Tații și alăptarea par să fie două lucruri incompatibile. Dar nu este chiar așa. Tații pot fi un factor determinant în succesul alăptării.
Atitudinea şi sprijinul sunt cruciale pentru partenera ta
Lucrurile sunt simple: nu e nimic mai bun pentru bebelușul tău decât laptele matern. Copiii alăptaţi se îmbolnăvesc mai rar, iar mamele care alăptează au mai puţine şanse de a se îmbolnăvi de osteoporoză şi diabet de tip 2. Ca tată, poate ai impresia că nu poţi face mare lucru în direcţia alăptatului din moment ce tu nu ai sâni cu lapte, dar noi îţi spunem că atitudinea şi sprijinul sunt cruciale pentru partenera ta.
În plus, dacă vreți ca partenera voastră să fie pregătită cu adevărat pentru alăptare, îi puteți face un cadou: “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.
Tații și alăptarea – cum poţi ajuta?
– Învaţă cum funcţionează alăptatul şi asta te va face să te simţi parte din „echipă”. Sprijină-ţi partenera la început, întrucât nu îi va fi uşor să se obişnuiască cu noul rol.
– Găseşte ocazii să plimbi copilul cu căruciorul sau să îl ţii în braţe. Momentele „piele pe piele” contribuie la relaxarea copilului şi vă va ajuta să construiţi o legătură emoţională.
– Să-i faci copilului băiţă poate fi relaxant atât pentru el, cât şi pentru tine şi reprezintă o modalitate foarte frumoasă de a vă cunoaşte şi de a vă împrieteni mai mult.
– Ajută la treburile casnice şi la gătit. Încearcă să fii acasă cât de mult posibil pentru a avea grijă de bunul mers al treburilor.
– Atunci când partenera ta alăptează, fii perechea ei extra de mâini şi oferă-te să îi aduci un pahar cu apă sau o pernă în plus dacă are nevoie.
– Pentru reprizele nocturne de hrănit, adu-i tu copilul în pat. După ce îl hrăneşte, ia-l, schimbă-i scutecul şi pune-l înapoi la culcare. Va fi de mare ajutor pentru partenera ta, indiferent cât de des sau rar ai face-o.
– Fii răbdător dacă partenera ta nu se simte în stare să fie intimă cu tine. Ar putea fi foarte sensibilă şi irascibilă pe perioada alăptatului.
– Alăptatul o va face pe partnera ta să îi fie foame şi sete. O poţi ajuta cumpărându-i multe fructe şi asigurându-te că are în permanenţă un pahar de apă lângă ea.
– Dacă partenera ta are dificultăţi la alăptat, încurajeaz-o să apeleze la un specialist.
Tații și alăptarea ce trebuie să ştii?
– Alăptatul nu este întotdeauna rapid. Pentru noile mămici, fiecare repriză poate dura de la 10 minute până la mai mult de o oră. Majoritatea nou-născuţilor sunt hrăniţi de cel puţin 10-12 ori pe zi.
– Alăptatul poate fi inconfortabil la început. Dacă bebeluşul este ataşat corespunzător, orice discomfort ar trebui să se estompeze după 30-60 de secunde. Dacă însă disconfortul sau durerea persistă, e posibil ca bebeluşul să nu fie ataşat sau poziţionat corect. Durerea nu este normală, iar partenera ta are nevoie să primească ajutor.
– E posibil ca tu să reuşeşti să aşezi copilul mult mai uşor decât partenera ta care îl alăptează. Când copilul este agitat, mirosul laptelui îl poate determina să caute un sân ca să sugă şi nu ca să se calmeze. În aceste situaţii, cel mai bine ar fi să îl ţii tu în braţe.
Nu vă temeți de alăptat!
– Odată ce mama şi copilul au stabilit un sistem de alăptat (de obicei după primele două-trei luni), puteţi discuta de recoltarea laptelui pentru biberon. Asta înseamnă că vei putea să hrăneşti şi tu copilul şi să îi mai dai o pauză partenerei tale.
– Alăptatul nu conduce la stafidirea sânilor. Sarcina, genetica, vârsta, fumatul şi pierderea sau luatul în greutate pot afecta forma sânilor, dar nu şi alăptatul.
Dragi tătici, nu aveţi niciun motiv să vă temeţi de alăptat!
În plus, dacă vreți ca partenera voastră să fie pregătită cu adevărat pentru alăptare, îi puteți face un cadou: “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.