Alăptarea nou-născutului. 20 de întrebări comune despre alăptat

Raluca Dumitrică
alăptarea nou-născutului bebeluș
Veste bună pentru proaspetele mame: alimentația mixtă – lapte matern și lapte formulă – este benefică și pentru bebeluș, și pentru mamă, arată un studiu din 2023.

20 de întrebări & răspunsuri despre alăptarea nou-născutului pe care ar trebui să le citească fiecare mamă

Multe informaţii eronate referitoare la alăptare circulă şi astăzi printre mame. Iată cele mai răspândite 20 de întrebări despre alăptarea nou-născutului, precum şi răspunsurile corecte care le vor veni în ajutor noilor mame!

În 2006, la câteva zile de la naşterea primei fetiţe, o vecină venită să ne felicite pentru noul membru al familiei m-a întrebat, văzând că alăptez, dacă mi-am făcut analiza laptelui. Citisem despre alăptarea nou-născutului până atunci, dar referitor la asta nu găsisem nimic.

Deoarece doamna a observat confuzia mea, s-a oferit să facă ea o analiză pe loc, punându-mă să scot câteva picături de lapte din sâni şi să le pun într-o lingură. Ochiul ei expert şi-ar fi dat seama dacă laptele meu e bun sau nu. M-am conformat, uşor îndoită, iar, după câteva zeci de secunde în care laptele a fost agitat prin lingură, am primit verdictul: nu e bun.

De ce? Pentru că avea o culoare străvezie şi o consistenţă apoasă, ceea ce însemna că laptele era defect şi nu putea sătura un bebeluş. Am fost tristă pentru tot restul zilei, dar am continuat să alăptez, mai ales ca fetiţa părea să fie foarte mulţumită la sân şi să nu dea semne că ar suferi de ceva.

Alăptarea nou-născutului – Informaţiile corecte, calea spre un alăptat de succes

Mă bucur că n-am ascultat-o pe vecină şi am continuat să alăptez, dar mă întreb dacă nu cumva astfel de ziceri au descurajat alte mame pe parcursul anilor şi chiar şi acum. Pentru că în 2006 în România nu se ştia aproape nimic despre consilierii în alăptarea nou-născutului, iar informaţiile cu privire la acest proces natural de hrănire erau limitate, mamele care au născut în ultimii ani şi cele care au bucuria de a deveni mame acum se pot considera norocoase. Ele au avut şi au acces la o mulţime de date ştiinţifice, ajutor specializat atât în instituţiile de stat, cât şi în mediul privat, sau grupuri de suport reale şi virtuale.

Dacă te pregăteşti să devii mamă, iată care sunt cele mai răspândite 20 de întrebări cu privire la alăptarea nou-născutului la sân şi răspunsurile care sper să facă lumină în această veşnică dilemă a noilor mame, alăptatul:

Cele mai răspândite 20 de întrebări despre alăptarea nou-născutului:

1. La cât timp de la naştere vine laptele?

După naştere, lactatia este favorizată atât de scăderea hormonilor placentari, cât şi de sucţiunea mamelonului, care declanşează destul de rapid prolactina, hormonul responsabil cu producţia de lapte. Singura condiţie este ca bebeluşul să fie pus la sân imediat după naştere şi să fie cât mai mult timp lăsat pe pieptul mamei. La început, sânii secretă colostru, lichid extrem de preţios pentru nou-născut, iar după 3-4 zile, colostrul începe să fie înlocuit de lapte.

2. Mamele care a născut prin cezariană pot alăpta?

Toate mamele pot alăpta, indiferent de modul în care au născut! Anestezia şi administrarea de analgezice după operaţie pot face ca bebelușul să fie despărţit de mamă o perioadă, dar, dacă copilul este adus la sân repede după naştere, şansele ca el să poată suge chiar din prima zi sunt maxime!

3. Cum îmi dau seama dacă laptele meu este bun?

Dacă o mamă are lapte (statisticile arată că 95% – 98% dintre mamele care au născut au lapte), atunci laptele ei este automat bun. La început laptele este mai străveziu, pentru a-i ţine copilului de sete, urmând ca pe parcursul suptului să se îngroașe şi să capete o culoare mai gălbuie, ca să îi ţină bebeluşului de foame.

4. Alăptarea nou-născutului doare?

Este adevărat că începutul alăptării poate aduce un anumit disconfort în zona mameloanelor şi crea ragade şi iritaţii ale acestora. De vină este şi o poziţie defectuoasă de supt. Dacă bebeluşul este poziţionat corect la sân, iar suptul se desfăşoară la cerere, alăptarea nou-născutului nu ar trebui să fie un proces dureros.

5. Mărimea sânilor influenţează în vreun fel cantitatea laptelui?

Nu, mărimea sânilor nu are nicio legătură cu cantitatea de lapte. Un sân mic va face suficient de mult lapte pentru bebeluş.

6. Cât de des trebuie să pun bebeluşul la sân pe parcursul zilei, dar şi al nopţii?

Alăptarea nou-născutului trebuie realizată ziua şi noaptea la cerere, nu după program. Bebeluşul va anunța când îi e foame şi nu te îngrijora dacă cere sânul mai des, pentru că alăptatul presupune nu numai hrană, ci şi nevoia de conectare cu mama. Deoarece laptele matern se digeră mai repede decât formula, nu te speria dacă bebeluşul suge chiar şi la o oră după masă.

7. În ce măsură este recomandat să-mi spăl sânii cu apă şi săpun după fiecare alăptat?

Nu este absolut deloc obligatoriu ca sânii să fie spălaţi după fiecare alăptat, dimpotrivă. Săpunul sau alte loţiuni de spălare usucă mamelonul, ceea ce poate duce la iritaţii şi disconfort.

8. Trebuie să mă mulg între supturile bebeluşului?

Nu, pentru că bebeluşul ştie să regleze cantitatea de lapte din sâni. Prin muls, organismul va produce mai mult lapte decât trebuie şi, în afara cazului în care vrei să ai o rezervă de lapte sau să-l donezi unui bebeluș care are nevoie, nu are rost să faci acest lucru. Laptele se formează pe principiul cerere şi ofertă, iar bebeluşul îşi va forma un ritm de supt care îi va fi mai mult decât satisfăcător. Mai poţi utiliza mulsul dacă sânul este angorjat Nu uita că cea mai bună pompă este copilul!

9. Cât de plini trebuie să fie sânii în perioada alăptării?

Până la reglarea lactaţiei, sânii pot fi plini şi tari aproape mereu. După câteva săptămâni de la naştere sau chiar câteva luni, sânii încep să fie moi, dar acest lucru nu este un indice al faptului că a scăzut cantitatea de lapte.

10. Cum îmi dau seama dacă bebeluşul este sătul după ce suge?

Poţi verifica acest lucru dacă bebeluşul udă suficient de multe scutece pe zi. Dacă la început va avea 1-2 scutece ude pe zi, după ce se reglează cantitatea de lapte el trebuie să aibă 5-6 scutece cu pipi pe zi şi 3-4 cu caca. Un copil alăptat poate să facă caca ori foarte des (şi 8 scutece pe zi cu caca sunt normale), ori foarte rar, la câteva zile sau chiar o săptămână.

11. Cât timp trebuie să stea un bebeluş la sân, la o masă?

Nu te uita la ceas când alăptezi, bebeluşul stă la sân cât este nevoie. Dacă a adormit în timp ce sugea, nu e nevoie să îl muţi la celălalt sân pentru a-l goli, ci îl laşi să doarmă şi i-l oferi pe celălalt prima dată la următorul supt.

12. Ce fac dacă bebeluşul regurgitează după fiecare masă?

Mulţi bebeluşi regurgitează după masă. Dacă ai impresia că elimină o cantitate mare de lapte, încearcă să îl aşezi după masă într-o poziţie semi-culcată, să-l hrăneşti mai des, iar supturile să fie de durată mai mică. Trebuie consultat un specialist pentru a vedea, însă, dacă ceea ce ni se pare nouă un simplu regurgitat nu este reflux-esofagian, problemă complexă, care necesită mai multă atenţie.

13. Este necesar să pun bebeluşul să râgâie după ce suge?

Nu este necesar, mai ales dacă bebeluşul adoarme la sân. Unii copii par a fi mai agitaţi până elimină surplusul de aer din burtică, înghiţit odată cu laptele, iar aceştia pot fi uşor ridicaţi şi ajutaţi să râgâie.

14. Care este greutatea minimă pe care trebuie să o ia în primele luni un bebeluş alăptat?

În primele patru luni, un bebeluş alăptat trebuie să ia în medie între 150 şi 250 de grame pe săptămână. Orice se află în afara acestei medii nu este anormal, ci trebuie corelat cu sexul copilului, greutatea sa la naştere, frecvenţa suptului sau alţi factori. Aceştia care vor fi analizaţi de medicul pediatru, în măsură să aprecieze evoluţia copilului.

15. Cât de eficientă este proba suptului?

Nu este eficientă, ci mai degrabă dătătoare de bătăi de cap şi de stres. Gramele nu pot fi echivalate în mililitri, proba nu este reprezentativă pentru fiecare masă şi nu este elocventă pentru determinarea caloriilor primite de bebeluş pe parcursul zilei.

16. Când trebuie să-i administrez copilului lapte praf în completare?

Într-un proces normal de alăptare, nu trebuie să-i administrezi bebeluşului lapte praf în completare! Sânul produce lapte suficient pentru copilaşul tău, atâta timp cât este stimulat. Dacă simţi că bebeluşul nu se satură, poţi încerca să îi dai să sugă mai des. Pentru situaţiile în care copilaşul nu ia deloc în greutate, pare să aibă o stare fizică proastă şi plânge mereu, întreabă un consilier în alăptare şi un medic pediatru care este la curent cu alăptarea dacă trebuie să suplimentezi cu laptele tău sau dacă este nevoie de lapte praf.

17. Care sunt alimentele permise şi cele interzise în alăptarea nou-născutului?

Vremea dietei compatibile cu alăptatul a apus! Dacă alăptezi, poţi să mânânci orice, să bei cafea, ba chiar şi un pahar de vin. Studiile au demonstrat că puţine alimente au efect asupra laptelui, iar acestea sunt alimentele alergene sau care conţin proteină din lapte.

18. Mai pot alăpta dacă sunt în perioada menstruației?

Deşi alăptarea nou-născutului poate duce la întârzierea revenirii menstruaţiei după sarcina, datorită secretiei prolactinei care inhibă funcţia ovariană, în momentul în care ciclul menstrual  revine nu trebuie să întrerupi alăptarea! Laptele matern nu îşi modifică valoarea nutritională în timpul menstruaţiei.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, cumpără din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman, de AICI.

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

19. Pot să alternez alăptarea nou-născutului cu laptele praf, pentru situaţiile în care sunt plecată de acasă?

Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este că alăptarea nou-născutului să fie exclusiv în primele 6 luni, fără introducerea niciunui supliment de lapte praf, apă sau ceai. Atât în această perioadă, cât şi după depăşirea celor 6 luni, în situaţiile în care mama trebuie să stea departe de copil, este recomandat să se mulgă şi bebeluşul să primească în tot acel timp laptele mamei.

20. Pot să alăptez şi după ce mă întorc la serviciu?

Bineînţeles! Bebeluşul poate fi alăptat în timpul în care sunteţi împreună, iar, în restul timpului, el poate primi laptele tău, pe care l-ai muls.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa