Mă mușcă când alăptez! Ce mă fac cu bebelușul meu? Dragi mămici, nu vă îngrijoraţi! Nu toţi copiii muşcă atunci când sunt alăptaţi. De fapt, atunci când un bebeluş este alăptat corect, el nu este capabil să muşte, pentru că limba lui stă peste gingiile de jos (şi peste dinţisori, dacă i-au crescut deja).
Doar dacă este incorect poziţionat la sân copilul poate să muşte. Aceasta se întâmplă, de obicei, la începutul alăptării sau la sfârşit, când nu îi acorzi suficientă atenţie sau când s-a săturat şi are chef de joacă.
Dentiţia copilului
O muşcătură poate face rău chiar şi atunci când copilul nu are dinţi, dar, de regulă, copiii încep să muşte în perioada în care le apar dinţişorii. În această perioadă gingiile lor sunt sensibile şi cei mici simt nevoia să muşte şi să mestece. Bineînţeles, copil tău va experimenta aceste acţiuni şi atunci când îl alăptezi. Poţi încerca să îi oferi înainte de alăptat un obiect dur şi rece pe care să-l mestece sau de care să îşi frece gingiile. Acest lucru ar putea să îi reducă disconfortul şi să-i taie cheful de muşcat sfârcurile. Dacă ţi se pare că bebeluşul tău are dureri mari din cauza dinţişorilor în creştere, ar fi cazul să discuţi cu medicul pediatru sau cu un farmacist şi să găsiţi o soluţie, cum ar fi un gel pentru dinţi.
Uneori, când au dinţişori nou-nouţi, cei mici îşi testează noile „accesorii” pe sfârcul sau pe areola mamei, lăsând urme care, deşi nu sunt muşcături, pot fi destul de dureroase. În astfel de momente este util să revii la noţiunile de bază privind poziţionarea şi fixarea copilului la sân.
Ai grijă ca cel mic să fie ţinut strâns, piept la piept, asigură-te că are gura suficient de întredeschisă şi că îşi ţine bărbia în piept.
Poziţionarea atentă şi un pic de răbdare până ce micuţul se obişnuieşte cu noii săi dinţişori ar trebui să rezolve problema în scurt timp.
Unele mame sunt de părere că schimbările de aciditate în saliva copilului atunci când apar dinţii pot irita sfârcurile. Clătirea mamelonului şi a zonei din jur după alăptat cu un pic de bicarbonat de sodiu dizolvat în apă (aproximativ o linguriţă la o cană) te poate scuti de durere.
Un sfârc muşcat de copil cu noii săi dinţişori ascuţiţi trebuie îngrijit ca o rană. Poţi aplica un mic masaj cu cremă cicatrizantă, poţi expune zona la aer şi ar fi indicat să schimbi imediat tampoanele umede sau sutienul de alăptat. Consultă-ţi medicul în cazul în care aceste măsuri nu duc la vindecare sau dacă zona devine inflamată, roşie şi dureroasă.
De ce muşcă bebeluşii?
Unii bebeluşi muşcă deoarece laptele nu vine destul de repede sau pentru că mama vorbeşte cu altcineva şi nu le oferă atenţia pe care ei şi-o doresc. Alţi copii muşcă la sfârşitul alăptatului, atunci când s-au săturat şi doar se joacă cu sânul.
Dacă bebeluşul tău este nerăbdător şi are tendinţa de a muşca, ar ajuta să extragi puţin lapte cu o pompă pentru a fluidiza fluxul şi pentru ca laptele să curgă imediat. Nu trebuie să faci acest lucru decât atunci când copilul este obosit sau când îi este foarte foame.
Dacă ţi se pare că cel mic se pregăteşte să te muşte, observă-l în timp ce se hrăneşte şi vezi dacă pare că se joacă sau dacă este deranjat de ceva. În aceste situaţii, întrerupe alăptatul. Dacă încă nu muşcă, spune-i ferm „nu!”, preventiv, luându-l imediat de la piept pentru a-l împiedica să o facă. Încearcă să eviţi onomatopee puternice de genul „au!”, întrucât îl pot speria, sau, din contră, îl pot amuza şi îi pot face poftă să încerce din nou aceeaşi manevră.
Bebe mușcă când alăptez. Este ceva în gura copilului?
Majoritatea copiilor care merg de-a buşilea sau se chinuie să facă primii paşi au tendinţa să ia orice în mânuţă şi să bage în gură. Dacă la fel se întâmplă şi cu copilul tău, ar fi bine să îi verifici guriţa înainte de a-l alăpta. Un copil cu ceva în gură (alimente sau o mică bucată de hârtie) poate muşca în încercarea de a ajunge la mamelon, iar lucrul străin în sine ar putea chiar deteriora pielea mamelonului.
Copiii care refuză să stea la sân
Unii copii par a simţi mai mult disconfort decât alţii atunci când le erup dinţii, iar inflamarea gingiilor poate duce la refuzul de a mai suge. Discută cu medicul tău şi caută o soluţie care să îi uşureze suferinţa micuţului.
Uneori, un copil refuză să se întoarcă la sân dacă s-a speriat de reacţia mamei sale atunci când a muşcat-o.
Foarte rar, în ciuda tuturor eforturilor, un copil nu mai revine niciodată la sân, înţărcându-se. Discută cu un specialist, fie un consilier de alăptare, fie un medic pediatru, şi vezi ce soluţii există.
În cele din urmă…
Vestea bună este că muşcatul este un obicei temporar. Ca multe alte lucruri neplăcute, şi etapa în care cel mic te mușcă se va încheia. Nu ai nevoie decât de răbdare…
Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.
Dacă vrei să citeși și alte articole despre alăptare îți recomandăm:
- Cum pot tații să sprijine alăptarea. Interviu cu un expert în relația tată-copil: „Tatăl influențează cât timp va alăpta mama”
- Alăptarea bebeluşului în primele zile de viaţă
- Greșeli grave ale româncelor când vorbim de alăptare; mituri demontate de specialist
- De ce alimentația cu program compromite alăptarea
- Cum să-ți faci acasă balsam pentru sfârcuri după alăptare
- Poziţii de alăptare și ataşarea corectă a bebeluşului la sân