezariană ceai de chimen. Și rugați asistentele să vă aducă copilul cât de des la sân. Dacă aveți încredere că teoria că nu aveți lapte suficient nu există, copilul va suge”, adaugă medicul pediatru Ana Culcer.

10. Alimentele și laptele de sân

Nu e nevoie să mâncați un anumit aliment pentru a avea mai mult lapte. Trebuie să aveți doar o dietă echilibrată care include legume, fructe, cereale, proteine și ceva grăsimi.

Dacă nou născutul pare să aibă gaze după ce ați mâncat broccoli, varză sau fasole, renunțați la ele.

Alăptarea nou-născutului. 20 de întrebări comune despre alăptat

11. Aveți grijă ce medicamente luați

Unele medicamente pot interefera cu alăptatul. Medicamentele mai des folosite care pot diminua cantitatea de lapte includ: antihistaminicele și decongestionantele, diureticele, contraceptivele cu estrogen și unele tratamente pentru slăbit.

Adresați-vă medicului înainte de a recurge la orice fel de tratament, mai ales în perioada în care alăptați.

12. Apelați la ajutor specializat

Dacă vă este greu să vă descurcați cu alăptatul, un specialist experimentat și care să nu vă judece și critice poate fi o adevărată salvare.

Luați în considerare să angajați o doula sau un consultant în alăptare care să vă dea sfaturile de care aveți nevoie, de exemplu pentru cea mai bună poziție de alăptare.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, cumpără din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman, de AICI.

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa